Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Moll de Costa acull la mostra 'Carmelites.150 anys de presència a Tarragona'

L'exposició de la congregació tarragonina es pot veure al Refugi 1 i restarà oberta fins al 20 de març

L'exposició de la congregació tarragonina es pot veure al Refugi 1 del Moll de Costa i restarà oberta fins al 20 de març L'exposició de la congregació tarragonina es pot veure al Refugi 1 del Moll de Costa i restarà oberta fins al 20 de març PORT DE TARRAGONA
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 12 Febrer 2022 14:00

Aquest divendres 11 de febrer, a les 18 hores, al Refugi 1 del Moll de Costa s’inaugura l’exposició ‘Carmelites. 150 anys de presència a Tarragona’, una mostra que commemora el segle i mig de la congregació de les germanes Carmelites Missioneres Teresianes a Tarragona.

Tarragona va ser l’última fundació del pare Palau i la ciutat on va morir, als 61 anys (20 de març de 1872), efemèride que coincideix amb la data de tancament de la mostra, el 20 de març. A través d’una col·lecció d’objectes i imatges procedents de la Casa Mare, es pot descobrir els ideals, objectius i carisma del fundador, com també el recorregut històric de la congregació en els seus inicis, les dificultats i l’esperit de sacrifici.

Les germanes Carmelites Missioneres Teresianes foren conegudes popularment a Tarragona com les Carmelites de la Vetlla perquè vetllaven, és a dir, tenen cura dels malalts a domicili. La primera escola es va organitzar al carrer de Misericòrdia, a la zona portuària, amb classes de pàrvuls i elemental. El 1933 les germanes es van instal·lar a la comunitat actual, la qual acull les despulles del seu fundador, el beat pare Palau.

L'exposició

L’exposició es divideix en àmbits que descriuen des de la tasca del fundador, Francesc Palau, fins a les vicissituds de la congregació en diferents períodes històrics, en una història paral·lela a la de la ciutat, per exemple, fou presó i camp de concentració a la Guerra Civil. La vinculació amb l’estament eclesial feu que haguessin d’atendre els seminaristes o la Residència de Sacerdots i també que participin en la Setmana Santa tarragonina amb la Germandat de Jesús Natzarè.

La varietat d’objectes de la mostra aplega des de quadres, cartes o llibres del pare Palau, escultures, plànols de la ciutat o fotografies de les ubicacions on van tenir seu o aules, i imatges rellevants en la història de l’edifici actual. També s’hi pot contemplar l’evolució de l’escola amb la recreació d’objectes de diferents èpoques, les colònies, les tasques escolars femenines o els uniformes.

També hi ha notícia de projectes que no es van materialitzar com ara el d’un col·legi residència a la cruïlla dels carrers Gasòmetre i Fortuny (es construeix l’estructura i la façana), però s’abandona i l’edifici és destinat a instal·lar-hi la Casa de Cultura (1962). Actualment és la Biblioteca Pública de Tarragona.

A través d’una col·lecció d’objectes i imatges procedents de la Casa Mare, es descobreixen els ideals, els objectius i el carisma del fundador, com també el recorregut històric de la congregació en els seus inicis, les dificultats i l’esperit de sacrifici. En l’itinerari expositiu es palesa com ha canviat l’escola de les Carmelites al llarg del temps i, les persones que n’han format part, poden fer un viatge al passat.

Fins al 20 de març

D’accés lliure, la mostra es pot contemplar, a partir de la inauguració de demà 11 de febrer, a les 18 hores, en horari de 10 a 13 h i de 16 a 19 h de dimarts a dissabtes. Els diumenges i festius l’horari és d’11 a 14 hores. La mostra romandrà oberta fins al 20 de març de 2022.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: