Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es presenta aquest dijous a Valls un llibre sobre el bestiari festiu més rebel i democràtic

'Retrobestiari' conté una vintena de testimonis sobre la creació de bèsties festives, entre elles el Drac de Valls, i fotografies inèdites del bestiari festiu dels anys 70 i 80

Una imatge sobre la presentació de 'Retrobestiari', que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú el 18 de desembre de 2021, on es veu el Drac de Vilanova amb els ponents de fons Una imatge sobre la presentació de 'Retrobestiari', que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú el 18 de desembre de 2021, on es veu el Drac de Vilanova amb els ponents de fons BESTIARI
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 25 Mai 2022 23:53

“Nosaltres volíem un drac, però desconeixíem com havia de ser, com es portava i com s’havia de fer. L’únic que sabíem era que teníem una clara voluntat de fer-lo fos com fos”. D’aquesta manera s’expressa el constructor de bestiari Lluís Musté sobre la seva participació en la creació del Drac de Valls, estrenat l’any 1985.

La seva experiència és una de les més d’una vintena que es troben recollides a 'Retrobestiari', una publicació editada per Edicions Morera que es presentarà el pròxim dijous 26 de maig a Valls. L’acte començarà a les set de la tarda des del pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs(IEV) i s’emmarca en el calendari d’actes de celebració del 50è aniversari de la Unió Anelles de la Flama (UAF).

El Drac de Valls

Com tots els projectes, que comencen amb un primer estímul apassionat, el del Drac de Valls va sortir a partir de la motivació d’un grup de joves d’entre 17 i 25 anys que, sense tenir coneixements sobre imatgeria festiva, volien recuperar aquesta figura. Sabien que el drac havia existit històricament a la ciutat, i de fet havien descobert una referència de l’any 1764 que en parlava. Ara bé, com el recuperarien i quan, eren dues incògnites que encara havien de resoldre...

Sense saber-ho, als anys 70 i 80 del segle XX, a diferents municipis de Catalunya, molts grups de joves es van fer les mateixes preguntes. Després de la mort del dictador, amb l’inici de la Transició democràtica, va començar un període de recuperació de les llibertats que va comportar el retorn de la festa popular al carrer.

Més concretament, la primera trobada de Dracs de Catalunya que es va fer l’any 1979 a Barcelona va ser una de les metxes que va encendre tot un moviment de creació de bestiari a diferents pobles del país. Ja fos tenint referències històriques sobre l’existència de bèsties en segles anteriors o no, a molts municipis es van crear figures de bestiari de forma autodidàctica, amb les mans del poble i mitjançant els materials que tenien a l’abast.

'Retrobestiari'

Ara, moltes d’elles s’han recollit a 'Retrobestiari', una publicació basada en la feina de recerca que ha dut a terme el Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP) durant més de 40 anys recopilant informació del bestiari festiu que anava sorgint en cada moment. Es tracta d’un llibre fotogràfic que conté les imatges del fotògraf Ramon Saumell, l’obra plàstica d’Abel i Salva Masana, i un recull de testimonis fet l’historiador Heribert Masana.

En l’obra s’expliquen els orígens de diferents bèsties de la Catalunya Sud com la Mulassa de Montblanc, el Caramot del Vendrell, la Cabra de Reus o l’Àliga de l’Escola Taller d’Art de Reus. Dijous, la presentació del llibre anirà acompanyada de l’exposició 'Més enllà de la bèstia' de Salvador Masana, que es podrà trobar al mateix pati de Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallencs.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: