Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Ball de Bastons de Valls celebra 30 anys de la seva recuperació

La recuperació d’una dansa antiga i la mostra bastonera marquen els actes de l’aniversari, que tindran lloc aquest dissabte 22 d'octubre

Imatge del Ball de Bastons de Valls, el 1993 Imatge del Ball de Bastons de Valls, el 1993 BALL DE BASTONS DE VALLS / ARXIU
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 21 Octubre 2022 12:45

El Ball de Bastons de Valls celebra dins la Fira de Santa Úrsula els 30 anys de la seva recuperació. La dansa es va recuperar per part de l’Associació Cultural Verge de la Candela l’any 1992, dins la Festa Major de Sant Joan, i des de llavors ha participat ininterrompudament en les diferents celebracions de la ciutat. El ball va tornar a sortir als carrers gràcies, també, a l’assessorament del bastoner Robert Rovira del ball de bastons de l’Arboç, i de Pere Roca del ball de Bastons de l’Esbart de Santa Tecla. Aquella recuperació també va comptar amb l’assessorament musical de Miquel Rus de l’escola de grallers de Valls i de Joan Ramon Toda.

Coincidint amb aquest aniversari, el ball ha decidit recuperar una coreografia històrica que apareix en uns vídeos del Fons Excursionista de Catalunya. A partir d’aquesta coreografia, Àngel Vallverdú ha composat la música, que encaixa amb la resta de melodies del ball. De fet, el procés serveix per seguir amb la tasca iniciada l’any 2017. En aquell moment es va recuperar l’acompanyament històric de violí, flabiol i tamborí, es van recuperar algunes melodies històriques i se’n van crear de noves, gràcies a l’assessorament i ajuda del músic vallenc Francesc Sans.

Estrena de la nova coreografia

La nova coreografia s’estrenarà en el marc de la mostra bastonera que l’entitat organitza, aquest dissabte 22 d'octubre, al matí de Santa Úrsula. En la mostra hi participaran, a més dels bastoners vallencs, tres balls de bastons d’altres municipis: l’Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès. La mostra, que s’iniciarà a les 11:30h, vol servir perquè el públic vallenc pugui veure quatre estils molts diferents de balls de bastons. El recorregut de la mostra, pel centre històric, i amb les ballades de lluïment al Pati (a les 12:30h), servirà per tancar aquest 2022 de celebració pel ball.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: