Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El MAMT presenta una exposició i un cicle de projeccions audiovisuals sobre el Dr. Tosquelles

La Diputació se suma a la recuperació del llegat del reusenc renovador de la psiquiatria, amb la mostra 'Àlbum Tosquelles. Un assaig visual de Carles Guerra'

El comissari de l'exposició, Carles Guerra, mostra objectes de l'exposició sobre el Dr. Tosquelles a la presidenta Noemí Llauradó i al director del MAMT Manel Margalef El comissari de l'exposició, Carles Guerra, mostra objectes de l'exposició sobre el Dr. Tosquelles a la presidenta Noemí Llauradó i al director del MAMT Manel Margalef JOSEP CARTANYÀ
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 28 abril 2022 15:10

Una exposició al Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona (MAMT) se suma a les mostres que es podran veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, a l’American Folk Art Museum de Nova York i al Musée FRAC Occitaine de Tolosa per celebrar l’any Tosquelles, una efemèride que commemora els 110 anys del naixement de Francesc Tosquelles (Reus 1912 – Granges d’Òlt 1994) i amb què es pretén donar a conèixer i reivindicar la imprescindible figura del psiquiatra reusenc que va renovar el món de la salut mental. Tosquelles és considerat un referent de la psquiatria moderna a nivell internacional, així com un referent indiscutible de la psicoteràpia institucional, la revolució més significativa en el camp de la salut mental.

Objectes personals com l’àlbum familiar de Tosquelles, pel·lícules filmades per ell mateix als anys 50, una col·lecció de publicacions o una obra pictòrica pintada per Tosquelles són algunes de les peces que ens permeten fer un recorregut per la seva vida i aproximar-nos a la part més íntima i familiar d’aquest psiquiatra.

La mostra s’inaugura aquest dissabte 30 d’abril, a les 19 h, al Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona i es podrà visitar fins al proper 3 de juliol.

La presidenta Noemí Llauradó ha afirmat que des de la Diputació de Tarragona estem molt satisfets de poder-nos sumar a la iniciativa de Carles Guerra de celebrar el 110 aniversari d’una figura de la talla de Francesc Tosquelles "un dels personatges més cèlebres que el Camp de Tarragona ha donat al món". Sobre el Dr. Tosquelles, Llauradó ha posat en valor "els seus avenços en salut mental i en l'àmbit social, a més de ser un renovador de la psiquiatria moderna". La presidenta també l'ha descrit com una figura "polièdrica", ja que també es va caracteritzar pel seu compromís amb l'antifeixisme i la seva contribució amb l'art de vanguarda.

Tosquelles: salut mental, art i compromís polític

El projecte neix de la mà de Carles Guerra, -comissari d'aquesta exposició-, que inicia la seva investigació al voltant de la figura de Tosquelles, ara fa 10 anys. Guerra ha destacat que "Tosquelles va formar part de la renovació de la salut mental durant la República i acaba sent una baula de connexió entre el moment previ a la Guerra Civil i el que passa a Europa just acabada la segona Guerra Mundial”. Així mateix, s’ha referit al cèlebre psiquiatre com “una figura de síntesi dels corrents més importants del segle 20". A l’exposició que presentem, ha assegurat, "s’hi barregen aspectes personals i professionals i ens endinsa a la història de Francesc Tosquelles explicada per ell mateix".

L'exposició 'Àlbum Tosquelles. Un assaig visual de Carles Guerra', comissariada pel crític i teòric d’art Carles Guerra, pretén recuperar els primers anys de Tosquelles, des de la seva infància i els seus inicis professionals com a psiquiatra a l’Institut Pere Mata, on va començar a exercir aplicant una perspectiva innovadora, trencant tabús i normalitzant la malaltia mental, fins al seu exili a França, a l'hospital de Saint-Albain. Un hospital "que es convertirà en un emblema de la nova teràpia psicoinstitucional", ha assenyalat el comissari.

Carles Guerra també s'ha referit a les aportacions del Dr. Tosquelles al psicoanàlisi i a la "socialització dels malalts". A Saint-Albain Tosquelles va experimentar amb l'intercanvi de converses constants entre els malalts amb gent de la cultura i d'altres àmbits. El psiquiatra reusenc també va crear tallers de grups d'interns autogestionats per a la confecció d'objectes o altres creacions artístiques, que després portaven al mercat per vendre. Una mostra de la concepció "pragmàtica" que tenia el Dr. Tosquelles de la professió i de la vida. Objectes que acabarien formant part de l'anomenat "art brut", que aplegava corrents artístiques més "marginals", procedents de fora dels circuits convencionals.

                                 El comissari de l'exposició, Carles Guerra, i la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, han visitat la mostra: 

Carles Guerra i Noemí Llauradó

Actes Reus i a Tarragona

Els actes que la Diputació de Tarragona organitza per celebrar el centenari de Francesc Tosquelles tindran lloc al Museu d’Art Modern on se celebraran visites guiades, projeccions o xerrades i continuaran a Reus, ciutat que va veure néixer el psiquiatra, on s’hi faran projeccions, taules rodones i altres activitats amb la col·laboració d’entitats com el Centre de Lectura, l’Institut Pere Mata i de l’Ajuntament de Reus. D’aquesta manera, la Diputació de Tarragona vol retre homenatge al reusenc conegut per la seva aportació innovadora a la psiquiatria, la seva militància política antifeixista i la seva contribució a la cultura avantguardista.

Francesc Tosquelles

Francesc Tosquelles (1912-1994) va ser un psiquiatre republicà que es va exiliar a França, on va dur a terme una pràctica transformadora en el camp de la salut mental i les institucions psiquiàtriques. Partidari de la interacció dels interns amb el personal mèdic i els cuidadors, i de la relació amb la gent de l’entorn rural de la Losera, va fomentar la vida i el treball en comú en la dinàmica terapèutica. A l’hospital de Saint-Alban, hi van confluir la psiquiatria d’avantguarda, l’antifeixisme i unes pràctiques culturals, entre les quals el que s’ha conegut com a art brut, que van traspassar els murs de la institució.

Convençut del caràcter intrínsecament humà de la bogeria, Tosquelles va reivindicar l’estrangerisme de la llengua i una manera de dir desbarrada. Va veure en la trobada fortuïta –com una màquina de cosir en un camp de blat– un principi per entendre millor el nostre vincle amb els altres i amb els llocs, i una forma de cura basada en la capacitat humana de superar l’adversitat.

Carles Guerra

Carles Guerra és un artista, crític d'art i curador independent català. Entre 2015 i 2020 fou el director de la Fundació Tàpies. Els seus treballs giren al voltant dels usos que es fan de la imatge en els camps de l'educació, els mitjans de comunicació i l'art contemporani, així com sobre les polítiques culturals del postfordisme.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: