Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls recupera el Ball de la Rosaura per les Decennals

El ball parlat, que havia integrat el seguici cerimonial de Valls i que ja fou descrit per l'escriptor Narcís Oller, es va representar dijous de forma extraordinària

El Ball de la Rosaura es va representar de manera extraordinària dijous passat pels carrers del Centre Històric de Valls El Ball de la Rosaura es va representar de manera extraordinària dijous passat pels carrers del Centre Històric de Valls DECENNALS 2021+1
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 04 Febrer 2022 12:38

Les Festes Decennals de la Candela 2021+1 van veure renéixer, aquest dijous 3 de febrer, un nou ball parlat, el Ball de la Rosaura, gràcies a una iniciativa popular. L’objectiu de l’equip impulsor no ha estat altre que el de recuperar i treure de l’oblit, amb caràcter totalment extraordinari, aquesta preuada manifestació de patrimoni immaterial local, que s’havia representat a la ciutat en nombroses ocasions fins a mitjans del segle XIX, moment en què es va perdre amb el declivi d’aquestes representacions de caràcter popular.

Així, aquesta reintroducció ha tingut un caràcter inèdit i s'ha pogut veure únicament per a l’ocasió amb motiu de les Decennals 2021+1. Els organitzadors no preveuen, de moment, que el ball parlat es pugui representar amb freqüència anual, tot i que en valoraran l’experiència un cop finalitzades les representacions candeleres.

Ball de la Rosaura Valls 3

L'estrena

L’estrena va tenir lloc durant la jornada del 3 de febrer, Sant Blai i festiu local, en una tanda de representacions amb sis actuacions, al matí i a la tarda. En aquesta ocasió, el ball parlat va fer les seves escenificacions de forma itinerant pels carrers i places del Centre Històric de Valls, amb la plaça de les Garrofes com a espai emblemàtic. De fet, aquest és justament un altre dels al·licients destacats del projecte: recuperar la itinerància d’aquests tipus d’escenificacions del teatre popular en el decurs d’una mateixa representació.

Ball de la Rosaura Valls 1

L’adaptació a Valls

L’equip d’adaptació ha reconduït el drama, amb un tema vigent i que interpel·la el públic, sota la mirada de la contemporaneïtat, apropant aquesta història narrativa a la nostra realitat social; i mantenint, al mateix temps, la fidelitat als elements constitutius originals.

Per a fer-ho possible, la traducció al català del text original (escrit i sempre representat en castellà) ha anat a càrrec de l’equip format per Pere Navarro, Toni Veciana i Magí Sunyé. Una traducció que ha intentat, en tot moment, conservar la poètica del romanç original. Cristina Boixadera és la responsable de la composició de les tonades que acompanyaran la representació, una creació original al servei de la reintroducció, amb acompanyament de flabiol, tamborí, acordió diatònic i violí. Al seu torn, Blanca Ferré signa el disseny i confecció del vestuari d’aquest nou ball parlat.

Pel que fa a la imatge gràfica, Andreu Plana ha estat l’autor del logotip del ball i de les seves aplicacions, que s’inspiren en el gravat en forma de pi que corona decoració de la façana de la primera portalada del carrer de la Cort, Ca Vives Pi, immoble del segle XIX reformat per l’arquitecte vallenc i fill il·lustre Cèsar Martinell.

Una dotzena de personatges, interpretats per actors i actrius que formen part de l'equip, van fer possible la presentació d’aquest relat a Valls. D’entre el conjunt de personatges, el públic present va poder veure el dimoni burlesc, un element típic i característic dels balls parlats del Camp de Tarragona i el Penedès, que va obrir la posada en escena.

El projecte de reintroducció del Ball de la Rosaura de Valls ha comptat amb el suport de la comissió participativa de cultura popular de les Festes Decennals. També amb la col·laboració de la Unió Anelles de la Flama, entitat que ha participat del muntatge donant vida al cos de miquelets i que va acollir els assajos.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: