Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La construcció al Camp de Tarragona i al Baix Penedès recupera l'activitat amb valors per sobre els de 2008

L'habitatge residencial va créixer especialment a Cambrils, Salou i Calafell i va baixar força a Reus

Un bloc de pisos en construcció Un bloc de pisos en construcció DIPUTACIÓ DE GIRONA
Economia i negocis ACN
Divendres, 13 Gener 2023 07:15

Optimisme del sector de la construcció a les comarques de Tarragona enguany després d'un increment de l'activitat del 13% l'any passat, respecte del 2021. L'informe del Gabinet Tècnic del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT) confirma "una clara tendència de recuperació". Els valors de negoci del sector són similars i s'apropen als d'abans del 2008, abans de la crisi de la bombolla urbanística. L'any passat, el nombre d'habitatges nous visats al Camp de Tarragona va ser de 1.202, un 30% més respecte del 2021 i que implica més de 160 milions d'euros d'inversió. L'obra nova residencial s'ha recuperat de la caiguda sobtada que es va produir el 2020 per la crisi sanitària.

Segons les dades de COAATT, l'habitatge residencial nou va créixer especialment a les poblacions de Cambrils, Salou i Calafell, i va baixar significativament a Reus, ciutat que fa dos anys va créixer "de forma notable". En concret, Reus va passar de 180 obres noves el 2021 a només 40 el 2022. Tarragona ciutat va créixer lleugerament passant de 63 a 86 i Cambrils lidera el llistat dels municipis amb més obres noves, passant de 54 a 193.

El tipus de construcció que més ha crescut han estat els blocs (42% respecte a l'any anterior) mentre que l'habitatge unifamiliar incrementa un 18%. L'autopromoció, tot i créixer menys "va ser molt rellevant" l'any passat amb 411 nous habitatges. La recuperació d'obra i habitatges nous no es preveu que es vegi afectada "de moment" pels efectes de la inflació perquè es fa "de manera sostinguda"

També ha tornat a créixer la rehabilitació, amb un increment de 4,8%, amb més d'un miler i una inversió global de 46 milions d'euros.

Valors precrisi

L'activitat constructiva de l'any passat va superar els del 2008 i la previsió "d'una forta inversió pública" enguany fa que el sector sigui molt optimista amb els resultats del 2023. Tarragona, Reus i Cambrils continuen al capdavant dels deu municipis amb més obres actives.

A les comarques de Tarragona la feina per als professionals de l'arquitectura tècnica puja per sobre del 12%, respecte a l'any 2021. L'any passat gairebé el 42% del treball d'arquitectes tècnics i enginyers d'edificació van ser certificats d'habitabilitat. Destaca l'increment dels CEE (certificats d'eficiència energètica) i les ITE (inspecció tècnica d'edificis) des de l'estiu de 2022, quan es van obrir les sol·licituds per a la millora de l'eficiència energètica dels habitatges dins dels ajusts europeus coneguts com a Fons Next Generation.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: