Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Carme Ruscalleda serà nomenada 'Amiga de l’Autèntica Calçotada de Valls'

La xef arrencarà simbòlicament el primer calçot de la temporada, aquest dissabte 24 de novembre, durant la 5a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls / El Pati acollirà el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot

Imatge d'arxiu de la xef Carme Ruscalleda, al saló Alimentaria d'enguany Imatge d'arxiu de la xef Carme Ruscalleda, al saló Alimentaria d'enguany GUILLEM ROSET / ACN
Gastronomia Redacció Infocamp
Divendres, 23 Novembre 2018 17:22

La Jornada Gastronòmica del Calçot del proper dissabte 24 de novembre obrirà oficialment la temporada de calçotades de Valls. La que ja és la clàssica jornada d’inici de la temporada a la ciutat d’origen de la calçotada reunirà als principals restauradors de Valls i l'Alt Camp, xefs de prestigi, cellers i agricultors en una festa que tindrà com a gran protagonista la cuina del calçot. L’Ajuntament, la Denominació d’Origen Tarragona, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, la Cooperativa Agrícola i l’Associació de Restauradors, amb la col·laboració del grup GSR, són els responsables de la festa que servirà també per atorgar el títol d’'Amiga de l’Autèntica Calçotada' a Carme Ruscalleda que ,a més, obrirà temporada amb l’arrencada simbòlica del primer calçot.

El Pati, centre neuràlgic de la festa

El Pati serà la plaça central de la festa. A les 11.30h, s’obrirà el Mercat de Tastets de Cuina de Calçot preparats per a l’ocasió pels restaurants KdValls, Planeta Kasteller, Luga, Ca l’Àngel, Marma, Restaurant Fèlix, Càtering ForEvents, Julià Mallol, Masia Bou, Portal 22 i Cal Ganxo, bar restaurant Colla Vella i els vins de la DO Tarragona representats pels cellers Mas Bella, Vinícola de Nulles, Mas Vicenç, Blanch, Sanromà i Estol Verd. Tothom podrà degustar fins a les 15.30h les 10 especialitats diferents a base de calçot per 2 euros la tapa o ració amb els vins dels cellers a 1 euro la copa.

A partir de les 11.45h s’iniciarà un dels moments més esperats de la jornada amb el showcooking de la mà de tres xefs, Albert Raurich, del restaurant Dos Palillos, Carles Abellán del restaurant La Barra, i Joel Castanyé, del restaurant la Boscana, que estaran acompanyats d'una representació de restauradors locals per oferir el que serà tota una demostració de cuina en directe amb receptes a base de calçots.

En aquesta edició la Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls també tindrà un espai dedicat a Àngel Solé, reconegut xef vallenc que va morir fa uns mesos. D'aquesta manera es vol retre un homenatge a una persona que va impulsar la restauració vallenca. En homenatge a l'Àngel, les dues colles Xiquets de Valls enlairaran pilars. Unes jornades en les quals l'Àngel havia participat activament i que passaran a portar el seu nom, aquesta distinció honorífica i vitalícia ha estat creada per premiar la seva trajectòria, pel seu compromís amb els productes de la terra, per l'amor que desprenia per la gastronomia i per la recerca de l'excel·lència en aquest camp; i a l'hora per la seva defensa de l'origen vallenc i la qualitat de l'autèntica calçotada de Valls.

Amiga de l'Autèntica Calçotada

La Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls començarà però abans amb el reconeixement d’una de les grans xefs de Catalunya, es tracta de Carme Ruscalleda, que serà la responsable d’arrencar simbòlicament el primer calçot de la temporada en un camp d’un dels agricultors de la IGP Calçot de Valls, entitat que vetlla per la qualitat d’aquest típic i singular producte vallenc. L’arrencada serà a les 10h i a les 12.30h al Pati, es proclamarà Carme Ruscalleda com Amiga de l’Autèntica Calçotada, en un acte que servirà per obrir oficialment la temporada 2017-2018 de calçotades.

Carme Ruscalleda i Serra (Sant Pol de Mar, 1952) és una cuinera catalana propietària, amb el seu marit Antoni Balam, durant més de 30 anys del Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, tancat recentment, i del Restaurant Sant Pau a Tòquio. El restaurant català compta amb tres estrelles de la Guia Michelin a la labor de la cuina del restaurant i el del Japó n'ha obtingut dues.

És una de les cuineres més innovadores i s'ha convertit en la primera xef catalana en aconseguir tres estrelles Michelin. Autodidacta i avantguardista, però sempre a prop de la tradició culinària catalana. Nascuda en una família agricultora i comerciant, va estudiar comerç mercantil i es va incorporar al negoci familiar de xarcuteria, al qual va incorporar una secció de plats per emportar que ella mateixa cuinava. El 1988 obre amb el seu marit, Toni Balam, el Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, i el 2004 el restaurant de Tòquio. La seva cuina es basa sobretot en la cuina tradicional catalana, a la que aporta un toc diferent o original.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: