Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Últims dies per veure les exposicions de les Decennals de Valls

Gairebé 4.000 persones han passat per les instal·lacions del Museu de Valls

El proper diumenge 27 de març es clourà l'exposició 'Lumens 2021+1' El proper diumenge 27 de març es clourà l'exposició 'Lumens 2021+1' TODA / SOLANELLAS
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 25 Març 2022 16:50

El proper diumenge dia 27 de març es clourà l'exposició 'Lumens 2021+1'. Aquesta mostra que es va inaugurar el dia 25 de gener amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 reuneix sis obres lumíniques provinents de la col·lecció del MACBA.

L’exposició, comissariada per Cèlia del Diego, presenta obres d'artistes internacionals com d’Anthony McCall (St. Paul's Cray, 1946), una figura clau de l’avantguarda cinematogràfica de la London Film-makers’ Co-op dels anys setanta; Félix González-Torres (Guáimaro, 1957- Miami 1996), les instal·lacions lumíniques del qual s’han presentat en els millors centres d’art d’Europa i Amèrica; una instal·lació sonora de llenguatge visual minimalista de Kristin Oppenheim (Honolulu, 1959); Àngels Ribé (Barcelona, 1943), una artista pionera de pràctiques conceptuals que ha estat reconeguda recentment amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques atorgat pel Ministerio de Cultura i el 2012 amb el Premi Nacional de Cultura en la categoria d’Arts Visuals concerti per la Generalitat de Catalunya; Eulàlia Valldosera (Vilafranca del Penedès, 1963), qui des dels anys noranta ha participat en nombroses biennals d’arreu; i Krzysztof Wodiczko (Varsòvia, 1943), amb un treball de la família del que va presentar al pavelló polonès de la Biennal de Venècia l’any 2009.

Aquesta mostra va permetre presentar el resultat de les obres d’ampliació del Museu de Valls, a la primera planta de l'edifici, que en un futur acollirà la col·lecció permanent de la institució.

Els cartells de les Decennals

D’altra banda, l'exposició sobre els cartells de les Decennals es prorroga una setmana i es tancarà definitivament el dia 3 d'abril. Aquesta mostra, organitzada pel Museu de Valls, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i l'Arxiu Municipal de Valls, i comissariada pel director del museu, ha estat possible gràcies als fons dels dos arxius vallencs i de diversos particulars que han aportat la documentació necessària per fer-la possible. La mostra es complementa amb les imatges o pel·lícules de les festes des de 1'any 1921 fins el 2011.

Els cartells de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela han estat històricament la imatge de la celebració. A l’exposició es pot veure, per primera vegada, un recull exhaustiu de tots els cartells coneguts de les festes. A través d'ells es pot observar com ha evolucionat el seu disseny, i també la festa, des de mitjans del segle XIX fins a l'actualitat. Pels artistes vallencs poder fer el cartell de les festes, ha estat un honor i un reconeixement. La nòmina de creadors de la ciutat que n'han fet algun és llarga: Francesc Galofre Oller (1911), Eduard Castells (1921 i 1941), Josep Queralt Grau (1931), Josep M. Tost (1951 i 1961), Eliseu Espanyol (1961), Pere Queralt Fargas (1961, 1971, 1981 i 2001), Jep Martí i Joan M. Vinyes (1981), Àngel Fernàndez (2001) i Adrià Batet i Ariadna Pujol (2021+1).

cartell Decennals 2021 exposició

160 anys de cartells

El primer cartell conegut de les festes es remunta a l'any 1861. En aquests primers decennis els cartells són molt senzills, fan una descripció textual dels actes, sense cap més pretensió estètica. L'any 1891, coincidint amb el primer centenari de la institució de les festes, aquestes agafen un relleu extraordinari. Així, el cartell que anunciava les Decennals en aquella edició ja mostra un canvi respecte als cartells dels anys anteriors.

A tombant de segle, el cartellisme a Catalunya va prendre una gran importància, no només per anunciar actes festius sinó també com a publicitat comercial. A les primeres decennals del segle XX el cartell el realitzà l'artista barceloní Llorenç Brunet, seguint un esbós del vallenc Batista Roca. Aquest cartell incorporava per primera vegada el dibuix, a més de la tipografia.

En les festes de l'any 1911 es convoca per primera vegada un concurs de cartells. Tot i estar obert a tots els artistes de la província de Tarragona, s’hi van presentar només sis artistes de Valls. El jurat decidí declarar-lo desert i l'Ajuntament acabà fent un encàrrec a Francesc Galofre Oller, un dels artistes vallencs més reconegut i, alhora, membre del jurat. En el cartell desapareix l'enumeració dels actes, com s'havia vingut fent fins aleshores, per donar tot el protagonisme a la imatge.

L'any 1931 torna el concurs de cartells, però l'any 1941, en unes fetes molt precàries, després de la guerra civil, es deixa de fer, per fer un encàrrec directe, per recuperar-se de nou l'any 1951 d'una forma ininterrompuda fins l'any 1991. A partir de l'any 2001 la tria del cartell oficial de les festes ja no es fa per concurs sinó que s'encarrega directament a artistes reconeguts com van ser Perejaume o Antoni Miralda. Finalment en aquestes últimes festes es fa un encàrrec a dos joves artistes vallencs, Adrià Batet i Ariadna Pujol.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: