Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Arxiu i el Museu del Port participen en el programa de 'Memòria Democràtica de Tarragona'

El Port de Tarragona hi col·labora amb quatre conferències, un documental, una ruta guiada, la presentació d’un llibre i un espectacle teatral

L’Arxiu i el Museu del Port participen en el programa  de ‘Memòria Democràtica de Tarragona’ L’Arxiu i el Museu del Port participen en el programa de ‘Memòria Democràtica de Tarragona’ CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Diumenge, 22 Gener 2023 11:32

El Port de Tarragona, de la mà de l’Arxiu i del Museu del Port, participa en el programa organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, sota el títol ‘Memòria Democràtica de Tarragona', que aquest any està dedicat a recordar els bombardejos de la ciutat entre 1937 i 1939. El cicle va començar el passat 15 de gener i finalitzarà el proper 9 de juny i en el qual el Port presenta vuit propostes diferents: quatre conferències, un documental, una ruta guiada, una presentació d’un llibre i un espectacle teatral, totes elles gratuïtes.

Des del 15 de gener al 9 de juny de 2023 tindran lloc les diverses activitats organitzades per entitats culturals i cíviques de la ciutat per recordar els bombardejos patits durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), uns sagnants atacs aeris que van atemorir a la població tarragonina i que els organitzadors creuen necessari que coneguin les noves generacions amb l’objectiu de fomentar els valors de la pau i de la democràcia.

Activitats del Port

Les tres primeres conferències es faran a la sala d’actes de l’Arxiu del Port al carrer d’Anselm Clavé, 2, i la darrera al Museu del Port situat al Moll de Costa. Tant, la presentació del documental de Castellví com l’espectacle teatral de Gabriel Ferrater tindran lloc al Teatret del Serrallo. Totes les activitats són gratuïtes i només cal fer reserva per a la ruta guiada del dia 19 de febrer.

Quatre conferències

L’Arxiu i el Museu del Port són dos espais emblemàtics de la ciutat on el patrimoni i la memòria històrica de la ciutat són la seva raó de ser. Per aquest motiu han presentat vuit variades propostes.

La primera tindrà lloc a l’Arxiu del Port el dimarts 24 de gener, a les 19h , una conferència a càrrec d’Adrián Cabezas Sánchez, doctor en Història, sota el títol ‘La defensa de la costa de Tarragona durant la Guerra Civil.

La segona conferència, també a l’Arxiu del Port, serà el dijous 2 de febrer, a les 19h, on es parlarà de l’atac als mercants anglesos Thorpeness i Stanwell al Port Tarragona l’any 1938’ a càrrec de Txell Navarrete, biòloga, i d’Òscar Martín, historiador i arqueòleg.

La tercera conferència serà el dijous següent, 9 de febrer, a les 19h, i també a l’Arxiu del Port, on el periodista, escriptor i guionista, Toni Orensanz, explicarà la història d’'Un músic americà a la Batalla de l’Ebre'.

La quarta i darrera conferencia serà el dissabte 11 de març, a les 17:30h, al Museu del Port. Bruno LLordachs Marquès explicarà les converses portades a terme durant anys amb Francesc Pedrol i, transmetrà mitjançant la xerrada 'Les vivències del Ros de la Guita. Un serrallenc a la Batalla de l’Ebre'.

Cal recordar que dins el recorregut expositiu del Museu del Port (entrada lliure) es pot visualitzar a l’illa de la Guerra Civil, la cronologia dels bombardeigs que van afectar a la part baixa de la ciutat, així com l’afectació dels impactes dins la zona portuària.

Ruta guiada

Per altra banda el diumenge 19 de febrer, a les 12 del migdia, Òscar Martin i Txell Navarrete, seran els encarregats de guiar la ‘Ruta pels espais dels bombardejos al Port de Tarragona’, que sortirà de l’Escala Reial, fent especial incidència en l’indret on van ser bombardejats els vaixells anglesos Thorpeness i Stanwell. Per aquesta activitat, que tindrà una durada aproximada de 90 minuts, caldrà fer reserva enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Projecció documental

El 23 de febrer a les 19 h al Teatret del Serrallo tindrà lloc la projecció del documental: ‘Perseguint el Granuja’ de l’historiador lleidatà, Josep M. Castellví, un episodi molt interessant i gairebé desconegut sobre un avió Heinkel 111 de l’aviació alemanya, les restes del qual reposen al fons del mar tarragoní.

Presentació de llibre

El dijous 2 de març a les 19h a la sala d’actes de l’Arxiu es durà a terme la presentació del llibre ‘Vida i afusellament de Mariano Borrell Aguilà (Marian de la fàbrica)’, que ha escrit Xavier Borrell Martí. És un recull biogràfic d’aquest personatge que fou afusellat durant la Guerra Civil i que ha estat editat per Silva editorial.

Espectacle teatral

La darrera aportació del Port Tarragona serà el divendres 26 de maig, a les 19 h, i al Teatret del Serrallo. Una activitat organitzada conjuntament amb  Òmnium Cultural del Tarragonès.

Es tracta de l’espectacle de música i poesia ‘In memoriam’ produït per Quatre Gotes i amb Miró, Andrés Noarde, Daniel Llandrich i Carme Martí. ‘In memoriam’ es basa en el poema narratiu que el poeta reusenc Gabriel Ferrater va escriure com a memòria personal i moral de la Guerra Civil a Reus.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: