Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La CEPTA denuncia que el tren-tram del Camp de Tarragona no serà viable per falta de demanda

La patronal s'inclina per impulsar corredors per a autobusos elèctrics i carrils Bus-VAO

Recreació virtual del tramvia Recreació virtual del tramvia ARXIU / INFOCAMP
Economia i negocis ACN
Dimecres, 11 Març 2020 16:21

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) s'oposa al tren-tram del Camp de Tarragona que el Govern vol posar en marxa a finals del 2024. El darrer observatori empresarial de la patronal, dedicat a les infraestructures, adverteix que el projecte no serà viable per falta de demanda i perquè, segons els seus càlculs, costaria entre 950 i 1.200 MEUR. El cap del gabinet d'estudis de la CEPTA, Juan Gallardo, ha defensat que el més eficient seria reforçar el sistema de transport col·lectiu amb una xarxa d'autobusos elèctrics, i crear nous corredors preferents i carrils Bus-VAO. D'altra banda, la patronal aposta per una nova plataforma ferroviària per a mercaderies per l'interior en lloc de recuperar la línia Reus-Roda.

Tal com ja va fer el 2010 amb el fallit projecte del Tramcamp, la CEPTA manté que el tren-tram no és el projecte més idoni per millorar la mobilitat al territori. Segons Gallardo, un sistema tramviari necessita "un milió de passatgers anuals per quilòmetre" i la primera fase, prevista entre Tarragona, Salou i Cambrils, no arribaria a una xifra de "500.000 passatgers potencials globals". Els costos de construcció, a més, s'estimen entre 20 i 32 MEUR per quilòmetre enfront dels 1,5 MEUR per quilòmetre que costa un carril bus, segons l'estudi.

El darrer observatori de la CEPTA demana canviar prioritats i apostar pel transport col·lectiu per carretera. En aquest sentit, planteja aprofitar l'espai alliberat pel ferrocarril entre Tarragona i Cambrils per generar un carril de circulació només per a autobusos, preferentment elèctrics; desdoblar la carretera de Misericòrdia entre Reus i Cambrils amb un carril Bus-VAO en cada sentit; i habilitar aquests mateixos carrils especials a la T-11, entre d'altres mesures.

En matèria ferroviària, l'informe aposta per desviar els trens de mercaderies per una nova plataforma interior que proposa que parteixi, aproximadament, del sud de l'aeroport de Reus -on creuen la variant del corredor i la línia Reus-Tarragona-, vagi en paral·lel a la línia del TAV fins a Sant Vicenç de Calders, i allà enllaci, mitjançant una nova variant, amb la línia fins a Castellbisbal. Segons la CEPTA, recuperar la línia Reus-Roda seria una opció poc viable.

Pel que fa a la xarxa viària, la patronal veu amb bons ulls l'impuls de l'A-27 i demana que es prevegi l'enllaç de l'autovia amb l'AP-2 a Montblanc. La CEPTA mostra preocupació pel manteniment del tram gratuït de l'AP-7 i demana una solució conjunta a tot l'Estat per garantir el finançament d'aquests treballs i no penalitzar el sector del transport.

A més, la patronal planteja la necessitat de continuar amb el desdoblament de l'A-7 a les Terres de l'Ebre o, com a mínim, construir un tercer carril per sentit a l'AP-7 en aquest tram per evitar que es converteixi en un "coll d'ampolla".

Pel que fa a l'aeroport de Reus, la CEPTA reclama un canvi en el model de gestió aeroportuari que permeti l'entrada d'operadors privats. Segons la patronal, la gestió unificada per part d'Aena penalitza els aeroports petits i mitjans en detriment dels principals, com el del Prat, i els condemna "a seguir jugant a la segona divisió".

Afectacions del coronavirus en l'economia

D'altra banda, Gallardo ha admès que la crisi del coronavirus ja està tenint impacte en la indústria i el sector turístic de la demarcació, però ha apuntat que són optimistes i que "no hi ha raons per deixar-nos endur pel pànic". En aquest sentit, el cap del gabinet d'estudis ha considerat clau que els bancs centrals adoptin mesures per no "estrangular els fluxos de crèdit" ni d'inversió i que les mesures que s'adoptin no s'allarguin gaire en el temps per garantir una recuperació ràpida.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: