Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La setena edició del Psicurt projectarà 28 curtmetratges del 6 al 9 d'octubre

El festival vol desestigmatitzar i naturalitzar les malalties mentals

Inés Solé, consellera de Cultura de Tarragona, Elvira Vidal, consellera de Capacitats Diverses de Tarragona, Daniel Recasens, regidor de Cultura de Reus, i Jaume Descarrega, director tècnic del Festival Psicurt, en la presentació del certamen Inés Solé, consellera de Cultura de Tarragona, Elvira Vidal, consellera de Capacitats Diverses de Tarragona, Daniel Recasens, regidor de Cultura de Reus, i Jaume Descarrega, director tècnic del Festival Psicurt, en la presentació del certamen CEDIDA
Cultura ACN
Dimarts, 13 Setembre 2022 13:09

El Psicurt, Festival de Curtmetratges sobre la Salut Mental, ha programat 28 curtmetratges, 21 de ficció i set documentals, que es projectaran entre el 6 i 9 d'octubre a l'Antiga Audiència de Tarragona i al Teatre Bartrina de Reus. El certamen ha rebut 347 curtmetratges a la secció oficial, dels quals 22 són de la categoria d'Educurt. En la presentació del festival, celebrada aquest dimarts, els organitzadors han destacat la "gran quantitat" de documentals rebuts i han assenyalat que amb les projeccions volen contribuir a "desestigmatitzar" les malalties mentals, en especial, després que la pandèmia n'hagi "destapat" moltes d'elles. En paral·lel, també s'han organitzat dues exposicions, xerrades i col·loquis.

El certamen s'inaugurarà amb la pel·lícula 'Mediterraneo' el pròxim 6 d'octubre a l'Antiga Audiència de Tarragona. La inauguració comptarà amb la presència del seu director, Marcel Barrena, el qual participaran en el col·loqui posterior a la projecció. En la presentació de la setena edició, el director tècnic del Psicurt, Jaume Descarrega, ha explicat que han rebut més curtmetratges en la secció oficial respecte a l'any passat, en concret 347. D'aquests 225 són de ficció, i la resta de ficció- documental i de la secció d'Educurt.

En el cas d'aquesta darrera categoria, que està adreçada a estudiants d'Educació Secundària Obligatòria, de Batxillerat i Cicles Formatius, ha celebrat que han rebut treballs de deu ciutats diferents, com són Barcelona, Castellbisbal, Almeria, Madrid, Vigo, Palma de Mallorca, Tarragona, entre d'altres. "Ens alegra molt perquè cada vegada hi ha més llocs que coneixen el Psicurt, ens sembla tan fonamental que ho coneguin els centres educatius, ja que permet treballar la patologia, la prevenció i la promoció de la salut i que la gent entengui que és la salut mental", ha subratllat Descarrega.

Els curts de la setena edició aborden temàtiques com la violència masclista, l'assetjament escolar, el suïcidi, el dol, l'estigmatització de les malalties mentals i les addiccions. En paral·lel a les 28 projeccions que concursen, també s'ha tornat a organitzar l'Educurt Exprés, on els participants hauran de gravar un curtmetratge, de cinc minuts, en un termini de 48 hores. També s'han organitzat dues exposicions fotogràfiques al Centre d'Art de Cal Massó de Reus i un col·loqui sobre la mirada de la salut mental a través dels curtmetratges a l'Hospital Sant Joan i a l'espai Jove Kesse.

En la presentació del certamen, hi ha participat el regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, que ha remarcat la inscripció de gairebé 300 estudiants de diversos centres educatius de la ciutat al festival. "Per nosaltres és molt important la presència d'alumnes, que reflexionaran sobre l'estigma, les drogues i la salut mental", ha dit. També hi ha assistit les conselleres de Cultura i Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé i la de Capacitats Diverses, Elvira Vidal, que han destacat la rellevància de "teixir aliances" entre administracions i disciplines. "Cal naturalitzar i fer visible les malalties mentals i fer-ho de manera transversal i interterritorial n'és la clau", ha afirmat Vidal.

Suïcidis juvenils i infantils

Descarrega també ha destacat que és necessari fer accions per prevenir i promoure la salut mental. De fet, ha explicat que el suïcidi infantil i juvenil ha registrat un repunt des de l'esclat de la pandèmia. "Era la segona causa de mort després dels accidents des de fa molt de temps, la pandèmia ha destapat que coses que ja hi eren hagin pogut tenir influència en aquelles persones que ja tenien alguna cosa que els removia perquè poguessin fer eclosió", ha apuntat. Per això, diu, treballen amb els instituts per tractar la salut mental.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: