Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els calçots comencen a viatjar per l'Estat

La cooperativa de Valls rep comandes de restaurants de Santiago de Compostel·la i Sant Sebastià

Calçots coent-se en una graella sobre flama viva en un restaurant de Valls Calçots coent-se en una graella sobre flama viva en un restaurant de Valls NÚRIA TORRES / ACN
Gastronomia ACN
Dissabte, 11 Gener 2020 19:13

La cooperativa agrícola de Valls ha començat a rebre aquesta setmana les primeres comandes per enviar calçots a diversos punts de l'estat espanyol. Les comandes, d'entre 500 i 800 calçots, provenen de restaurants de Santiago de Compostel·la i de Sant Sebastià. També s'ha interessat la Casa Catalana de Saragossa i es preveu que més endavant entrin peticions de l'estranger. L'any passat se'n van enviar a Brussel·les i a Islàndia. Acostumen a ser grups de catalans que resideixen lluny de Catalunya i senten el capritx de menjar calçots. S'envien en transport refrigerat en un termini de 24/48 hores. No sols es tracta d'una mercaderia alimentària, sinó que, a més, és un vegetal "viu", fet que augmenta l'exigència d'uns estrictes requisits marcats en un producte català que traspassa fronteres. "El cost de l'enviament pot superar el dels calçots", diu el gerent de la cooperativa, Joan Linares.

Els calçots estan a l'ordre del dia. Se'n venen per Internet o per emportar a casa, ja cuits. El president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill, destaca a l'ACN aquesta tendència creixent de comprar manats de calçots cuits, malgrat dupliquin el preu respecte als crus, a 0,25 euros per ceba cuita, aproximadament. Els motius poden ser que els clients no disposen d'una masia on fer calçotades, el poc temps o ganes de coure'ls, o fins i tot el fet que tampoc abundin les redoltes dels ceps, la llenya tradicionalment més adient per encendre la foguera: els calçots es couen amb flama viva, arran de la mecanització de les vinyes.

La IGP, amb una cinquantena de socis, compleix el seu 25è aniversari. És a punt d'inaugurar una exposició fotogràfica amb què es pretén posar cara als productors anònims d'un conreu en expansió del qual se'n fan licors, gelats, embotits i pizzes. N'hi ha qui n'aprofita fins i tot les arrels com a condiment. Els calçots van arribar-se a agermanar amb el 'botillo' del Bierzo (Lleó). Enguany formen part del sopar de la cerimònia dels Premis Gaudí. La temporada de calçots es presenta de rècord, amb previsió d'arribar als 18 milions de cebes. Les calçotades mouen a l'entorn de l'Alt Camp un volum de negoci d'entre 12 i 14 milions d'euros.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: