Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona i Constantí comencen les celebracions dels 700 anys del trasllat del braç de Santa Tecla

Els actes arrenquen el 8 de maig amb una caminada de Constantí a Tarragona que recrearà el recorregut del 1321 i clouran el setembre a la ciutat amb un espectacle i un concert especials per Santa Tecla

Els responsables de la commemoració de Santa Tecla 700, durant la presentació dels actes a l'Antic Ajuntament de Tarragona Els responsables de la commemoració de Santa Tecla 700, durant la presentació dels actes a l'Antic Ajuntament de Tarragona ELOI TOST / ACN
Cultura Infocamp/ ACN
Dissabte, 07 Mai 2022 11:41

Tarragona i Constantí commemoren enguany els 700 anys del trasllat de la relíquia del braç de Santa Tecla. Tot i que l'efemèride es va produir l'any passat, la pandèmia va fer ajornar els actes festius, que es duran a terme des del 8 de maig i fins el 25 de setembre.

La relíquia del braç de Santa Tecla és l'emblema de la festa major tarragonina. Procedent d'Armènia, va arribar a la ciutat el 17 de maig de 1321, després que estigués custodiada uns mesos a Constantí, "fins que el rei Jaume II i l'arquebisbe Ximén de Luna van tenir les condicions per portar-la a Tarragona", ha recordat l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. En aquell trasllat ja hi van participar dues entitats que encara avui tenen activitat: el gremi de Marejants i el gremi de Pagesos.

L'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha posat en valor "la importància històrica" del fet, tant "pel municipi com pel Camp de Tarragona". Per la seva banda, el batlle de Tarragona, Pau Ricomà, ha assenyalat que per Santa Tecla "és quan tot el país centra la mirada en la ciutat". "Aquesta vegada serà de manera especial, amb una exposició de talent i tarragonisme. Val la pena que ens mirin perquè fem coses extraordinàries", ha indicat. 

La commemoració arrenca a Constantí

El actes commemoratius s'iniciaran del 8 al 14 de maig a Constantí. Aquest diumenge dia 8, es farà una caminada cap a Tarragona que recrearà el recorregut de la relíquia fet el 1321. La caminada sortirà a les 10h, des de la plaça de les Escoles Velles. A les 13h, els participants seran rebuts a la Catedral de Tarragona per part del degà del Capítol. A continuació se celebrarà un dinar al Seminari Pontifici. A les 16h s'ha programat una visita a la Catedral, a la Capella de Santa Tecla la Vella i al Museu Bíblic Tarraconense. I a les 18h, es posarà un autobús a disposició dels participants per la tornada a Constantí. es inscripcions per a aquesta activitat poden fer-se per 3 euros (sense dinar) o 10 euros (amb dinar inclòs), fins al 5 de maig, a l'OAC de l'Ajuntament de Constantí.

Un altre acte destacat tindrà lloc el 14 de maig, amb una professó per Constantí en la qual es passejarà el braç i hi participarà el seguici festiu de Constantí i una representació del seguici festiu de Tarragona. La consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha recordat que "aquesta serà la segona vegada en tota la història que el Seguici Festiu surt de la ciutat", la primera va ser l'any 1998, en un congrés internacional". 

La regidora de Cultura, Dolors Fortuny, ha posat en valor tot el suport i el treball realitzat per les entitats del municipi, que faran possible els actes commemoratius: caminada, professó, representació teatral, llibres, contes, etc...

I acabarà a Tarragona

Al setembre, i coincidint amb les festes de Santa Tecla que seran quatre dies més llargues de l'habitual, a Tarragona es faran actes especials per commemorar l'efemèride. Per aquest motiu, hi haurà actes especialment dissenyats per la festa.

El 12 de setembre, a la Tarraco Arena Plaça (TAP), hi haurà un espectacle inaugural que barrejarà "contemporaneïtat i tradició, amb molta presència femenina i en 360 graus", ha avançat el comissionat del projecte Santa Tecla 700, Salvador Fa. Els actes es tancaran el 25 de setembre amb un concert a la catedral dirigit per Xavier Pastrana.

La festa major de Santa Tecla enguany tindrà un pressupost superior a l'habitual i superarà els 650.000 euros.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: