Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El mapping de les Decennals desperta la Candela de Valls

L'aparcament del Barri Antic acull l'estrena 'Candela'm', un muntatge sincronitzat de projecció, música i llum que es projecta sobre l'església i el campanar

El so i la llum guanyen força al final de l'espectacle, fins a despertar la Candela (simbolitzada pel campanar de Sant Joan) El so i la llum guanyen força al final de l'espectacle, fins a despertar la Candela (simbolitzada pel campanar de Sant Joan) M.ÀNGELS BLADÉ
Cultura Josep Cartanyà
Dijous, 03 Febrer 2022 20:21

Aquest dijous s'ha estrenat davant del públic 'Candela'm', un impactant mapping que es projectarà fins dissabte sobre l'església i el campanar de Sant Joan i que es podrà veure cada mitja hora des de l'esplanada de l'aparcament del Barri Antic. El muntage creat per l'estudi català d'art digital multimèdia nueveojos combina un show de llums amb una projecció sincrònica i una banda sonora creada per a l'ocasió per l'artista Clara Aguilar.

El mapping té una durada d'uns 10 minuts i es projectarà dijous, divendres i dissabte, a les 18:40h, i cada mitja hora es repetiran les sessions, a partir de les 19h. Aquest dijous la última projecció serà a les 21:30h, mentre que divendres i dissabte el darrer passi serà a les 23:30h.

                                                                                Primeres escenes del mapping 'Candela'm' (M.B.M):

Candelam 1

Un repte tècnic i artístic

La cap de producció de l'estudi nueveojos, Elisenda Arnavat, ha explicat que l'espectacle 'Candela'm' abasta una superfície de projecció de més de 700 m2, cobrint la nau de l'església de Sant Joan Baptista i els seus contraforts. En total, s'utilitzaran quatre projectors de 50.000, encara rarament utiltizats a Catalunya, fan que la lluminositat total del show rondi els 200.000 lúmens. Arnavat ha posat en valor que "ha estat tot un repte tècnic fer la implantació, ja que per fer l'operativa de pujar les llums allà dalt ha estat complicat i s'ha hagut de fer amb una grua de 35 metres".

Per la seva banda, el director de l'espectacle, Carles Mora, ha destacat que una de les característiques del muntatge és "la conjunció entre la il·luminació i el mapping, ja que hem fet que el mapping no prengués tot el protagonisme, sino que sigui la sicronia d'ambdues coses". Mora confessa que l'església i el campanyar de Sant Joan -el més alt de Catalunya- "és un escenari molt imponent" i presentava com a principal dificultat haver de "salvar" la presència i les ombres d'uns contraforts molt marcats: "Per salvar els contraforts hem hagut de treballar amb unes narratives més abstractes i menys figuratives. Ha estat tot un repte perquè hem hagut d'escanejar amb 3D tot l'entorn per poder solucionar el tema de les ombres".

                                                       La gent dels pobles simbolitzada amb la il·luminació de les cases del voltant (M.B.M.):

Candelam 2 poble

'Candela'm' o el despertar de la Mare de Déu de la Candela

L'espectacle simbolitza el clam del poble per despertar la Mare de Déu de la Candela a través d'un ritual que passa només una vegada cada deu anys. Per aconseguir despertar-la, però, els vallencs i les vallenques hauran d'invocar abans el nou orgue de la ciutat instal·lat a l'església de Sant Joan, instrument que participa per primer cop en unes Decennals.

Carles Mora explica que el fil argumental del mapping s'inicia amb una primera escena amb la Candela -representada pel campanar- que apareix "amb fredor i congelada, i que comença a agafar una mica de vida". A cotinuació, apareix la gent dels pobles -que representen les cases de l'entorn il·luminades-, "que fan una ascensió per pujar fins a l'església, però que poder despertar la Candela, s'han de tocar unes notes musicals de l'Orgue de Valls, al qual li fem un homenatge després de la seva restauració".

          Moment en què sonen les notes de l'Orgue de Vallls per despertar la Candela, mentre s'il·luminen els contraforts (M.B.M.):

Candelam 3 orgue

A la part final de l'espectacle, les notes de l'orgue es van fusionant amb la música de la banda sonora, fins que el so i la llum guanyen força fins arribar a despertar de la Candela.

Candelam 4 aparcament

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: