Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El "Blai vallenc" es presenta aquest dimecres al Centre Cívic

El projecte de recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca ha estat el resultat de mesos de feina

Imatge de la galeta original del 1917 a partir de la qual s'ha fet el motlle per a les noves galetes Imatge de la galeta original del 1917 a partir de la qual s'ha fet el motlle per a les noves galetes MOSSÈN RIBAS / ARXIU MUNICIPAL DE VALLS
Gastronomia Redacció Infocamp
Dimarts, 28 Gener 2020 19:19

El Centre Cívic de Valls ha organitzat dues presentacions per a la recuperació d'elements de la gastronomia local, en les que s'ajunta història, tradició i patrimoni femení. Aquest cicle, que porta per lema 'Recuperació de la cuina tradicional vallenca' s'ha centrat en dues receptes vinculades amb dates especials del calendari festiu, com són la galeta de Sant Blai (el Blai vallenc) i la Cassola de Dijous Gras vallenca.

La presentació del "Blai vallenc", que es farà aquest dimecres 29 de gener, a les 19 h, anirà a càrrec de Pilar Vives, Núria Rocamora i Albert Oliva, i serà en format de xerrada-degustació. S'hi explicarà el procés de recuperació del motlle a partir dels documents de l'arxiu i s'ensenyarà a fer les galetes segons una recepta conservada per una família vallenca. Les persones que hi assisteixin podran emportar-se'n o degustar-ne una.

L'objectiu final d'aquesta iniciativa és posar a disposició de tota la població els motlles del Blai, que es podran adquirir, properament, a les dependències del Centre Cívic, perquè qui vulgui pugui fer les galetes a casa. Així mateix, es vol donar a conèixer el context en què s'elaboraven i distribuïen aquestes galetes per Sant Blai, l'endemà de la Candela, i les seves vinculacions amb el sector del tèxtil vallenc.

El projecte de recuperació

El projecte de recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca ha estat el resultat de mesos de feina i ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones de la ciutat. Entre aquests s'hi compten la vocalia de dones de l'Associació de veïns i veïnes del Barri Antic, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana.

El projecte inclou, a banda de la recuperació de la recepta original, una reproducció del motlle original gràcies a la troballa d'una galeta del 1917 conservada entre la documentació de Mossèn Ribas a l'Arxiu Municipal de Valls. L'elaboració del motlle ha anat a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que ha treballat a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana a través de la tecnologia 3D.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: