Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La crisi de la covid duplica els projectes cooperatius a l'Alt Penedès i el Garraf

L'ateneu Coopsetània constata com el 2020 van créixer les propostes per crear entitats d'economia social i solidària

Treballadors/es de la cooperativa Kunlabi, creada al Penedès durant la pandèmia Treballadors/es de la cooperativa Kunlabi, creada al Penedès durant la pandèmia ATENEU COOPSETÀNIA
Economia i negocis ACN
Dilluns, 24 Gener 2022 20:20

Els projectes d'economia social i solidària impulsats a l'Alt Penedès i el Garraf es van duplicar entre el novembre del 2019 i l'octubre del 2020 en comparació al mateix període anterior. Al 2018-2019 l'ateneu cooperatiu Coopsetània –referent al territori- va atendre 38 projectes, mentre que en plena pandèmia de la covid en van ser 62. "Les cooperatives i entitats socials han entomat millor la crisi en comparació a altres formes jurídiques", ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa la coordinadora tècnica de Coopsetània, Laura Rafecas. A aquesta capacitat de resiliència s'hi suma, ha apuntat, un auge generalitzat del cooperativisme durant els darrers deu anys com a model alternatiu per tirar endavant un negoci.

Des del 2017 al 2021, l'ateneu Coopsetània ha assessorat 180 projectes, dels quals s'han creat 22 entitats, amb 130 nous llocs de treball. Del conjunt dels darrers quatre anys, però, hi va haver un pic de projectes entre el novembre del 2019 i l'octubre 2020, quan pràcticament es va duplicar l'interès per posar en marxa una cooperativa en comparació a un any enrere. Fins a 62 emprenedors van demanar acompanyament per dissenyar un pla d'empresa. Les entitats que finalment es van constituir, però, van ser set i van donar feina a 34 persones, en unes xifres similars al 2018-2019.

Un dels membres de les entitats promotores de Coopsetània, Juli Silvestre, ha atribuït l'auge de l'interès per crear cooperatives al fet que "són més resistents" davant les crisis econòmiques. N'ha destacat la "capacitat d'adaptació" i ha subratllat que el consum responsable està sent un valor a l'alça "que ja és inherent en els projectes de l'economia social i solidària". "Amb situacions com la crisi de la covid es posa de relleu la importància d'aquests valors", ha afegit, tot apuntant que es contraposen als "'d'una economia capitalista i més salvatge".

Silvestre ha posat com a exemple els recents acomiadaments massius al Penedès, amb el tancament de Bosch i Mahle, "empreses grans suposadament arrelades". "Però acaben prenent una decisió des de l'estranger i deixen sense feina centenars de persones", ha lamentat. "En canvi, l'economia social sí que està arrelada al territori perquè les decisions es prenen des d'aquí", ha defensat.

Integració de tota la vegueria

A partir d'aquest any, Coopsetània amplia el territori de treball i engloba també l'Anoia i el Baix Penedès, de manera que oferirà servei a 80 municipis en comptes dels 33 a qui s'adreçava fins ara. Amb l'abast de les quatre comarques de la vegueria Penedès, l'ateneu cooperatiu arrenca el 2022 a amb 10 entitats promotores i 17 entitats participants, entre les quals hi ha alguns consells comarcals i ajuntaments.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: