Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La demarcació de Tarragona continua patint pel nivell d’atur i l’accés al mercat laboral

L’Informe de Conjuntura trimestral 2017 destaca, però, el bon dinamisme econòmic de la demarcació

La presentació de l'informe a la Cambra de Comerç de Tarragona  ha comptat amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili i les cambres de Reus, Tortosa i Valls La presentació de l'informe a la Cambra de Comerç de Tarragona ha comptat amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili i les cambres de Reus, Tortosa i Valls MARINA MARTÍNEZ
Economia i negocis Marina Martínez
Dimecres, 13 Desembre 2017 11:10

Aquest matí s’ha presentat a la Cambra de Comerç de Tarragona, l’Informe de Conjuntura del III trimestre del 2017 referit al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. En aquest informe, el factor més preocupant continua sent el nivell d’atur de la demarcació i l’entrada al mercat laboral. Aquest 2017, l’atur es situa en un 13,49% -al 2013 es trobava en un 25,19%-. Tot i la forta baixada d’atur en aquests darrers anys, la mitjana continua sent dos punts superior a la de Catalunya. El professor de la URV i autor de l’informe, Joaquim Margalef, ha explicat les dues causes d’aquestes xifres: “Trobem que l’atur de llarga durada representa el 55% del total i, a més, hi ha contractacions temporals i menys persones disposades a entrar en el mercat de treball”. En aquest sentit, el representant de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Minguell, ha destacat el problema existent amb les franges d’edat entre els 30 i els 45 anys i els programes juvenils que s’ofereixen “on prop de 2.000 joves d’entre 16 i 29 anys s’han beneficiat”. Per tant, l’informe mostra com el problema de l’atur, tot i disminuir, continua sense solucionar-se.

A nivell general, però, la demarcació continua –per tercer any consecutiu- amb un dinamisme econòmic. Els sectors més destacats són el turisme i el comerç exterior. Referent a l’activitat turística, al 2017 han augmentat un 9,10% els viatgers i un 6,74% les pernoctacions –tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre-. Des del gener fins al setembre del 2017, els hotels han estat els que més han absorbit aquesta activitat turística amb un 57,35% i, en segon lloc, els càmpings (30,93%).

Pel que fa al comerç exterior, a l’agost del 2017 han augmentat les exportacions (19,78%) i també les importacions (34,39%). Margalef ha explicat que “una de les realitats d’aquest comerç amb l’exterior és el predomini de les importacions, cosa que determina un índex de cobertura relativament baix”. A més, també ha fet referència al preu del petroli com indicador de la variació d’importacions i, a vegades, d’exportacions. Finalment, el professor de la URV ha destacat que “les exportacions depenen de l’euro i les importacions del dòlar i, per aquest motiu, influeix també la variació”.

Paral·lelament, la construcció residencial es troba molt lluny dels indicadors d’activitat que manifestava abans de la crisi. Tot i haver un cert increment de l’activitat, Margalef ha prioritzat el dinamisme en relació entre els habitatges acabats i els iniciats: “La construcció no té el dinamisme que tenia al 2008 –que tampoc seria desitjable- i es revifa més amb l’acabament d’habitatge que amb el nou” . Per tant, en aquest 2017, al Camp de Tarragona es troba que hi ha un 16% d’habitatges iniciats respecte els acabats i, a les Terres de l’Ebre, un 20%.

Amb aquestes dades, Margalef ha explicat, com a valoració global, que “tot i que molts dels indicadors encara registren valors per sota dels de 2008, l’activitat econòmica de la zona ha consolidat un cert dinamisme durant els tres darrers exercicis”. A més, “les perspectives indiquen que el creixement de 2017 serà molt positiu pel dinamisme turístic, l’augment dels indicadors de producció industrial i l’exportador”. Tot i això, l’autor de l’informe reconeix que “hi ha empreses que s’han instal·lat amb una certa moderació a l’hora de prendre decisions per motius socials i polítics”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: