Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Canonja presenta una exposició sobre la Volta a Catalunya de vehicles del 1919

El Castell de Masricart acull la mostra itinerant 'Aquells bojos al volant. Crònica d'una cursa de fa cent anys', que es pot visitar fins el 16 de setembre

Imatge d'arxiu de l'exposició itinerant 'Aquells bojos al volant. Crònica d'una cursa de fa cent anys', a Reus Imatge d'arxiu de l'exposició itinerant 'Aquells bojos al volant. Crònica d'una cursa de fa cent anys', a Reus MUSEUS DE REUS
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 03 Setembre 2022 20:46

La sala d’exposicions del Castell de Masricart acull l’exposició itinerant 'Aquells bojos al volant', produïda pel Centre de la Imatge Mas Iglesias, de Reus (CIMIR). La mostra, que es va inaugurar aquest divendre 2 de setembre, es podrà veure fins al dia 16 de setembre. L'exposició és una crònica de la III Volta a Catalunya que durant tres dies del mes de juny de 1919 que va recórrer vora 600 quilòmetres amb sortida i arribada a Barcelona. Les fotografies sobre les que s’estructura són obra d’Anton Pellicer i formen part dels fons del CIMIR des de l’any 2017.

Les originals es van realitzar amb una càmera estereoscòpica amb objectiu fix que permetia captar dues imatges separades per pocs centímetres; després, observant-les amb el visor adient, creaven un efecte òptic de tres dimensions. Avui, aquestes imatges ens permeten -entre altres coses- observar com eren les infraestructures viàries de fa 100 anys, encara molt deficients malgrat els esforços de la Mancomunitat de Catalunya. En la majoria dels trams per on havien de passar els vehicles van ser necessàries obres de millora, ja fos a les pistes –de terra i pedres– o als ponts. Precisament en la primera etapa, amb inici a Pedralbes i final al monestir de Poblet, s’hagué de construir a corre-cuita un pont provisional sobre el riu Francolí per substituir el que s’havia endut una riuada.

Volta 1919 cotxes

La lectura de la crònica coetània de la cursa, publicada a la revista Auto–Moto, que s’ha reproduït a l’exposició, també fa evident que en realitat era un esdeveniment social més, on es jutjava l’atenció rebuda als restaurants o als hotels de l’itinerari. L’objectiu dels participants era guanyar la cursa, però no es tractava únicament de saber qui era el més ràpid. Els punts es repartien seguint diversos criteris: la regularitat, si conduïa el propietari, si hi anaven senyores, si els acompanyaven passatgers, etc.

En el públic del moment, en uns temps on els cotxes eren una raresa a l’abast dels més adinerats, va despertar un gran interès, com esperem que també passi avui. El món del motor sempre ha tingut molt de ressò a Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: