Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La cervesa artesana ha vingut per quedar-se

Els productors de la 10a Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra coincideixen en què el sector està millor que als inicis / Consideren un encert que la fira s'hagi obert a noves activitats per atraure públic

La 10a Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra reuneix 13 productors aquest cap de setmana La 10a Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra reuneix 13 productors aquest cap de setmana AJ. TORREDEMBARRA
Gastronomia Josep Cartanyà
Dissabte, 12 Octubre 2019 11:11

Aquest cap de setmana se celebra la 10a Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra, que un any més té com a epicentre de l'activitat la plaça del Castell. Allí s'hi troben un total de 13 productors cervesers que ofereixen les seves varietats de cervesa a un públic vingut de diverses parts del territori. 

Coincidint amb el desè a aniversari de la fira, tots els productors coincideixen en aplaudir l'evolució que ha tingut cap a un format que combina els expositors de cervesa amb activitats diverses. La Rosa (Grenyut, Santpedor) és el segon any que assisteix com a productora a la fira: "No me la volia perdre i considero que Torredembarra és una localitat molt acollidora", alhora que considera que "és un bon tàndem que la gent trobi bona música i bona cervesa". Tant l'Arnau (ONA, Vila-seca) com Jordi (La Castellera, Vilafranca del Penedès) també troben positiu que "tota la tarda hi ha espectacles i música, perquè això dona molta vida a la fira".

Per la seva banda, en Carlos (Tro Ale, Barcelona) diu que és el primer any que venen a Torredembarra perquè consideren necessari presentar-se a fires diferents: "Ens agrada fer rotació i fer fires diferents i conveni vindre al Camp de Tarragona".

L'Oriol (Estraperlo, Torredembarra), -amfitrions de la fira-, recorda les novetats que han anat engrandint la fira com ara les activitats i els espectacles infantils. Però enguany destaca especialment un element diferenciador: "Tenim un fulletó on pots veure totes les varietats i estils de cervesa que porta cada productor i això ajuda a la gent a buscar coses diferents i explorar en aquest món".

Un altre dels productors que ve a Torredembarra des de sempre és el Miquel Àngel (Clandestines, Montferri). Afirma que, des que va començar, la Fira de la Cervesa ha contribuït a que la gent conegui més el sector cerveser a Catalunya. En Brian (Bripau, Sant Pere Riudebitlles) fa cinc anys que hi participa i constata que “cada cop que hem vingut hem anat una mica millor. La gent ens coneix més i n'hi ha que ens ve a buscar les nostres cerveses”.

La Rosa (La Cartoixana o Rústica Bufona, Escaladei) explica que també fa anys que venen a mostrar les seves cerveses i posa l'accent en la importància que té l'aigua en una cervesa: “el 90% de la cervesa és aigua i, en el nostre cas, l'aigua és del Montsant i això és un to distintiu perquè hi ha molt bones aigües a Escaladei”.

La 10a Fira de la Cervesa Artesana de Torredembarra va arrecar ahir a la tarda (AJ. TORREDEMBARRA): 

gent Fira Cervesa Artesana Torredembarra

Un sector en creixement

Els fabricants de cervesa artesana constaten que el sector està en creixement, “cada cop són més”, com afirma la Rosa (Grenyut). L'Oriol (Estraperlo) recordava que, en les primeres edicions de la fira “a Catalunya hi havia uns 18 o 20 cervesers” i, en canvi, “actualment ja som uns 90 fabricants o cervesers”, assegura el Miquel Àngel (Clandestines).

Els productors afirmen que en aquests últims anys “el nivell ha pujat moltíssim i s'està fabricant cervesa molt bona a Catalunya”, tal com diu el Jordi (La Castellera), tot i que, com a nota negativa, troba que “falta mercat, s'han incrementant les fàbriques però la gent s'ha estancat”, afegeix el cerveser de Vilafranca.

El Carlos (Tro Ales) considera, que “si bé hi ha molta gent que es dedica a fer el mateix i potser hi haurà una triba”, ho té clar: “la cervesa artesana ha vingut per quedar-se”. La qualitat de les cerveses artesanes ha augmentat però “això no vol dir que tothom que faci cervesa artesana a Catalunya la faci de qualitat”, adverteix el Miquel Àngel (Clandestines). El cerveser de Montferri recorda que la cervesa industrial “sempre ha intentat homogeneïtzar l'estil de cervesa per engrandir el seu consum i ara ja està fent cerveses que fem els artesans perquè hi ha una expectativa que el consumidor vulgui més varietats de cervesa”. Sobre aquesta qüestió, la Rosa (La Cartoixana) creu que als grans fabricants de cervesa industrial “els comença a preocupar perquè no paren de treure al mercat productes que s'assemblen als nostres perquè saben que els podem fer mal”.

Les primeres cerveses es van servir aquest divendres (J.CARTANYÀ.): 

Oriol Estraperlo Fira Cervesa Torredembarra

L'evolució del sector de la cervesa artesana dependrà, en bona part, dels interessos d'un sector molt divers “on hi ha molts esperits empresarials i molt diferents”, tal com apunta el Brian (Bripau). El cerveser de Sant Pere Riudebitlles, com que és un fabricant petit, ha optat pel mètode de la venda directa perquè “és difícil de trobar una distribució una mica competent”.

La Cartoixana, d'Escaladei, és l'únic fabricant de cervesa artesana del Priorat, una terra de vins. Potser per això la Rosa té molt clar que per millorar “la cervesa ha de seguir el mateix camí del vi, anar evolucionant i fer cada vegada cerveses més bones”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: