Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El sector industrial situa el PIB de la demarcació de Tarragona entre els més alts de l’estat

Aquesta dada s’extreu del darrer Observatori Empresarial de la CEPTA que conclou que aquest sector s’ha mantingut a la demarcació i no hi ha hagut cap indici de desindustrialització, com sí que ha passat a la resta de l’estat

Imatge del polígon sud de Tarragona Imatge del polígon sud de Tarragona CEDIDA
Economia i negocis Alba Sancha
Dimecres, 03 Juliol 2019 13:16

La demarcació de Tarragona és una de les províncies de l’estat espanyol amb el Producte Interior Brut (PIB) per càpita més elevat. Concretament, Tarragona se situa a la sisena posició, per darrere d’altres províncies com Álava, Madrid, Gipuzkoa, Bizkaia i Navarra, però per davant d’altres com Barcelona. Aquest bon comportament del PIB a la demarcació es deu, principalment, al pes i característiques del sector industrial a la província, el qual no ha mostrat cap indici de desindustrialització, un comportament que sí que s’ha donat, en termes generals, a la resta de l’estat. Tot i això, cal apuntar també que el comportament del PIB durant el darrer període analitzat, del 2012 al 2016, ha tingut una tendència lleument més negativa respecte a altres períodes a causa d’una major presència del sector terciari en l’economia tarragonina. Aquestes són les principals dades extretes del darrer Observatori Empresarial realitzat per la CEPTA, que ha presentat, aquest dimecres 3 de juliol, el cap del Gabinet d’Estudis, Juan Gallardo.

La demarcació tarragonina té un nivell de producció més elevat que Catalunya i Espanya. Això s’explica arran del darrer anàlisi del PIB a la demarcació de Tarragona. Gallardo ha detallat que cal tenir en compte que el PIB no fa referència al benestar de la gent, sinó a “la magnitud de producció de béns i serveis”. En aquest sentit, el sector industrial de la província permet que el seu PIB es posicioni entre els millors de tot l’estat, ja que la indústria no té problemes de competitivitat perquè “competeix globalment”, tal com ha puntualitzat el cap del Gabinet d’Estudis, de manera que “l’economia de Tarragona està fortament internacionalitzada gràcies a aquest sector”. Així doncs, segons les darreres dades del 2016, el 26’42 % del PIB total a Tarragona pertany al sector industrial, mentre que a Catalunya se situa en el 21’56% i a la resta de l’estat baixa fins al 17’59%. Això s’explica perquè la demarcació tarragonina no ha mostrat cap indici de desindustrialització, com ha explicat Gallardo, mentre que a la resta de l’estat sí s’ha donat aquest comportament.

Tot i això, el cap del Gabinet d’Estudis ha insistit molt que el PIB sigui tan elevat a la demarcació no s’ha de relacionar directament amb el benestar de la població ni un nivell de vida més alt. Per una banda, Gallardo ha recordat que el benestar de la població depèn de la seva renda. I per l’altra, ha puntualitzat que, tot i que la indústria afavoreix l’elevat PIB de Tarragona, es tracta d’un sector que no genera llocs de treball, com a mínim, no tants ni al mateix ritme que altres sectors, com el terciari.

La irrupció del sector terciari influeix en comportaments més negatius del PIB

Pel que fa a Catalunya, el seu PIB també és dels més elevats de totes les comunitats autònomes de tot l’estat, ocupant la quarta posició, per darrere de Madrid, el País Basc i Navarra. Tot i això, és cert que durant el darrer període analitzat el PIB català ha enregistrat una tendència lleugerament més negativa respecte a altres períodes. Això es deu, principalment, a la irrupció del sector terciari i serveis, que cada vegada té més pes en l’economia catalana, com també en la tarragonina.

De fet, com ha detallat Gallardo, les comunitats que tenen una forta dependència del sector primari i del turisme registren comportaments més negatius en el seu PIB, com per exemple les Illes Balears, amb l’evolució més negativa a causa del sector turístic, o Navarra, que tot i ser una de les comunitats amb el PIB més elevat ha experimentat una de les evolucions més negatives del PIB durant l’últim període.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: