Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El final dels assajos del Misteri de la Selva marca el retorn a la puresa de l'escena

La peça assumpcionista recuperarà aquest 14 i 15 d'agost la seva essència com a referent del teatre medieval català

Imatge d'un assaig del Misteri de la Selva, aquesta setmana, a l'església de Sant Andreu de la Selva del Camp Imatge d'un assaig del Misteri de la Selva, aquesta setmana, a l'església de Sant Andreu de la Selva del Camp EL MISTERI DE LA SELVA
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 13 Agost 2022 12:01

El Misteri de la Selva està a punt per tornar a escena després que aquest dijous i divendres s'hagin programat els assajos generals previs a les seves dues representacions d'aquest 2022. L'objectiu principal per enguany és retornar a la puresa i simplicitat representativa que sempre ha caracteritzat aquesta joia del teatre medieval català, alterada per la Covid-19 en les dues últimes anualitats.

Reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura Popular, la representació selvatana no només és el drama assumpcionista més antic d'Europa sinó també la primera obra teatral conservada íntegrament en català. D'ençà de la seva recuperació, l'any 1980, el Misteri de la Selva treballa en la divulgació tant de la tradició religiosa, com artística i musical que serveixen de base a l'obra. La peça va ser creada el segle XIV com un element per difondre la fe mariana al voltant de l'assumpció i coronació de la Verge al cel, amb la major part del text cantat "a cappella" amb melodies medievals i diverses parts parlades en català antic.

L'obra es podrà gaudir, com és habitual, aquest diumenge 14 d'agost (22.00 h), i el dilluns, dia 15 (20.00 h), a l'església de Sant Andreu de la Selva del Camp. Tal com marquen les tradicions marianes del 15 d'agost, la posada en escena del dia de l'Assumpció arrencarà amb una processó prèvia de la massa actoral per tot el carrer Major que finalitzarà a la porta de la mateixa església. Es recomana realitzar la reserva de localitats amb antelació a través del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o del Whatsapp 636 541 532.

Les primeres notícies del Misteri de la Selva cal buscar-les a finals del segle XIX, arran de les investigacions de l’historiador local mossèn Joan Pié i Faidella, el qual el va localitzar en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català. És anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. D'ençà de la seva recuperació, ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem, Mallorca o la Sagrada Família de Barcelona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: