Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Dolors Farré: "Aquestes han estat les millors Decennals de la història"

Més enllà dels rècords d'assistència i participació, l'alcaldessa destaca que les Decennals han convertit Valls en "el gran epicentre de la represa a Catalunya"

El Pati, un dels punts neuràlgics de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 El Pati, un dels punts neuràlgics de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 DECENNALS 2021+1
Cultura Josep Cartanyà
Dilluns, 07 Febrer 2022 13:45

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 han fet història i han esdevingut tot un símbol de represa a Catalunya. Segons l'organització, les Decennals han superat totes les expectatives, han batut rècords d'assistència i participació i han convertit Valls, tot i la pandèmia, en el gran epicentre de cultura del país. L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s'expressava així en la roda de premsa de valoració: "Aquestes han estat les Decennals de la represa a tot el país, les Decennals més esperades, les Decennals més extraordinàries, les Decennals de tots i de totes. Han estat les millors Decennnals de la història...". Farré ha agraït a tothom que ha fet possible aquestes Decennals i, especialment, al seu director artístic, Jordi Bertran, als membres de les comissions organitzatives i a les 160 persones voluntàries que hi han col·laborat.

L'alcaldessa també ha remarcat que durant els 10 dies de les festes, Valls ha acollit els primers seguicis en itinerància a Catalunya que se celebren "gairebé amb plena normalitat", el primer gran cicle de concerts en format de festival de 2022, la primera trobada del món casteller i la primera diada castellera de la temporada, així com el primer gran piromusical de l'any i la primera de les grans processons catalanes. I tot plegat s'ha gaudit enmig d'unes festes "segures".

                                                                                El piromusical va tancar les Decennals 2021+1 (M.Àngels Bladé): 

Decennals piromusical detall

Les Festes de la llum

Les lluminàries decoratives del Centre Històric, les lluminàries musicals del Fornàs i el mapping a l'església de Sant Joan, han esdevingut els grans reclams de les festes. La llum també va ser la protagonista de l'espectacular piromusical de cloenda, a càrrec de la Pirotècnica Ricardo Caballer, que va omplir el passeig Tarradellas amb 14.600 espectadors, a més dels centenars que el van seguir des de balcons, finestres i terrats.

Una mostra de l'interès que ha despertat aquestes Decennals és que, a més de la presència de vallencs i vallenques, i de veïns i veïnes del Camp de Tarragona, a l'oficina de turisme, fins aquest dissabte, havien atès ja a més de 5.000 persones, sobretot de Barcelona ciutat i demarcació (60%), però també del conjunt de Catalunya, del País Valencià, Aragó, Madrid, País Basc, Navarra i, fins i tot, del Regne Unit o la República Txeca.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Marc Ayala, ha posat l'accent en què "les Festes de la llum han estat un espai de trobada, després de tanta foscor" i ha destacat que les Decennals han permès retrobar "la festa al carrer, amb actes populars d'una manera que feia temps que no vèiem". I ha afegit: "Ha estat una petita teràpia col·lectiva". Ayala també remarcat l'èxit que han tingut els espais expositius, especialment la mostra dedicada a la llum 'Lumens', que han visitat prop de 6.000 visitants i que encara es podrà veure uns dies més. Finalment, el regidor de Cultura no descarta que hi hagi algun acte o iniciativa cultural estrenada per les Decennals que acabi formant part de la cultura popular vallenca dels propers anys.

En aquestes Decennals, "l'Omega ha vençut a l'Òmicron"

El director artístic de les Decennals 2021+1, Jordi Bertran, ha començat la seva intervenció amb una referència simbòlica del món clàssic: "Si l'Omega és la lletra gran de l'alfabet grec i l'Omicron és la lletra petita de l'alfabet grec, aquestes Decennals l'Omega ha vençut a l'Òmicron". Bertran ha reconegut que l'organització d'aquestes Decennals "ha estat dels projectes més complicats de Valls i de Catalunya", i, més enllà de les grans xifres, ha afirmat que, més enllà de les xifres i per sobre de tot, aquestes Decennals han estat "molt humanes".

Així, Jordi Bertran no ha volgut passar per alt gestos com el del cantant Beret, que no va suspendre el concert i va actuar a les Decennals"eu dies després de la mort de la seva germana". O l'espectacle 'Queijo' de Távora Teatro Abierto Cooperativa Andaluza "que recordaven que aquest espectacle es va portar fa 40 anys al Teatre Principal", o grups com Els Pets, que recordaven amb orgull que aquestes eren les seves quartes Decennals.

El director artístic també ha lloat el paper de l'església de Sant Joan en aquestes Decennals, que no només ha acollit els actes religiosos, o els actes familiars programats o la pista de gel, "una inversió que no té preu", ha dit Bertran. Unes festes "sense exclusions, en què hi cap tothom, d'aquí i de fora", ha remarcat.

L'alcaldessa de Valls, el regidor de Cultura i el director artístic, amb els representants de les comissions organitzatives (J.Cartanyà): 

Decennals 20211 valoració

Les grans xifres de les Decennals 

Entrades venudes: 42.472

Abonaments venuts: 3.200

Dades provisionals de recaptació per venda d'entrades: 543.000e

Percentatge d'ocupació d'espectacles amb entrades:

-Concerts Joves Vela Principal-Estrella Damm: 99,3%

- Espectacles Centre Cultural: 71,30%

- Espectacles Teatre Principal: 79,25%

Espectacles amb entrades exhaurides: 18

Total d'activitats programades: 525

Nombre d'espais: 40

Trobada de Colles Castelleres: 3.290 castellers de 28 colles

Premsa acreditada (redactors i mitjans gràfics): 149

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: