Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'economia es recupera a la demarcació de Tarragona en el tercer trimestre de l'any

L'informe econòmic de les cambres de comerç indica que calen més inversions per dinamitzar el territori

L'informe econòmic de les cambres de comerç del tercer trimestre del 2021 s'ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Valls L'informe econòmic de les cambres de comerç del tercer trimestre del 2021 s'ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Valls CAMBRA DE VALLS
Economia i negocis ACN
Dimecres, 24 Novembre 2021 17:42

L'economia a la demarcació de Tarragona s'ha recuperat de forma ràpida en el tercer trimestre de l'any, segons indica l'informe de conjuntura econòmica fet per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili. L'estudi assenyala que l'índex d'ús de la capacitat productiva ha augmentat un 28,7% respecte al 2020 i disminuït un 1,65% respecte al 2019. Pel que fa a les exportacions s'han incrementat un 36,2% i les importacions en un 28,9%. Entre les principals preocupacions dels empresaris destaquen la crisi dels subministraments, el preu de l'energia i l'increment de casos de covid. "Els Next Generation s'han d'aprofitar, serien desitjables més inversions", ha dit Joaquim Margalef, catedràtic de la URV.

Tot i que els indicadors encara són lleugerament inferiors als del 2019, l'informe de la conjuntura econòmica del tercer trimestre indica una millora de l'economia al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Així, l'ús potencial de l'activitat productiva a les comarques tarragonines s'ha incrementat un 33,17% mentre que a les ebrenques un 14,03%. L'Alt Camp, Baix Ebre, la Conca de Barberà i el Tarragonès són les comarques que presenten més dificultats a l'hora d'assolir el ritme d'anys anteriors.

Pel que fa a l'ocupació ha crescut en 30.000 persones, amb una variació interanual del 4,63%. De fet, en aquest tercer trimestre, s'ha registrat el nombre més gran d'ocupats des de 2009 i l'atur ha disminuït en 3,65% respecte al mateix trimestre de l'any passat. Amb tot, la taxa d'aturats al territori continua sent superior a la catalana (10,92%) i inferior a l'espanyola (14,57%). La Conca de Barberà, la Terra Alta, el Baix Penedès són les comarques amb un atur registrat més elevat, amb un 14,7%, 9,30% i 9%, respectivament.

Malgrat que ha crescut la contractació laboral encara no ha assolit els nivells d'abans de la pandèmia i se situa per sota del 8,92% respecte fa dos anys. L'any 2019 es van registrar 209.301 contractes eventuals i 41.282 indefinits i, enguany, 204. 976 d'eventuals i 23.263 d'indefinits. Quant al nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha augmentat gairebé un 5% en el mes de setembre en relació amb l'any passat. "L'autònom està permanent al mercat, no hi ha hagut una caiguda", ha explicat Margalef. A més, l'increment de les afiliacions a la zona és superior al del conjunt català (3,52%).

Segons l'estudi, un altre dels indicadors que mostren la recuperació de l'economia a la demarcació són les exportacions, les quals s'han incrementat en un 36,2% mentre que les importacions en un 28,9%. "Des del marc, les exportacions agafen un dinamisme creixent i gairebé s'han assolit els nivells del 2019; les principals destinacions es concentren en deu països i al voltant el 16% d'exportadors - sobre els 3.000 censats a la demarcació, és a dir, uns 500- representen el 75% del volum", ha detallat l'expert. També ha destacat que els dipòsits financers han augmentat.

Ara bé, l'informe econòmic apunta que l'increment dels preus de l'electricitat, combustibles, productes alimentaris, entre altres, així com les dificultats de subministrament poden complicar la recuperació econòmica de la zona. "Hi ha matèries primeres que han augmentat molt i altres que han pujat i baixat, això es pot estabilitzar; les conseqüències del preu de l'energia veurem com anirà en els pròxims mesos", ha dit Margalef.

"El missatge és positiu, l'economia sembla que es recuperi, la crisi ha estat molt diferent de la del 2008, estem sortint del pou de l'any 2020, però encara prima la dinàmica covid", ha afirmat el catedràtic davant la incertesa que genera l'increment de casos per coronavirus de les darreres setmanes. Per ell, l'evolució del mercat de treball, de la inversió i les exportacions són les principals preocupacions dels empresaris. Per això, creu que és essencial "aprofitar" els fons europeus Next Generation per recuperar la confiança inversora.

"Seria desitjable que es fessin moltes més inversions, tant per la quantitat de dipòsits existents a les institucions financeres com per la quantitat d'estalvi s'auguren possibilitats de consum i d'inversió; potser faltarien projectes d'inversió per acabar de dinamitzar tota l'activitat productiva de l'àrea", ha tancat Margalef.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: