Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona tanca el 2019 amb 33,3 milions de tones i uns ingressos rècord de 57,65 MEUR

Els bons resultats dels tràfics estructurals i la diversificació mitiguen la progressiva davallada del tràfic de cabró

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la presentació del balanç del 2019 El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la presentació del balanç del 2019 ROGER SEGURA / ACN
Economia i negocis ACN
Dimecres, 12 Febrer 2020 15:40

El Port de Tarragona ha tancat el 2019 amb uns ingressos de 57,65 MEUR -els millors de l'última dècada- i un tràfic de 33,3 milions de tones, un 2,8% més que l'any anterior. "Són uns resultats molt bons que ens donen la confiança de poder encarar els projectes de futur sabent que tenim un port ben sòlid", ha assenyalat el president, Josep Maria Cruset, qui ha apuntat que sense l'aturada de l'activitat que va comportar la riuada del Francolí podrien haver superat el rècord de 34 milions de tones del 2017. Malgrat tot, Cruset ha destacat que els bons resultats dels tràfics estructurals -amb rècord històric en el cru de petroli- i la diversificació els permeten compensar la progressiva davallada del tràfic de carbó.

El Port de Tarragona ha fet balanç de resultats aquest dimecres amb una valoració molt positiva del passat exercici. El millor comportament l'han tingut els líquids a granel, amb 21,3 milions de tones i xifres rècord en alguns productes com el cru de petroli, amb 9,6 milions de tones, la benzina i els gasos butà i propà.

Els sòlids a granel també han obtingut resultat de màxims amb 9,7 milions de tones, entre les quals destaquen els 5,77 milions de tones corresponents al tràfic de cereals, pinsos i farines, que el 2018 ja va batre el rècord i el 2019 ha tornat a tocar sostre. En aquest àmbit el port implantarà a partir del 18 de maig un nou sistema digital d'entregues agroalimentàries que permetrà reduir el temps d'espera del miler de camions que accedeixen cada dia a carregar al recinte.

Per contra, el mercat que continua a la baixa és el del carbó. El 2019 s'ha situat en 2,3 milions de tones, enfront els més de 6 milions que movia el 2008. Si es conservés el volum històric d'aquest tràfic, ha apuntat Cruset, el 2019 haurien batut el rècord històric amb 36 milions de tones mogudes. Per aquest motiu, ha valorat positivament que la consolidació dels tràfics estructurals i l'aposta per la diversificació cap a la càrrega general hagi contribuït a compensar aquesta davallada.

Precisament, en el camp de la càrrega general el Port de Tarragona s'ha anotat el millor resultat de la dècada en tràfic de vehicles amb 211.310 unitats, unes 15.000 més que l'any anterior. Si s'hi sumen els que han arribat per carretera al Port, les instal·lacions han mogut gairebé 290.000 vehicles durant el 2019.

També ha crescut el tràfic d'animals vius, amb 239.000 caps de bestiar. En aquest segment el port de Tarragona és líder en exportació de vedells en el sistema portuari. Cruset ha explicat que treballen conjuntament amb Ports de l'Estat per tal d'ampliar l'horari dels serveis sanitaris i duaners. Segons ha dit, ara "no hi ha prou places ni horaris per a poder atendre el creixement natural d'aquest tràfic".

Per contra, la pasta de paper, la fruita i els productes siderúrgics han caigut lleugerament, segons el port, perquè són més sensibles als canvis i a les fluctuacions dels mercats internacionals.

Una de les assignatures pendents segueix sent el tràfic de contenidors, ja que el 2019 només es van moure prop de 48.000 TEU's, quan la capacitat de la terminal és de 400.000. Segons Cruset, aquesta és una oportunitat de futur gràcies a un millor aprofitament de la terminal intermodal de la Boella, a la construcció del port sec de Guadalajara i l'entrada en funcionament de l'ample europeu per a mercaderies, previsiblement el 2022. En aquest sentit, el Port treballa amb assessorament extern per fer una anàlisi de mercat que li permeti captar més tràfic de contenidors.

Pel que fa als creuers el port de Tarragona ha batut el rècord de creueristes amb 128.000 passatgers -gairebé 30.000 més que l'anterior campanya-. De cara al 2020 les previsions són d'uns 100.000 viatgers perquè les operacions estaran més limitades amb motiu de les obres d'ampliació del Moll de Balears, on s'hi construirà una nova terminal. La gran novetat de la temporada serà la naviliera Royal Caribbean, que s'estrenarà al port tarragoní amb cinc escales.

Rècord d'ingressos econòmics

En l'apartat econòmic, el port de Tarragona ha tancat l'exercici amb uns ingressos de 57,65 MEUR, una xifra que supera el rècord de 57,4 MEUR aconseguit el 2017. "Són uns resultats excel·lents que reforcen la solidesa econòmica del port ", ha celebrat Cruset.

El resultat d'explotació s'ha situat en 7,4 MEUR respecte els 9,2 del 2018, i l'EBITDA en 30 EMUR, gairebé 2 menys que l'exercici anterior. Al seu torn, el 'cash flow' s'ha situat en 25,5 MEUR i l'endeutament s'ha reduït a 52,1 MEUR, mentre que la tresoreria s'ha enfilat fins als 72 MEUR, "per poder afrontar el programa d'inversions".

Cruset també ha esmentat que, a més de l'aturada de l'activitat durant una setmana, la riuada del 22 d'octubre també va suposar una important despesa. Retirar els 20.000 metres cúbics de vegetació i runa acumulades va costar uns 500.000 euros.

Projectes de futur

El president del Port ha indicat que durant el 2019 s'han invertit 11,3 MEUR, bàsicament en la realització d'estudis i projectes per a les infraestructures de futur de la propera dècada, entre els quals ha esmentat la terminal intermodal de Guadalajara, la licitació per a la construcció del Moll de Balears, l'inici de la rehabilitació de l'antiga seu de l'Autoritat Portuària de Tarragona i el nou Museu del Port.

Josep Maria Cruset també ha detallat que el nou contradic dels Prats està al 80% de tramitació i que han reservat 15 MEUR als comptes amb la intenció de començar les obres el 2022. La nova ZAL, amb gairebé 100 noves hectàrees per a activitats logístiques, ja té els plans aprovats i el Port està en converses "molt satisfactòries" amb diversos operadors interessants en implantar-s'hi. Alhora, a la vora el Port hi impulsarà un nou aiguamoll de 35 hectàrees dins la Xarxa Natura 2000.

D'altra banda, el president del Port ha explicat que ha demanat a Adif que iniciï els estudis previs per a un futur corredor ferroviari de mercaderies per l'interior. "Des del punt de vista de l'ordenació del tràfic és el que té sentit a llarg termini més enllà de la solució provisional del tercer fil per la costa", ha manifestat Cruset.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: