Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un llibre recull una visió transversal i actualitzada de la història dels màrtirs de Tàrraco

L'obra del Dr. Andreu Muñoz Melgar es presentarà, aquest dijous 21 d’abril, a les 19 h, al Centre Tarraconense del Seminari de Tarragona

Imatge de la portada del llibre 'Sant Fructuós de Tarragona. Aspectes històrics i arqueològics del seu culte, des de l’antiguitat fins a l’actualitat', del Dr. Andreu Muñoz Melgar Imatge de la portada del llibre 'Sant Fructuós de Tarragona. Aspectes històrics i arqueològics del seu culte, des de l’antiguitat fins a l’actualitat', del Dr. Andreu Muñoz Melgar CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 20 abril 2022 18:42

Aquest dijous 21 d’abril, a les 19 h, tindrà lloc a la Sala d’actes del Centre Tarraconense del Seminari de Tarragona la presentació del llibre Sant Fructuós de Tarragona. Aspectes històrics i arqueològics del seu culte, des de l’antiguitat fins a l’actualitat, del Dr. Andreu Muñoz Melgar, inclòs dins la col·lecció “Studia Archaeologiae Christianae” de Sant Pacià Books (Ateneu Universitari Sant Pacià, AUSP), en coedició amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i amb la col·laboració de l’Associació Cultural Sant Fructuós.

La presentació serà a càrrec de la Dra. Cristina Godoy Fernández, professora d’arqueologia cristiana a la Facultat Antoni Gaudí (AUSP) i del Dr. Josep Maria Macias Solé, investigador de l’ICAC (i que fou el director de la tesi de l’Andreu Muñoz). També hi intervindran el Dr. Armand Puig Tàrrech, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) i el Dr. Josep Maria Palet, director de l’ICAC.

Una visió transversal i actualitzada de la història dels màrtirs de Tàrraco

El llibre recull una visió transversal i actualitzada de la història dels màrtirs de Tàrraco, les petjades arqueològiques que han deixat i l'expansió del seu culte al llarg dels segles. La publicació és el resultat del treball de tesi doctoral de l’investigador adscrit a l’ICAC Andreu Muñoz Melgar, que va defensar públicament la seva tesi a l’ICAC el setembre de 2013.

L’estudi del Dr. Andreu Muñoz suposa un status quaestionis de l’arqueologia cristiana tarragonina amb una mirada transversal del culte als tres màrtirs, Fructuós, Auguri i Eulogi, a través dels testimonis escrits, de les restes arqueològiques i de la difusió arreu del món cristià del seu culte des de l’antiguitat tardana fins als nostres dies. Aquesta perspectiva, com ell mateix assenyala a la introducció, no és nova: és la mateixa que Mn. Serra i Vilaró va desenvolupar fa més de vuitanta-cinc anys. Però el Dr. Muñoz ha sabut combinar la saviesa i la intuïció de l’arqueologia cristiana d’aquella època amb els resultats de la metodologia arqueològica més puntera desenvolupats pels excel·lents professionals amb què compta a dia d’avui la capital de la Tarraconensis.

Un viatge a través del temps

A través del llibre, el Dr. Muñoz convida a fer un viatge a través del temps per copsar l’expansió del culte dels màrtirs tarragonins arreu del món, des de Catalunya fins a Amèrica, una veneració amb epicentre la Tarraco romana i que va arribar a tot el món cristià. És, per tant, una obra de maduresa, fruit del recull d’anys d’investigació sobre el tema, i que va cristal·litzar l’any 2013 a la seva tesi doctoral, dirigida pel Dr. Josep Maria Macias, i defensada al departament de l’Institut d’Arqueologia Clàssica (ICAC) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. El llibre és una actualització i adaptació d’aquell manuscrit, amb la incorporació dels resultats de les darreres intervencions arqueològiques de la Tarraco cristiana.

La solvència investigadora del Dr. Muñoz Melgar traspua en totes i cadascuna de les pàgines del llibre, on combina molt bé la seva experiència d’arqueòleg de camp amb l’ús de les fonts escrites de diferents tipus i èpoques, des de l’antiguitat tardana fins a l’actualitat. Format en la metodologia d’excavació des de bon començament de la seva carrera a l’Escola Taller d’Arqueologia (TED’A), ha desenvolupat la seva experiència en la direcció o codirecció de les principals actuacions arqueològiques al recinte imperial de sota de la Catedral, a l’amfiteatre o a la necròpoli, conjuntament amb el Dr. Josep Maria Macias, membre de l’ICAC.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: