Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Cooperativa de Cambrils surt del concurs de creditors i aposta per un nou pla de viabilitat pel retorn de 13,5 MEUR

La majoria dels afectats per la fallida de la secció de crèdit recuperaran la totalitat dels seus diners en catorze anys

El president de la Cooperativa de Cambrils, Pau Serra, -a la dreta-, i l'advocat Javier Moreno, aquest dijous, a les instal·lacions de l'entitat cambrilenca El president de la Cooperativa de Cambrils, Pau Serra, -a la dreta-, i l'advocat Javier Moreno, aquest dijous, a les instal·lacions de l'entitat cambrilenca ARIADNA ESCODA / ACN
Economia i negocis ACN
Divendres, 28 Octubre 2022 00:05

El Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona ha aixecat el concurs voluntari de creditors al qual s’havia sotmès la Cooperativa de Cambrils, arran de la pandèmia del coronavirus. En aquest context, el president de l’entitat, Pau Serra, ha anunciat aquest dijous un nou pla de viabilitat per retornar els 13,5 milions d’euros pendents de la fallida de la secció de crèdit. En la reformulació dels pagaments, l’opció majoritària escollida pels afectats és recuperar la totalitat dels diners en catorze anys, mentre que la resta podran rebre el 67% del capital en deu anys. El primer dels pagaments previstos s’executarà el pròxim 18 de novembre, després de dos anys d’impagaments per part de la cooperativa. La resta d’anualitats seran progressives.

La fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils l’any 2015 va atrapar uns 1.500 comptes, dels quals molts n’eren titulars diversos membres d’una mateixa família. En total, hi hauria unes 5.000 persones afectades. Des de llavors, l’entitat ha retornat prop de 19 milions d’euros dels 32,5 milions d’euros inicials. L’últim pagament de les anualitats compromeses en el primer pla de refinançament es va fer el 2019. Segons el president de l'entitat, Pau Serra, la pandèmia i l’aturada econòmica van impedir retornar els diners corresponents al 2020 i 2021 i els va obligar a acollir-se a un concurs voluntari de creditors.

La proposta va ser ratificada pel Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona, que mesos després ha dictat una sentència ferma per aixecar-lo aquest octubre. Segons l’advocat Javier Moreno, es tracta d’una situació “excepcional” i que respon als bons resultats econòmics de la cooperativa cambrilenca. “La situació de la cooperativa és complicada, però gràcies a la tipologia d’activitat que fa, els serveis i els clients, té la possibilitat de generar uns recursos suficients per plantejar un pla de viabilitat per retornar els diners”, ha insistit. El president de l’entitat, Pau Serra, també ha celebrat la situació i s’ha mostrat confiat en el nou pla amb què es pretén retornar els 13,5 milions d’euros pendents de la fallida de la secció de crèdit.

El pla de refinançament proposat als afectats té dos escenaris diferenciats. D’una banda, es planteja recuperar tots els diners en els pròxims catorze anys. Aquesta proposta va obtenir el 71,41% d’adhesions, el que representa uns deu milions d’euros dels més de tretze que es van quedar atrapats en la fallida de la secció de crèdit del 2015. L’altra proposta, a la qual s’adhereixen la resta d’afectats, permetrà retornar el 67% del capital en un termini de deu anys, ja que se’ls hi aplica una quitança. El primer pagament està previst que s’executi no més tard del 18 de novembre d’enguany, mentre que les següents anualitats s’espera que es facin cada mes d’octubre.

Tres escenaris que podrien ajudar a avançar pagaments

Segons l’advocat Javier Moreno, existeixen tres circumstàncies que podrien facilitar i avançar els pagaments d’aquestes anualitats i que corresponen a una millora de l’activitat econòmica de la cooperativa, el retorn dels deutes per valor de tres milions d’euros que diversos creditors tenen amb l’entitat i finalment, la venda d’immobles. El president de l’entitat ha assegurat que els casos dels deutors que no hagin retornat préstecs i crèdits es portaran a judici, tot i que ha reconegut que això suposa un cost per a la cooperativa. Alhora, ha apuntat que han rebut ofertes per vendre immobles i aconseguir liquiditat per efectuar pagaments. Ara bé, Serra ha lamentat que no s’han pogut acceptar les propostes perquè estaven per sota del preu de mercat.

D’altra banda, Serra ha defensat l’acord signat l’any passat amb la companyia sevillana Migasa, amb el qual ha assegurat que s’ha fomentat l’entrada de nous pagesos i el volum de negoci ha crescut. A la vegada, Serra ha fet una crida als socis que en el seu dia van perdre la confiança amb l’entitat per tornar a portar-hi les olives en aquesta nova campanya.

Prop del 60% retornat des de l’esclat de la secció de crèdit

L’aixecament del concurs voluntari de creditors i l’aprovació del nou pla de viabilitat arriba a les portes del setè aniversari de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils, que va deixar un forat de 32,5 milions d’euros el 22 de desembre de 2015. Menys de mig any després, l’abril de 2016, el Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona va ratificar el primer pla de viabilitat. Tot i que durant primers anys la cooperativa va avançar més diners dels acordats en un primer moment, a partir de 2019 es van deixar de pagar els acords. La pandèmia i l’aturada de l’economia, segons fonts de la cooperativa, van obligar a reformular l’acord de refinançament. Actualment, els afectats ja han recuperat 58,6% del passiu pendent.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: