Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Trenqueu les cadenes que lliguen la vostra ment"

El reusenc Yanis Vilella és dels pocs especialistes europeus en Lan Do Chen Siue Pay / És desè dan de cinturó negre i porta més de quaranta anys entrenant a importants personatges públics

Yanis Vilella, entrenant a Reus Yanis Vilella, entrenant a Reus CEDIDA
Esports Rossi Vas
Dissabte, 11 Mai 2019 15:39

Aquest peculiar entrevistat és discret i poc parlador. Es diu Yanis Vilella, té 57 anys i viu a Reus. És un dels privilegiats europeus amb cinturó negre i desè en Lan Do Chen Siue Pay, l''escola de mandrosos". Més que Bruce Lee o Steven Seagal, en altres estils d’arts marcials. És pintor, dibuixant i guionista de dibuixos animats de l’antiga Unió Soviètica, també és especialista en màquines tèxtils, tinent de l’Exèrcit Rus i especialista d’arts marcials. Té escoles a Moscú, Andorra i Reus. Ell és la màxima autoritat de Lan Do Chen Siue Pay, a Rússia i Espanya.

R. V.: Vas néixer a Moscú, però has vingut a viure a Catalunya. Viatges molt?

Y. V.: Vaig venir a Catalunya fa trenta anys. El meu pare va ser un polític del govern català d’aquella època. He estat a Vietnam i a Corea i he participat en festivals i demostracions d’arts marcials a nivell internacional. Ara em dedico a la meva escola a Reus. Lan Do Chen Siue Pay és la gran passió de la meva vida.

Què significa l'"escola de mandrosos"?

La traducció de "mandrós" en aquest cas seria 'el que es dedica a fer alguna cosa útil i positiva'. No és res negatiu.

Lan Do Chen Siue Pay és una filosofia bastant particular, no?

Aquesta escola es basa en la teoria de cinc elements originaris: aire, foc, arbre, aigua i terra. És de "meditació dinàmica". A més, en el seu mètode s’integren la capacitat analítica i la lògica racional.

Com vas començar a entrenar?

Vaig començar amb el judo. Vaig descobrir les arts marcials fa 44 anys. Era una cosa prohibida a l’antiga Unió Soviètica. És el meu estil de vida. Sobre el tema he escrit els llibres 'Lan Do Chen Siue Pay. Escola de Metamorfosi a través de les Arts Marcials', i 'Lan Do Chen Siue Pay. Transformació en l'aprenentatge', amb els meus propis dibuixos que acompanyen les explicacions.

De quina edat són els teus alumnes?

Fa anys a Moscú vaig tenir a un de 77 anys. Actualment, tinc alumnes adolescents de 12-14 anys, i d’altres adults. Cada grup està compost d’una a deu persones que es preparen durant tres anys. Entre els adults hi ha de diferents professions. Aquestes arts marcials ajuden molt als que es dediquen a desenvolupar les seves qualitats artístiques.

Lan Do Chen Siue Pay serveix per a defensa personal?

El sentit de les paraules "defensa personal" no pot estar limitat a una preparació física per evitar una possible agressió externa. El nostre temps es caracteritza per la presència d’agressions que es basen en aspectes psicològics. Aquest mètode ens serveix també per alliberar-nos de complexos o pors.

                                                                                                        Yanis Vilella: 

Yanis Vilella Reus 2

Hi ha alguna tècnica especial a seguir?

Cada un de nosaltres, conscient o no, posseeix la seva pròpia tècnica. A part, la tècnica és un mecanisme viu que, partint d’una situació determinada canvia a l’instant següent. Sempre cal obeir al nostre ritme intern; harmonitzar les nostres accions amb la psique i la dinàmica del nostre cos.

Què significa per a tu la mort?

La mort no existeix perquè considero que tot el que ens envolta està en un perfecte conjunt. La meditació dinàmica ho és tot. El més important en Lan Do Chen Siue Pay, és saber relaxar-se perquè això és un combat lent, com si fos un ball. No és gens agressiu.

En què penses abans d’anar a dormir a la nit?

Abans d’anar-me a dormir llegeixo, sobretot literatura filosòfica, i penso en la jornada passada i l'entrenament que he realitzat.

Durant tots els anys dedicats a les arts marcials, has entrenat a personatges públics importants...

He estat entrenant a gent d’alt rang durant aquests 44 anys de dedicació al meu treball. No obstant això, crec que entre les coses més importants que s’aprenen amb la filosofia de Lan Do Chen Siue Pay, és a trencar les cadenes que lliguen la nostra ment. Només així es trencaran les cadenes que lliguen el nostre cos.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: