Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dionís els protegeix

El Concilivm Vinorvum Tarraconensvm, format per més d’un centenar de confrares, viu un procés de renovació

Moment en què el director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), el Dr. Joan Gómez Pallarès, va ser investit confrare d'honor. Moment en què el director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), el Dr. Joan Gómez Pallarès, va ser investit confrare d'honor. M.ÀNGELS BLADÉ.
Cultura Josep Cartanyà
Dimarts, 01 Novembre 2016 12:25

El saló de plens de la Diputació de Tarragona va ser l’escenari, el passat 21 d’octubre, de l’acte d’investidura dels nous membres del Concilivum Vinorvum Tarraconensvum, la confraria de vins de les comarques tarragonines. Durant el discurs, el cònsol, Francesc Montañés, va anunciar que l’any 2017 es cambiarà la junta de l’entitat amb la voluntat de renovar-la i impulsar-la. Aquest any, els nous confrares investits han estat Montserrat Güell Anglès, Dolors Osuna Chamizo, Nicolàs Petit i Carmen Simón Tiriviño, a més del pregoner de l’acte, el Dr. Joan Gómez Pallarès, i l’invitat d’honor, el Dr. Ramon Cugat Bertomeu.

Aquesta confraria rep el seu nom de Concilivum Vinorvum Tarraconensvum de la tradició del correu de la vinya a les nostres contrades, del comerç i de l’exportació de vins des del port de la Imperial Tarraco a diferents punts de la geografia romana. En el moment de la creació d’una confraria bàquica que estudiï, conegui i honori els vins del territori, els seus impulsors –Pere Grau i Joan Lacorte- van decidir l’any 1989 batejar-la amb un nom d’arrels llatines que recordi el “concilium” – o consell dels primers tarragonins romans que elaboren, exporten i consumeixen els vins de la Tarraco-, dels quals el poeta romà Marcial en va dir: “Són els més fins i delicats i en res han d’envejar als de la Laietània i àdhuc als del laci itàlic”.

De la relació ancestral entre l’home i el vi en va parlar el pregoner, el director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), el Dr. Joan Gómez Pallarès, que va recordar que en el món romà el vi era un element clau per comprendre el temps -el setembre s’escenifica amb el trepitjar el raïm- i representar la vida i la mort. En aquest simbolisme també s’hi trobava el procés de fermentació del vi que, des de l’any 5.500 aC, no ha variat en la seva essència. El doctor Pallarès ho va exemplificar amb el mon cristià, en què “fer el most i trepitjar el raïm simbolitzaven la mort”. Però al final d’aquest procés, “el vi és vida”, va apuntar el filòleg. Pallarès va explicar que en temps dels romans “la fermentació del most succeeix un cop a l’any, en un procés de nou mesos”, com la maternitat. I, lluny del catastrofisme, el pregoner va citar el filòsof romà Sèneca: “La mort interromp la vida, però no ens la pren”, com la nit i el dia, l’hivern i l’estiu, el most i el vi, va comparar Pallarès.

L’objectiu del Concilium és associar persones de formació i professió diversa que estan disposades a compartir una mateixa activitat social, intercanviar idees i pensaments sobre qualsevol tema, enriquir la cultura enològica, aprendre a estimar els vins de les comarques tarragonines i conèixer les denominacions de tot el món. De fet, el convidat d’honor a l’acte d’investidura, el doctor Ramon Cugat Bertomeu, poc té a veure amb el sector del vi. El metge català nascut a l’Aldea ha dedicat tota la seva vida professional a operar a milers de jugadors de totes les categories i de molts clubs com el Barça i l’Espanyol.

Com cada any, la confraria tarragonina va convidar una denominació d’origen vitivinícola, que enguany ha estat la DO Pla del Bages, que va amanir amb la seva gamma de vins el sopar posterior celebrat a la Casa Miret.
I per acabar el ritual de l’acte, el cònsol es va acomiadar amb el tradicional “Vinum vinorum”, que els confrares van respondre amb el “Secula seculorum”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: