Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un 75% dels empresaris creuen que l'Aeroport de Reus és poc competitiu

L'article 155 hauria influït en millorar la percepció de la situació econòmica entre les empreses consultades en l'últim Radar Cambra

Exterior de la terminal de l'Aeroport de Reus Exterior de la terminal de l'Aeroport de Reus ACN
Economia i negocis ACN
Dimecres, 06 Juny 2018 17:27

Un 75% dels empresaris del territori opinen que l'Aeroport de Reus és poc competitiu. Així es desprèn de l'últim Radar Cambra, una enquesta trimestral que es fa entre els empresaris adherits a la institució. L'estudi evidencia l'escàs rèdit que en treuen els empresaris de la infraestructura, sempre més lligada a l'ús turístic. Un 46% assegura que l'aeroport no té gens d'impacte en la seva empresa i l'ús que en fan és molt baix. Així, un 69% dels empresaris consultats afirmen que la seva empresa no l'utilitza mai -els que en fan ús no arriben a representar el 30%, i la majoria, molt esporàdicament. La Cambra de Comerç de Reus, que també s'ha sorprès del poc coneixement dels empresaris sobre el projecte de la futura estació intermodal -un 21% reconeix no saber-ne res-, creu que la solució a l'aeroport passa per situar-se com la quarta pista del Prat. Aquest estudi estadístic, que avalua el primer trimestre d'enguany a partir d'enquestes a una cinquantena d'empreses del territori, també apunta que l'article 155 hauria "tranquil·litzat" l'empresariat i motivat una millor percepció de la situació econòmica actual i de futur.

El representant del Gabinet Ceres, Hildebrand Salvat, interpreta que aquesta percepció més optimista dels empresaris pot tenir correlació amb la situació del país, el procés d'independència i l'aplicació del 155. Així, si al 4t trimestre del 2017 un 23% creia que la situació era pitjor que un any enrere, aquest percentatge, durant el 1r trimestre d'enguany, s'ha reduït al 6%. De cara a previsions de futur, la percepció dels empresaris també és més positiva -més de la meitat creuen que la situació econòmica anirà a millor. Sis de cada deu empreses esperen augmentar el volum de negoci en el pròxim any i un 33% confien ampliar la plantilla i contractar més treballadors.

L'estudi també recull l'afectació del procés d'independència i la influència sobre la resposta de l'empresariat consultat. En aquest sentit, la majoria d'empresaris considera que la situació política els condiciona les expectatives, si bé només una quarta part ho veu com un factor clau -l'enquesta, però no aprofundeix si en un sentit positiu o negatiu-, front un 33% que assegura que no l'ha afectat gens. El 17è informe del Radar Cambra, que encarrega la Cambra de Comerç a l'empresa Ceres, inclou en aquesta ocasió un apartat monogràfic que recull les impressions dels empresaris del territori sobre l'Aeroport de Reus -comparant les dades amb un antic estudi del 2015.

Monogràfic sobre l'aeroport

La lectura que se n'extreu és que els empresaris valoren l'impacte de l'aeroport en l'economia de la zona -així ho creu un 65% dels enquestats-, però, d'altra banda, molts consideren que no en té gens en la seva empresa -només un 15% afirma treure'n rèdit. El mateix percentatge és el que diu aprofitar l'aeroport reusenc per volar algunes vegades l'any. Pel que fa als destins que interessen a l'empresariat, predominen les principals economies europees -Itàlia, Alemanya, etc.-, si bé un 19% dels empresaris reconeix el seu desconeixement sobre l'oferta de vols, front un 42% que els coneix bé i un 38%, en part. A partir d'aquí, es desprèn el pes que té l'aeroport del Prat.

De fet, un 73% de les empreses consultades diuen que, tenint en compte l'actual oferta de vols des de Reus, és un aeroport poc competitiu. Un 8% creu que no ho és gens i un 8% opina que ho és força -cap empresari el percep com a molt competitiu. Amb tot, en l'estudi de fa tres anys enrere, la percepció encara era pitjor. Aleshores, un de cada quatre empresaris considerava l'aeroport gens competitiu. L'estudi també recull una dualitat d'opinions, al 50%, sobre si les administracions han de fer sempre un esforç per potenciar la infraestructura, o bé només quan s'asseguri un retorn, i la majoria són partidaris que les institucions s'impliquin en la seva gestió i promoció.

Tema a part mereix l'estació intermodal prevista de construir al costat de l'aeroport. Un 21% dels empresaris assegura no conèixer el projecte i un 37% diu que n'ha sentit a parlar. El percentatge dels que el coneixen just supera el 40%. Amb tot, la immensa majoria es posiciona a favor de la seva execució i es mostra convençut que tindrà un impacte econòmic a la zona, però no té tan clar que beneficiï la seva empresa -més de la meitat no n'esperen gaire o gens, d'impacte. Isaac Sanromà, president de la Cambra, reconeix que caldrà fer més pedagogia sobre les bonances del projecte a fi que no sols sigui conegut, sinó també resulti útil per a l'empresariat del territori.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: