Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls reactiva la licitació del contracte per a la gestió del Museu Casteller per valor de 632.000 euros

La Junta de Govern aprova el plec de clàusules amb l'abstenció d'ERC, soci de govern, que posa en dubte la seva viabilitat econòmica

Recreació virtual d'una de les plantes del Museu Casteller de Catalunya Recreació virtual d'una de les plantes del Museu Casteller de Catalunya AJUNTAMENT DE VALLS
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 23 Març 2023 22:00

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Valls ha aprovat avui els nous plecs de clàusules administratives i tècniques per procedir a reactivar la licitació de la gestió de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya. La licitació, oberta a empreses especialitzades en la gestió d'equipaments museístics i culturals, preveu un valor estimat del contracte de servei de 632.000 euros per un període d'un any.

D'aquesta manera, el consistori reactiva la licitació que el passat mes de gener es va haver de suspendre a l'espera del dictamen de l'Oficina Nacional d'Avaluació, un organisme creat recentment pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública per a la revisió dels contractes de concessió de les administracions. La licitació aprovada avui, sota la fórmula ara de contracte de serveis, permet agilitzar l'obertura del Museu Casteller.

30.000 visitants cada any

En aquest sentit, l'Ajuntament manté l'entrada en servei del Museu Casteller per aquesta primavera. Com en l'anterior licitació, els plecs de clàusules s'han elaborat en base a l'anàlisi de viabilitat econòmica realitzat pel departament d'Economia de la Universitat Rovira i Virgili. L'estudi de la URV, que compara diferents centres museístics i turístics de Catalunya, estima que el Museu Casteller a Valls pot atreure uns 30.000 visitants cada any.

Les empreses que optin a la licitació per la gestió de l'equipament hauran de desenvolupar les activitats del centre i les estratègies de promoció turística per a la captació de visitants, la proposta de sinergies amb agents turístics i culturals de l'entorn, així com les accions que integrin i millorin l'oferta turística de Valls i del Centre Històric i en potenciïn la seva difusió exterior com a ciutat. També hauran d'impulsar la promoció, difusió i comunicació del museu, les estratègies de treball amb les colles castelleres i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, com també les accions i activitats adreçades a la població local, residents del Centre Històric i serveis de comerç i restauració.

La licitació també valorarà el disseny, elaboració i producció del programa d'activitats educatives amb l'objectiu de captar escoles i públic infantil i jove. En la proposta de treball, les empreses que optin a la gestió hauran de detallar el pla de posicionament, amb un horitzó a deu anys vista, en els sectors turístics, cultural i educatiu, a més d'un pla específic d'actuació i renovació dels continguts i de l'oferta museística, les propostes de marxandatge o totes aquelles iniciatives per a públics amb discapacitats físiques, visuals o auditives.

Esquerra Valls: "El Museu Casteller no s'improvisa"

El grup municipal d'ERC-Compromís per Valls, soci de Junts al govern local, s'ha abstingut a l'hora de votar el plec de condicions per a la contractació temporal per un any del Museu Casteller. Els republicans es lamenten que han rebut les condicions de la contractació "tan sols unes hores abans de portar-les a la Junta de Govern per a la seva aprovació i sense el temps necessari per analitzar-les a fons". Tot i així, ERC ha detectat diverses clàusules "que poden hipotecar el finançament de l'equipament i que repercutirien negativament el pressupost municipal i, per tant, en els diners de la ciutadania".

També critiquen "les presses" del seu soci de govern, abans d'aprovar un contracte "que suposa una despesea de més de 600.000 euros". El grup municipal creu que "les presses per obrir ara el Museu Casteller poden posar en risc la seva viabilitat econòmica i el seu funcionament".

Esquerra assegura que porta molt de temps "fent gestions per fer efectiu el compromís amb el finançament del museu de les altres dues administracions, Departament de Cultura de la Generalitat i Diputació de Tarragona". I advereteixen que aquestes institucions "han donat el seu suport malgrat no disposar sempre de tota la informació i la documentació necessàries per part els responsables municipals del projecte". Finalment recorden que l'Oficina Nacional de Evaluación del govern estatal "encara n'està analitzant els riscos econòmics".

El Museu Casteller de Catalunya

El Museu Casteller de Catalunya es troba situat al bell mig del Centre Històric de Valls, a tocar de la plaça del Blat, km0 del món casteller. Compta amb 2.800 m2 distribuïts en quatre plantes, en un equipament dissenyat pel reconegut arquitecte Dani Freixes. Es tracta d'una proposta innovadora tant en la seva concepció arquitectònica com en el seu contingut, amb un projecte museogràfic dissenyat pel museògraf Ignasi Cristià que inclou tecnologies audiovisuals i expositives de caràcter immersiu. L'equipament vol ser un referent museístic del món dels castells i un espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller, declarat des de 2010 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El projecte l'impulsen l'Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: