Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La demarcació podria ser el territori català on la crisi pel coronavirus tindrà més incidència

Ho conclou l'anàlisis de la investigadora de la URV, Mercedes Teruel / El Baix Penedès, el Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès seran les comarques més afectades per la seva vinculació a la logística i al turisme

El Port de Tarragona El Port de Tarragona JORGE FRANGANILLO, / WIKIMEDIA
Economia i negocis Redacció Infocamp
Dijous, 26 Març 2020 18:17

L’abast dels efectes econòmics que està provocant la pandèmia de la COVID-19 no es podrà avaluar amb exactitud fins que s’hagi superat l’emergència sanitària. Però sí és clar que dependrà en bona mesura de l’estructura productiva dels territoris-(les activitats econòmiques principals d’un lloc- i de la vulnerabilitat de cada sector econòmic.

La directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial i professora del Departament d’Economia de la URV, Mercedes Teruel, ha fet l’anàlisi d’aquests dos factors, que li ha permès determinar els efectes desiguals que tindrà aquesta crisi sobre les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. D’una banda, ha comprovat que, en general, la demarcació tindrà una nivell de vulnerabilitat superior a la mitjana catalana, i, de l’altra, que el Baix Penedès, el Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès seran les més afectades pel tipus d’activitats predominants.

Els serveis logístics i el turisme, els sectors amb més risc

Teruel ha agrupat els sectors econòmics d’acord amb el seu nivell de risc: “S’observen cinc sectors empresarials que es troben en risc com són els serveis del transport i la logística, vinculats a la indústria sobretot; les agències de treball; les agències de viatge; l’oci i el sector turístic (allotjament, restauració i bars, planificació d’events, parcs temàtics, transport, creuers, viatges, línies aèries i altres)”. D’entre aquestes, les de major pes a la demarcació, tot i que de forma desigual, són els serveis logístics i transport i els relacionats amb el turisme, com ara l’hostaleria i les activitats recreatives i culturals.

El Baix Penedès, la més vulnerable

El Baix Penedès té el major índex de vulnerabilitat, del 21%, perquè aquests sectors d’activitat econòmica tenen un pes més elevat i, per tant, “s’hi produirà una concentració d’incidències”, explica Teruel. El segueixen de ben a prop el Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès, amb índexs de vulnerabilitat d’entre el 17 i 18%. No obstant això, el sector logístic té un elevat pes a les comarques de l’Alt Camp, i el sector de l’hostaleria també té una incidència elevada al Montsià, a més de les comarques ja identificades amb més risc de vulnerabilitat.

Percentatge d’incidència de vulnerabilitat per comarques (Font: Elaboració pròpia a partir d’Anuari Econòmic de Catalunya): 

grafic incidencia vulnerabilitat coronavirus comarques

Si es compara amb la mitjana catalana, “en general, la demarcació tindrà una nivell de vulnerabilitat superior. De fet, moltes comarques tenen valors molt elevats destacant Baix Penedès, Priorat, Tarragonès i Baix Camp. Només la Ribera d’Ebre queda per sota de la mitjana catalana”, conclou Teruel.

Això, explica la investigadora, és perquè “el sector logístic ha tingut molt de pes en les nostres comarques per ser un sector complementari de l’activitat industrial i pel posicionament estratègic del territori. Òbviament, els sectors turístics també tenen un fort pes dintre de la nostra estructura econòmica. Ambdós elements, directament relacionats amb la mobilitat de mercaderies i persones, provoquen que el nostre territori sigui més vulnerable”. A més a més, cal tenir en compte que “altres sectors també es veuran afectats per l’efecte d’arrossegament que existeix d’uns sectors cap a d’altres, com és el cas del sector immobiliari, el comerç, etc”, afegeix Mercedes Teruel.

Polítiques de reactivació diferenciades

En conseqüència, “un cop aplicades les mesures prioritàries de tipus sanitari, per garantir les necessitats bàsiques que les persones vulnerables i per assegurar la liquidesa empresarial, caldrà anar més enllà”. Això és, per a Teruel, que “les polítiques de reactivació econòmica i social hauran de tenir en compte la major incidència que aquesta crisi pot tenir al nostre territori”, amb mesures diferenciades com ara incentius fiscals a les empreses dels sectors més afectats, per exemple.

                           Mercedes Teruel, professora del Departament d'Economia de la URV: 

Mercedes Teruel

NOTA: Per elaborar aquest anàlisi, Mercedes Teruel ha pres com a referència l’article “The places a COVID-19 recession will likely hit hardest” dels investigadors Mark Muro, Robert Maxim i Jacob Whiton de The Brokings Institution.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: