Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Baix Penedès és la comarca més dinàmica en la creació de llocs de treball al Gran Penedès

L'impuls de la indústria és l'element que ha dinamitzat més el Baix Penedès, en detriment del comerç o l'estancament del turisme

Imatge d'arxiu del polígon industrial Les Planes, a la Bisbal del Penedès Imatge d'arxiu del polígon industrial Les Planes, a la Bisbal del Penedès ARXIU / INFOCAMP
Economia i negocis Josep Cartanyà
Dimarts, 12 Març 2019 16:52

La creació de llocs de treball a finals del 2018 ha viscut una “moderació important” a les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès. Així ho constata l’últim Informe de Conjuntura Econòmica de la FEGP (Federació Empresarial del Gran Penedès) presentat aquest dimarts. Una de les conclusions de l'informe corresponent al segon semestre del 2018 és que el Baix Penedès passa a ser la comarca més dinàmica de les tres en la creació de llocs de treball gràcies a l'impuls de la indústria, mentre que el Garraf perd posicions per la desaccelerció del terciari i la construcció.

En el cas del Baix Penedès, l’anàlisi de la federació empresarial destaca que és la comarca que més creix, fent-ho per sobre la mitjana catalana, amb un 3,4%. Això la situa com a 13è territori a nivell de Catalunya. Per sectors, la construcció creix un 6,4%, mentre la indústria ho fa un 4,8%. En canvi, el sector serveis frena l’increment en comparació a anys anteriors i només puja un 2,7%.

Pel que a l'evolució de l'atur, el responsable de l'anàlisi de la consultora Activa Prospect, David Moreno, ha explicat que que des de mitjans del 2017 s'observa "un alentiment progressiu en la reducció de l'atur". En termes comparatius, el comportament de l'atur a les comarques penedesenques és més aviat discret. L'Alt i Baix Penedès resitren una major reducció de l'atur, del 6,6% i 6,7% respetivament, i se situen en la 21a i 19a posició, mentre que el Garraf, amb el 6%, en la 26a.

El nombre de contractes a desembre de 2018 es va incrementar en un 1,1%, 2,4% i 0,4% interanual respetivament a les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. Quant a la temporalitat contractual, aquesta és més elevada que al conjunt de Catalunya (85,9%) a l'Alt Penedès i al Garraf, on se sita en el 88,4% i 87,1% respectivament. En canvi, al Baix Penedès la temporalitat és més baixa, del 83,4%.

El comerç i el turisme, assignatures pendents

La nota negativa de l'informe correspon a la tendència del comerç al Baix Penedès. En aquesta comarca s'observa un decreixement de prop d'un 12% en el darrer semestre del 2018, la qual cosa deixa entreveure que no s'adapta prou bé als canvis del sector. 

Pel que fa al turisme, cada cop es contrau més la temporada alta en comptes de desestacionalitzar-se. També s'observen els efectes causats pel descens del turisme estatal -un dels punters als municipis marítims-, encara que es va recuperant. La competència d'altres destinacions turístiques potents de sol i platja de la Mediterrània també han influït en el comportament.

Però en línies generals, el secretari general de la FEGP, Isidre Also, s'ha mostrat optimista respecte l'evolució econòmica del Baix Penedès: "Preveiem que aviat podrem oferir dades que demostren que la comarca ha guanyat força en competitivitat". Per la seva banda, David Moreno considera molt positiu que, malgrat aspectes millorables com el comerç, "l'economia del Baix Penedès és més resident, gràcies a la indústria i a valors afegits com el transport, la logística o la millor dotació de serveis com la sanitat o l'educació", a l'hora que afegeix "s'està produint un canvi de model en el que la indústria ha guanyat pes respecte a altres sectors com el turístic".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: