Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona invertirà més de 50 MEUR en la modernització i ampliació de la terminal de la Boella

El president, Josep M Cruset, que serà rellevat en breu, anuncia 26 noves escales i l'arribada de 50.000 creueristes

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la roda de premsa de balanç dels quatre anys al capdavant de l'organització El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la roda de premsa de balanç dels quatre anys al capdavant de l'organització MAR ROVIRA / ACN
Economia i negocis ACN
Dimecres, 19 Octubre 2022 13:52

El Port de Tarragona invertirà més de 50 milions en la modernització i ampliació de la terminal de la Boella. L'Autoritat Portuària va comprar poc abans de l'estiu uns terrenys, de 200.000 m2, a l'entorn del complex educatiu de la Laboral per 8 milions d'euros. Aquesta inversió permetrà operar setze trens diaris de mercaderies. El port també acollirà unes 26 escales més de la companyia MSC Cruises l'any vinent, que suposaran 50.000 nous creueristes. Aquests són els dos anuncis fets aquest dimecres pel president Josep Maria Cruset en el balanç dels quatre anys al capdavant de l'organització: "Tenim un port reforçat econòmicament i amb el present i futur garantits". El seu relleu es farà efectiu aviat arran del trencament del pacte de Govern.

El president de l'Autoritat Portuària ha posat en relleu la transformació del port des de l'inici del mandat l'any 2018, tant en l'àmbit d'infraestructures, de diversificació de tràfics, com en els de la sostenibilitat. També ha repassat els grans projectes estratègics inclosos en el pla 'L'horitzó 2023', amb el qual s'hauran invertit 150 milions d'euros en cinc anys. Entre les actuacions principals, Cruset ha destacat l'aprovació del Pla Especial d'Urbanització de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL). Precisament, ha assenyalat que les obres van començar l'any passat -i que estan molt avançades-, i que actualment, està obert el procés per la seva comercialització.

Una altra de les inversions importants és l'ampliació i modernització de la terminal de la Boella. Cruset ha explicat que la concessió per explotar-la està en vies de tramitació. "Passarem dels 40.000 metres quadrats que té avui la terminal ferroviària a 130.000. Això permetrà operar setze trens diaris", ha detallat. Per aquest motiu, el port tarragoní ha comprat uns terrenys de la Generalitat per 8 milions d'euros, que estan situats al voltant del Complex Educatiu de Tarragona (l'antiga Laboral) i que tenen una extensió d'uns 200.000 m2. "Per fer-ho possible requereix una inversió superior als 50 milions d'euros, que ja està consignada i preparada", ha concretat el president. També ha recalcat que Ports de l'Estat va aprovar recentment la Pla Director d'Infraestructures del Port de Tarragona 2015-2035, després de vuit anys de tramitació.

Increment de 50.000 creueristes l'any 2023

En l'acte de balanç del mandat, Cruset ha avançat que la companyia MSC Cruises ha demanat fer 26 escales més l'any vinent, que suposaran l'arribada de 50.000 creueristes nous. Aquestes escales se sumaran a les 50 ja previstes i als 90.000 turistes per l'any 2023. De fet, el responsable ha afirmat que aquest mes d'octubre va ser el "millor" amb 24.000 passatgers. Enguany, l'activitat de creuers tancarà amb 36 escales i uns 70.000 creueristes. Segons Curset, aquestes xifres certifiquen la recuperació dels 130.000 passatgers que rebia la ciutat abans de la pandèmia. "Vaig dir que la recuperació es faria en dos anys, el 2022 ens quedarem a mig fer amb els 70.000 creueristes, però l'any que ve els assolirem", ha afegit.

Cruset també ha recordat que el nou Moll de Balears, inaugurat l'octubre passat, permet l'escala simultània de tres creuers. Les instal·lacions, de 40.000 m2 i 750 metres d'atracada, van costar 30 milions d'euros i l'empresa Gobal Ports n'és la concessionària. La companyia construirà un nou edifici a la terminal, de 3.000 m2, que tindrà una inversió de 5 milions d'euros. Ara mateix, el projecte es troba en fase de tramitació.

El Port, cinquena posició del rànquing estatal

En paral·lel, el president ha explicat que el port es trobava en la setena posició del rànquing dels ports estatals i que ha remuntat fins a la cinquena. Ara mateix, l'allunyen de la quarta posició unes 24.000 tones del volum de tràfic amb el Port de Bilbao. A la vegada, ha indicat que és el que ha crescut més entre els principals deu ports, amb un 19% més de tràfics. Alhora, Cruset ha desgranat la situació econòmica del port i ha subratllat que s'han fet més 100 milions d'euros d'inversió, reduït l'endeutament en un 27% i s'han aconseguit uns ingressos de més de 200 milions d'euros, i un resultat d'explotació de 21 milions de beneficis durant el seu mandat. "Per tot plegat, puc afirmar que tenim el present i futur garantits", ha sostingut.

Cruset també ha assenyalat que han superat totes crisis i situacions d'emergència derivades dels temporals, riuades, la pandèmia o les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. De fet, ha assegurat que la guerra els ha "tensat", així com la pèrdua de bona part de cereals -tant per les males collites com per la falta del producte procedent d'Ucraïna. Tot i aquesta situació, ha explicat que s'han descarregat un milió més de tones de cereals respecte a l'any passat.

Continuen les negociacions per resoldre el conflicte laboral dels estibadors

Pel que fa al conflicte laboral entre les empreses estibadores i els seus treballadors, Cruset ha dit que continuen les negociacions i que no creu que el problema estigui resolt abans del seu relleu. Assegura que la liberalització del sector de l'estiba per adaptar-se a la normativa europea "segueix l'evolució normal". Amb tot, ha celebrat que s'hagi recuperat una "certa normalitat" i que hagin retornat els vaixells que s'havien vist obligats a desviar-se cap a altres ports per la lentitud en la descàrrega de les mercaderies. "Certa normalitat no vol dir que no hi hagi un cert temps d'espera, no n'hi ha prou, i per això, els dos col·lectius estan treballant per aconseguir l'eficiència del servei", ha manifestat.

Projectes de sostenibilitat

L'Autoritat Portuària ha destacat l'aprovació del primer Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 del Port de Tarragona, el qual conté 25 objectius i 88 accions. Entre ells, hi ha la restauració de les 37 hectàrees de l'espai natural dels Prats d'Albinyana a la Pineda (Vila-seca), una zona PEIN inclòs en la Xarxa Natura 2000, les obres del qual ja estan a punt per iniciar-se, la col·locació de panells solars a les instal·lacions del port o la regeneració del fons marí amb la immersió de biòtops, entre d'altres. Ara bé, una de les actuacions més simbòliques d'aquest compromís va ser l'enderrocament de la planta producció de ciment al moll d'Aragó, que va evitar l'emissió de fins a 7.287,84 tones de CO2 per any.

Una altra de les prioritats de la presidència ha estat l'impuls d'un major control de les activitats portuàries en matèria de la qualitat de l'aire. Així, s'han adoptat instruccions específiques per a les operatives del carbó, d'agroalimentaris, fosfats i adobs, i de minerals molt pulverulents per tal que les empreses que hi operen compleixin amb la normativa mediambiental. Paral·lelament, el Port ha invertit recentment més de 200.000 euros en l'ampliació de la Xarxa de Seguiment Atmosfèric amb set nous equips -sis de fixos i un de mòbil- que se sumen als cinc ja existents per millorar la seguretat laboral i la vigilància mediambiental dins del recinte portuari.

El relleu serà aviat

Cruset serà rellevat del seu càrrec ben aviat com una de les derivades del trencament del pacte de Govern entre ERC i Junts. Ha explicat que tornarà a incorporar-se a la seva feina, tal com havia previst quan va deixar l'alcaldia de Riudoms i abans que li oferissin la presidència del Port de Tarragona. El polític de JuntsxCat ha afirmat que no li han ofert mantenir el càrrec i que no s'ha plantejat fer-ho en cap cas. "Totes les parts som madures per entendre que l'escenari és el que és i amb tota normalitat es produeix un relleu quan es dona un canvi a la Generalitat", ha tancat. També s'ha posat a disposició de la nova presidència per fer una transició ràpida i exhaustiva en benefici de l'organització.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: