Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torra reivindica "una onada d'esperança i de confiança" davant les prediccions "catastrofistes" i les 'fake news'

La Cambra de Reus reclama les infraestructures pendents al territori durant el lliurament dels Premis Cambra 2019

Fotografia de família del president Torra i de la resta d'autoritats amb els guardonats amb els Premis Cambra 2019, damunt l'escenari del Tecnoparc de Reus Fotografia de família del president Torra i de la resta d'autoritats amb els guardonats amb els Premis Cambra 2019, damunt l'escenari del Tecnoparc de Reus ROER SEGURA / ACN
Economia i negocis ACN
Dijous, 28 Novembre 2019 22:22

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dijous que el país necessita "una onada d'esperança i de confiança en les coses que fem bé" i ha advertit que, "l'apel·lació sistemàtica a les prediccions volgudament catastrofistes que sempre venen d'un mateix lloc, no ens van bé". Durant l'entrega dels Premis Cambra 2019 a Reus, el cap de l'executiu ha admès que el país "té problemes certament, però el encara, i sobretot el seu teixit econòmic i social demostra una resiliència i una fortalesa extraordinàries". En un acte en què la Cambra de Reus ha reivindicat les principals infraestructures pendents a la regió, el president Torra ha insistit en la voluntat del Govern d'escoltar les necessitats del territori.

Durant el discurs que ha fet davant unes 600 persones a l'auditori del Tecnoparc, el president de la Generalitat ha repassat algunes dades macroeconòmiques de l'economia catalana, tal com va fer aquesta setmana al Parlament. Torra ha destacat els cinc anys de creixement del PIB per sobre de les mitjanes de la Unió Europea i de l'estat espanyol, o l'auge de les exportacions. En aquest àmbit, el president s'ha felicitat perquè "les dades de Tarragona encara són millors" –al setembre van créixer un 15% respecte fa un any. A més, també ha esmentat els creixements del port de Tarragona, i el milió de passatgers que ja han passat per l'aeroport de Reus.

Segons Torra, aquestes són dades que cal posar en valor i ha opinat que "en aquests moments el país necessita una onada d'esperança i de confiança en les coses que fem bé entre tots i, sobretot, que feu bé els emprenedors d'aquest país". A més, davant les prediccions "volgudament catastrofistes que sempre venen d'un mateix lloc", Torra ha contraposat el fet que el país està en marxa, que encara els seus problemes i que el seu teixit social i econòmic demostra "una resiliència i una fortalesa extraordinàries".

En la mateixa línia, i coincidint amb el lliurament de diversos premis a periodistes del territori, el cap de l'executiu ha reivindicat la importància del periodisme "compromès al territori, de proximitat i que contrasta dades, en uns moments de 'fake news', tergiversacions i que intenten inculcar pors i incerteses a la societat".

El president del Govern ha reivindicat també que "des de Barcelona s'ha d'escoltar el país", en les situacions excepcionals com les catàstrofes naturals que han patit indrets com la Ribera i la Conca, però també "en el dia a dia", com és el cas de la reclamació d'infraestructures. "Aquí ens juguem tenir un país cohesionat, unit i on tothom pugui escollir tirar endavant el seu projecte", ha defensat.

Torra ha recordat també el compromís del Govern amb el desplegament de la fibra òptica i l'ha posat com a exemple de la nova cultura de relació amb el territori, volgudament amb un caràcter "bilateral". "No vull una Terra Alta bellíssima com és, sinó plena de vida", ha dit, alhora que ha apuntat que ha de ser el territori qui traslladi al Govern quins són els seus reptes i com l'executiu els pot ajudar.

El president Torra també ha lloat la tasca de les cambres catalanes, que ha definit com "una eina potentíssima" del país i les ha felicitat per la nova etapa que s'encetarà amb la futura Llei de Cambres. El president ha posat en valor que "Catalunya la construïm entre tots" i ha aprofitat aquest acte per lloar iniciatives solidàries com el 'Rebrotarem', per l'incendi de la Ribera d'Ebre, i la 'Riumuntada', pels aiguats de l'octubre a la Conca de Barberà.

La Cambra de Reus denuncia les mancances en infraestructures

El president de la Cambra de Reus, Jordi Just, ha aprofitat el seu discurs per reivindicar millores en infraestructures com el corredor mediterrani, carreteres com l'A-27 i l'N-420, o en la línia entre Reus, Móra i Casp, un exemple "escandalós" de les mancances del territori, ha dit, perquè "no s'hi inverteix i els trens no poden passar de 25 quilometres per hora perquè, si van a més, descarrilen".

Com el seu predecessor, Jordi Just també ha abanderat la reclamació de l'estació intermodal a l'aeroport de Reus. "Volem recuperar aquest projecte que estava licitat i que les crisis van esborrar. És inacceptable que se n'hagin obligat perquè és una infraestructura clau, al mig d'una àrea on vivim 350.000 persones, i per al conjunt del país", ha manifestat.

Segons el president de la Cambra de Reus, aquestes infraestructures, juntament amb el desplegament de la fibra òptica i del 5G a les zones rurals, són imprescindibles per tal de revertir el despoblament rural. A més, ha cridat a potenciar el sector turístic, l'industrial i l'emprenedoria a les zones interiors de la regió i no només al litoral.

Per la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha demanat al president Torra que ajudi el territori a aconseguir les infraestructures "molt importants" que el territori necessita i que, a dia d'avui, són "una mancança". El batlle també ha lloat la "potència" del teixit empresarial i ha cridat a mantenir "les ganes de ser poble i de ser país", malgrat "la riuada que ens ha pres empreses o el foc que ens ha pres territori", en al·lusió als greus aiguats de l'octubre i a l'incendi del juny a la demarcació.

Els Premis Cambra 2019

El Tecnoparc de Reus ha acollit aquest dijous al vespre la gala de lliurament dels Premis Cambra 2019, amb l'assistència d'unes 600 persones i sota el lema 'Sostenibilitat i futur'. Els guardons han reconegut la progressió, l’aposta per l’I+D i per la internacionalització, la trajectòria i els valors de 32 empreses de l’àmbit territorial de la institució, que comprèn les comarques del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

En concret, els guardons han anat a parar a les empreses Agrícola Sant Josep, Aguiló Vinateria, Aquí Energia, Ames, Càmping Prades Park, Celler Pedrola, Cooperativa El Brot, Cooperativa de Falset-Marçà, Cooperativa Fet a la Conca, Club Natació Reus Ploms, Reus Deportiu, Cynara, El Molí del Mallol, Europastry, Fira de Móra la Nova, Flix Solar, Joan Escoda, Nemon, Roslena, Succès Vinícola, Vinícola del Priorat, Vitec-Centre Tecnològic del Vi i Vítrum - Festa del Vidre Artesà.

A més, s'han lliurat els nous premis comarcals a la fira del vi de Cambrils; la DO Conca de Barberà, per la iniciativa solidària impulsada per tal d'ajudar els propietaris del celler Rendé-Masdéu de l'Espluga, devastat pels aiguats de l'octubre passat; el ramader Pere Jornet, de la Torre de l'Espanyol, un dels afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre del juny passat; l'escola d'Enologia Jaume Ciurana, emplaçada a l'Institut Priorat, i el celler de Les Vinyes del Convent, d'Horta de Sant Joan.

Els premis d'honor han estat per a l’empresari Xavier Martínez, pel projecte turístic de la Casa Navàs; la Fundació Rosa Maria Vivar, pel centre de tractaments no farmacològics per a malalts d’Alzheimer, i el Monestir de Poblet, pel programa de sostenibilitat energètica i ambiental ‘Cosmos Poblet’.

En la categoria de periodisme s'ha guardonat Roberto Villareal per un reportatge sobre l'estació intermodal de l'aeroport publicat al mitjà 'Indicador d'Economia'; Jordi Salvat per un treball sobre diversos casos familiars publicat a 'Ara Camp de Tarragona'; Isaac Albesa pel reportatge 'El gran show de Reus' publicat a 'Descobrir Catalunya'; Marc Busquets per un reportatge sobre joves i feina precària publicat al 'Reusdigital'; Mireia Jansà per la sèrie de reportatges 'Comerços Històrics' de 'Canal Reus TV' i Josep Maria Arias per una tertúlia sobre el comerç de Reus emesa a 'LANOVA Ràdio'.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: