Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona dedica una exposició a Antoni Benaiges, el mestre "que va prometre el mar"

La mostra, que es pot veure fins el 30 d'octubre al Refugi 1 del Moll de Costa, recupera la figura del mestre mont-roigenc dels anys 30 assassinat pel franquisme

L'exposició, que es pot veure fins el 30 d'octubre al Refugi 1 del Moll de Costa, recupera la figura del mestre mont-roigenc dels anys trenta assassinat pel franquisme L'exposició, que es pot veure fins el 30 d'octubre al Refugi 1 del Moll de Costa, recupera la figura del mestre mont-roigenc dels anys trenta assassinat pel franquisme PORT DE TARRAGONA
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 08 Octubre 2022 11:24

L'exposició ‘Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’ es pot veure a la sala 3 del Refugi 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona, entre el 28 de setembre i el 30 d’octubre.

La mostra gira entorn de tres eixos fonamentals. El primer, pretén mostrar la cruesa i la violència emprada pels colpistes contra tothom qui consideraven els seus enemics. El segon eix recupera la figura d’un mestre dels anys trenta, Antoni Benaiges, i el seu compromís amb les tècniques educatives més innovadores com la Freinet. Finalment, l’exposició incideix en mostrar el drama de les fosses comunes de la repressió franquista i la ingent tasca de recuperació i identificació dels cossos de les persones desaparegudes que s’ha estat fent els últims anys.

inauguració exposició Antoni Benaiges Port

La directora de Port-Ciutat del Port de Tarragona, Montse Adan, intervenint a la inauguració de l'exposició (Port de Tarragona)

En total, 32 fotografies, tres plafons explicatius sobre les fosses del franquisme, la repressió i la depuració dels mestres de la República, i la tècnica Freinet componen la mostra. La peça central del muntatge i més espectacular és una lona de 20 m2 que reprodueix fotogràficament la fossa comuna de La Pedraja exhumada el 2010. Així mateix, també incorpora un audiovisual que conté tot el procés de creació del projecte 'Desenterrant el silenci'.

exhumació fossa comuna republicans

Les conferències

En el marc de l’exposició, que forma part del Programa de Memòria Democràtica de Tarragona 2022 impulsat per l’Ajuntament de la ciutat, l’Arxiu del Port de Tarragona i Òmnium Cultural del Tarragonès han organitzat tres conferències que es faran al Refugi 1, la projecció del documental 'El retratista', que es podrà veure al Teatre Tarragona, i un taller d’impremta Freinet per a públic familiar destinat a donar a conèixer el mètode pedagògic que va aplicar Benaiges amb el seu alumnat.

El proper diumenge 16 d’octubre a les 11 hores, al Refugi 1 del Moll de Costa tindrà lloc el Taller d’impremta Freinet que impartirà Sergi Bernal.

El dimarts 18 d’octubre també a les 19 hores, serà Meritxell Ferré Baldrich, historiadora i tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp qui parlarà d’'Educació i formació de les dones durant el franquisme'.

La darrera conferència serà el dimarts 25 d’octubre, a les 19 hores, i anirà a càrrec de Salomó Marquès Sureda, pedagog i professor de la Universitat de Girona, que versarà sobre “1939: l’exili del magisteri a Catalunya”.

Antoni Benaiges

El mestre Antoni Benaiges Nogués (Mont-roig del Camp, 1903), entre 1934 i 1936 va exercir la seva tasca docent a Bañuelos de Bureba (Burgos) i fou seguidor de la pedagogia Freinet. Enmig d’un entorn rural i poc propici als canvis, Benaiges, va impulsar la participació activa i experimental de l’alumnat en la creació d’un periòdic amb una impremta escolar; les redaccions, reflectien la seva vida diària amb l’objectiu d’ajudar-los a aconseguir unaveritable consciència ciutadana i a pensar per si mateixos.

Un cop esclatà la Guerra Civil el juliol de 1936, però, Antoni Benaiges, arran de les seves idees i la seva manera d’entendre l’educació, va ser consideratenemic del nou ordre que pretenien implantar els sectors més reaccionaris de la societat espanyola. El 19 de juliol, un escamot de falangistes el va detenir a la ciutat de Briviesca. Fou torturat i humiliat públicament per les seves idees polítiques i els seus mètodes educatius i afusellat el 25 de juliol. El mestre, tot i haver acabat el període lectiu del curs es trobava a la població perquè havia promès als seus alumnes portar-los a veure per primera vegada el mar a la costa de Tarragona. Aquesta promesa li va suposar la seva detenció i posterior assassinat.

Amb molta probabilitat, el seu cos fou enterrat a la fossa comuna de les muntanyes de la Pedraja, (Burgos) descoberta l’any 2010 amb més d’un centenar de cossos. L’obertura d’aquest enterrament fou, precisament, el desencadenant perquè Sergi Bernal, que es trobava documentant les tasques d’exhumació de la fossa, s’interessés per la figura de Benaiges.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: