Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

JARC assegura que la llotja de Reus paga per sota dels preus de mercat als productors catalans d’ametlles

Acusen els grans operadors de pactar preus baixos i lamenten que l’organisme hagi deixat de ser una referència a l’Estat

Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC (esquerra), i Xavier Vela, president de JARC (dreta) Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC (esquerra), i Xavier Vela, president de JARC (dreta) ELOI TOST / ACN
Economia i negocis ACN
Diumenge, 04 Agost 2019 00:04

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha assegurat que la llotja de Reus paga als productors catalans d’ametlles un preu inferior al del mercat. Han calculat que estan entre deu i quinze cèntims el quilo per sota del valor que correspondria i que sí que es paga en les altres dues llotges d’ametlles de l’Estat, la de Múrcia i la d’Albacete. En una roda de premsa celebrada aquest dijous a Tarragona, els representants de la JARC han acusat també els 27 grans operadors que marquen els preus a Reus de pactar imports més baixos, especialment en els mesos de l’any en els quals hi ha més operacions de compravenda. Estimen en més de 100 euros per hectàrea el que perden els pagesos cada any. La llotja de Reus és la de referència a Catalunya i fins fa una dècada era l’única de l’Estat per a l’ametlla. Ara però, segons la JARC, el sector es fixa més en els preus marcats a Múrcia i que són més beneficiosos per als productors.

Xavier Vela, president de JARC, ha lamentat que des de fa dues setmanes que la llotja reusenca està sense cotització. Una situació que preveuen que s’allargui durant l’agost i que no comprenen, ja que segons han afirmat a Múrcia se seguiran reflectint les alteracions del mercat. “Els mercats avui són molt dinàmics i veiem que tot va molt de pressa i la llotja de Reus és com un dinosaure, que va a poc a poc a l’hora de reflectir els preus”, ha exemplificat Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de JARC. A més, a causa del canvi climàtic els pagesos han afirmat que les collites s’avancen, i algunes ja comencen a l’estiu, situació que fa necessària tenir una valoració actualitzada. Per Vela, l’organisme del Baix Camp “s’ha quedat fora de la cursa en quant a informació dels preus de cotització”.

Esquerda ha indicat que actualment els professionals ja es fixen més en els preus marcats a Múrcia que en els establerts a Reus. Ha afirmat que, de mitjana, el preu de quilo d’ametlla en gra se situa entre deu i quinze cèntims per sota del valor de mercat, més ben ajustat a Múrcia. Això fa que a Catalunya moltes transaccions es facin pagant “el que marca Reus i quinze cèntims més”, fet que ho equipara a la valoració murciana.

Ara el preu que marca Múrcia del quilo d’ametlla comuna és de 5,62 euros el quilo de gra, mentre que la varietat marcona cotitza a 6,60 euros i l’ecològica ho fa a 7,45. Des de JARC també s’han queixat que a Reus no hi ha preus marcats en funció de la varietat de l’ametlla, cosa que genera un greuge econòmic als pagesos, perquè no poden diferenciar prou el producte que conreen.

Previsió de bona collita

Amb tot, des de JARC han pronosticat una bona collita d’ametlla per aquest 2019. Han apuntat que s’esperen produir un 43% més que l’any passat, fins a les 63.000 tones a tot l’Estat, de les quals unes 6.500 a Catalunya. Les comunitats autònomes més potents són Andalusia, Aragó, Castella la Manxa i el País Valencià. Catalunya quedaria en cinquena posició.

Aquest increment de producció l’han justificat perquè “l’ametlla té un potencial molt bo” i en els darrers anys se n’ha plantat molta en superfície de regadiu. El fet que estigui en regadiu i no en secà fa que la productivitat de l’arbre sigui deu vegades superior. De fet, segons han indicat, a la zona de Lleida s’estan fent grans plantacions i se substitueixen els arbres fruiters per ametllers amb regadiu. Per als pagesos és una bona opció ja que no queden tan exposats a les fluctuacions del mercat i poden emmagatzemar les ametlles si un any no la poden vendre tota, cosa que amb la fruita dolça no es pot fer perquè es fa malbé.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: