Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Calafell celebrarà diumenge la XVII Xatonada Popular

Es preveuen vendre més de 750 racions de xató, acompanyat amb pa i vi de la DO Penedès

El xató de Calafell El xató de Calafell CEDIDA
Gastronomia Redacció Infocamp
Dimecres, 20 Març 2019 08:00

A Calafell la recepta del xató ha passat de generació en generació. Gràcies a la popularitat d'aquest plat, aquest any s'arriba a la divuitena Xatonada Popular’, que se celebrarà el diumenge 24 de març. Durant la joranda es preveu vendre més de 750 racions de xató, acompanyat amb pa i vi de la DO Penedès per 7 euros.

Des de les 10h, hi haurà un espai de degustació de xató a càrrec dels restaurants A Ca Pilis, Casa Pedro i Eusebio i també un taller per als més petits, que aprendran de la mà dels Mestres Xatonaires de Calafell com elaborar l'autèntic xató. Tot això amb la música i diversió que portarà la companyia d'espectacles infantils Ai Carai!.

Calafell va entrar en la ‘Ruta del Xató’ l’any 2001 i va donar una embranzida a la recepta generacional. La ruta uneix als municipis de Calafell, el Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú amb el Xató i els vins de la zona com a denominador comú En aquesta ocasió Josep Maria Albet, president de la DO del Penedès, és l'ambaixador de la Ruta del Xató 2018-2019. 

Vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques del Xató

A partir del 17 i fins al 31 de març, la Conselleria de Turisme de l'Ajuntament de Calafell posarà en marxa les vuitenes Jornades Gastronòmiques del Xató. Els restaurants adherits a la Ruta del Xató (A Ca Pilis, Casa Pedro, Eusebio, l'Estany, La Mar de Fons i Vell Papiol) oferiran el seu talent culinari amb menús amb aquest plat com a protagonista estel·lar.

Recepta

S’elabora a partir d’una base d'escarola, bacallà, anxoves, aladrocs, oliva arbequina i ‘salsa Xató’. El seu secret està en la salsa, típica de les comarques mediterrànies del Penedès i el Garraf.

Per elaborar la salsa xató, es trituren les ametlles, les avellanes i els alls fins a aconseguir una pasta fina, moment en què s'afegirà el gran ingredient secret: la nyora o pebrot de romesco, que dona al xató, a més del seu color, una essència única. A més de la nyora, la recepta del xató es completa amb pa fregit, pebre blanc i vermell, tomàquets, oli i vinagre.

El xató i el vi

La versió més estesa atribueix l'origen del nom del xató a l'acció de ‘aixatonar’ (posar aixetes a les barriques de vi), acte que tenia lloc a la festa on es celebrava l'arribada del primer vi jove de la temporada. En aquesta atmosfera festiva, l'amanida preparada amb elements habituals en el rebost del camp català (escarola, olives, bacallà i altres salaons) va adquirir el seu nom i personalitat.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: