Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Jordi Nogués revela la història real que hi ha darrere la llegenda de sant Jordi a 'La rosa i la creu'

La novel·la realça al paper de la dona en una història ambientada al Montblanc del segle XIV

L'escriptor Jordi Nogués subjectant la seva nova novel·la 'La rosa i la creu' davant les muralles de Montblanc L'escriptor Jordi Nogués subjectant la seva nova novel·la 'La rosa i la creu' davant les muralles de Montblanc NÚRIA TORRES / ACN
Cultura ACN
Dimecres, 20 abril 2022 07:31

L'escriptor Jordi Nogués (Artesa de Segre, 1968) publica 'La rosa i la creu', una novel·la d'intriga que revela la història "real" que hi ha darrere la figura de sant Jordi i la llegenda de la rosa i el drac. Ambientada al Montblanc del segle XIV, l'obra narra la veritat que amaga la llegenda i destapa fets històrics sorprenents. També empodera la dona, tradicionalment encasellada a un rol passiu en el popular relat català d'un cavaller que salva la princesa. "És una lluita molt coneguda, però anem més enllà amb intríngulis que molt pocs coneixen", afirma Nogués, en una entrevista a l'ACN. El novel·lista i historiador es declara un enamorat de la Conca de Barberà i la seva capital. "Porten la història impregnada a l'ADN", diu.

"La Conca de Barberà està carregada d'història, és brutal per als novel·listes i historiadors". Després de 'L'espasa i la llavor' (2019), una obra sobre els orígens del Monestir de Poblet de la qual se n'han venut 10.000 exemplars, Nogués torna a publicar una novel·la d'aventures situada a aquesta comarca tarragonina d'interior, territori que coneix bé. Malgrat néixer a Artesa de Segre (La Noguera) i residir actualment a Valls, durant molts anys va viure a Montblanc, on hi conserva família i amics.

"La sang que vessava de la ferida oberta va sobresaltar el petit Martí". Així comença la novel·la de 'La rosa i la creu': presentant el que serà un dels principals protagonistes de la història. En Martí, que ja d'adult és monjo al Monestir de Poblet i gran coneixedor de les relíquies sagrades, junt amb el cavaller Robert, un pelegrí misteriós i una noia acusada de bruixeria s'embrancaran en l'aventura de trobar la llegendària llança de sant Jordi, que confereix uns poders extraordinaris al seu portador.

Després de mesos de recerca per documentar-se, l'autor va voler anar més enllà. "No en tenia prou amb la història pura i dura", explica Nogués, tot passejant per les emblemàtiques muralles de Montblanc, escenari -portada inclosa- de la seva novel·la, que van ser assetjades l'any 1365 per l'arribada d'un grup de cruels mercenaris, coneguts com les Companyies Blanques. El fet que un dels capitosts portés al pit l'emblema del drac de Wessex li va servir de fil conductor per estirar més trames.

Acabada de publicar la seva sisena novel·la, Nogués ja rumia en una nova obra. Atret pel patrimoni històric d'aquesta demarcació, vol escriure sobre la capital tarragonina i atrevir-se amb una temàtica poc tractada. "Les meves novel·les, com 'Naumaquia', sobre la vida d'una gladiadora, 'Coloseum', entorn la construcció del coliseu de Roma, o 'L'espasa i la llavor', de la fundació de Poblet, tracten coses innovadores i ara voldria buscar un tema de Tarragona en el qual ningú s'hi hagi posat", es repta.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: