Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Ball de Pastorets de Valls es presenta davant la ciutadania

El nou ball ha estat apadrinat pels històrics balls de pastorets de Reus i Vilafranca del Penedès

El Ball dels Pastorets de Valls s'ha presentat aquest dissabte davant del públic El Ball dels Pastorets de Valls s'ha presentat aquest dissabte davant del públic PERE TODA / AJUNT. DE VALLS
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 18 Juny 2022 21:02

La Cercavila inauguraal del nou Ball de Pastorets de Valls ha sortit aquest dissabte al migdia, des del Santuari de la Mare de Déu del Lledó, acompanyats pels balls de pastorets de Reus i Vilafranca del Penedès, que han actuat com a padrins del ball nou, i pel Ball de Pastorets Infantil de Valls. Aquesta cercavila ha sevit d’avantsala de la presentació dels pastorets vallencs que ha tingut lloc, a les 13 h, als Arcs de Ca Magrané.

Foto de grup del Ball de Pastorets de Valls, acompanyats dels seus padrins de Reus i Vilafranca, i del Ball de Pastorets Infantil de Valls: 

Balls dels Pastorets de Valls i padrins

El Ball de Pastorets de Valls parteix de vuit balladors/es a les ordres d'una parella de caps anomenats majorals, picaran a terra i entre ells amb uns bastons llargs en un simbòlic intent de fertilitzar la terra. El ball està acompanyat amb la música d’una mitja cobla: flabiol, tamborí i sac de gemecs.

La Festa Major de Sant Joan 2022 viurà la incorporació del Ball de Pastorets de Valls al seguici cerimonial de la ciutat. Això serà els dies 23 i 24 de juny durant les sortides del seguici cerimonial de la ciutat al complet. També es podrà veure durant la representació dels balls parlats, el dia 22 de juny, a les 18 h, a la plaça de l’Oli. Aquesta proposta és impulsada per un grup d’exballadors joves del ball infantil i l’Associació Cultural l’Espardenya, amb el suport de l’Ajuntament de Valls.

Vestuari i música vallencs

El disseny del vestuari ha estat renovat i ha anat a càrrec de Mercè Gaya. No perd l’essència del ball infantil, ja que s’han conservat elements com la carabassa i el sarró, però s'incorporen modificacions per poder fer una distinció entre els dos vestuaris. Es pot veure clarament en detalls com el dels cascavells, que ocupen una major part de la cama, també s’ha afegit una cinta al coll i s’han reemplaçat el barret per uns mocadors. Els colors i les sanefes de l’armilla recorden a les flors naturals de Sant Joan, a més, l’intercalat entre vermell i blanc és una clara referència a l’escut de Valls.

Un altre element clau en la nova indumentària és que el vestuari dels personatges rabadà i la parella de majorals serà diferent de la resta, els detalls més significatius són els canvis de color de l’armilla del rabadà i la incorporació de la faldilla en els majorals.

La confecció del vestuari i dels complements ha anat a càrrec de la vallenca Sara Esteban.

També la música té un paper important en el creixement, ja que s’incorporen noves músiques per a les diferents figures i evolucions que s’aniran succeint durant el ball. Només es conservarà la melodia tradicional 'Pastoret d’on vens?' per a les picades; la resta de tonades han estat compostes pel vallenc Pol Figuerola.

Festa d'apadrinament del basilisc petit

D'altra banda, a les 17:30h, s'ha celebrat la Festa d'apadrinament del basilisc petit. Després que nasqués virtualment per Sant Joan del 2020, avui s'ha apadrinat al carrer acompanyat d'altres bésties infantils.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: