Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les lluminàries de les Decennals donen el tret de sortida a deu dies de festa

Milers de vallencs i visitants presencien la primera encesa de les lluminàries rituals al Pati i l'espectacle de lluminàries musicals 'Omega' al Fornàs

L'espectacle de lluminàries musicals 'Omega' ha inaugurat les Festes Decennals 2021+1 L'espectacle de lluminàries musicals 'Omega' ha inaugurat les Festes Decennals 2021+1 FOTOS: M.ÀNGELS BLADÉ
Cultura Josep Cartanyà
Divendres, 28 Gener 2022 21:36

Eren les 7 del vespre, quan les notes musicals de 'May Way' de Frank Sinatra donaven pas a la primera encesa de les lluminàries rituals al Pati, que ha congregat milers de vallencs i visitants d'arreu del país que les han rebut amb emoció. 'Barroc Luminaria' és la instal·lació de lluminàries creada per la companyia italiana Mariano Light, que es troben disposades per les places del Pati i del Blat i el carrer de la Cort. Les lluminàries del Centre Històric romandran obertes els divendres, dissabtes i vigílies de festa, fins a les 2 de la matinada, i la resta de dies, fins a la mitjanit.

El Pati lluminaries rituals

A continuació, a les 19:15h, des de la plaça del Pati, s'ha iniciat la Cavalcada de la llum, amb la Compagnie des Quidams de França o 'Fiers a cheval'. Deu imponents cavals d'ivori, lleugers i extravagants, han protagonitzat una cavalcada màgica, lluminosa i musical cap a l'espectacle inaugural.

cavalls Decennals

Al Centre Històric s’iha instal·lat la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals seguint les fotografies antigues del fotògraf vallenc Pere Català Pic i altra documentació històrica. Es tracta d’unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica patrimonial que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011, però en aquesta edició amb uns dissenys nous i renovats.

A la plaça del Blat s’han instal·lat 9 canelobres tridimensionals, al carrer de la Cort es podran veure 24 arcs de tipologia ‘Stella’, és a dir, estel·lar, que juga amb el vers del Virolai vallenc, que diu que la Mare de Déu de la Candela és "de la ciutat estel".

'Omega', llum, música i tecnologia

Un altre dels moments àlgids ha arribat a les 20:15h amb 'Omega', l'espectacle inaugural de les Decennals protagontizat per un muntatge de lluminàries musicals, que s'estrenava a Catalunya de la mà de Mariano Light. Motius patrimonials amb aires de modernisme i una àmplia gamma cromàtica de llums s'han apoderat de l'espectacular estructura instal·lada al Fornàs, al ritme de la música sincronitzada i protagonitzada per Queen. Una multitudinària presència de públic s'ha aplegat al passeig de Tarradellas per gaudir de l'espectacle inaugural.

lluminaries vermelles Decennals 2021

Posteriorment a la inauguració i durant els deu dies, en el mateix espai i amb la mateixa tecnologia, es podran veure sis variants diferents de les lluminàries musicals que s’alternaran en la graella de programació. És el primer cop en la història que l’espectacle inaugural es repetirà cada jornada de les Decennals. Cada un d’aquests passis té una durada aproximada de 10 minuts.

Fornàs lluminàries Decennals

Dolors Farré: "Les Decennals s'han de viure"

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha viscut amb emoció tant l'encesa de les lluminàries de les Festes Decennals: "Després de veure les enceses rituals del Pati i del Centre Històric i aquest espectacle de llum, em sento emocionada perquè venim d'uns moments molt complicats. Ens ha costat molt arribar fins aquí en aquestes Festes Decennals, que les hem preparat segures per a tothom". Farré s'ha mostrat molt satisfeta "de veure les cares de felicitat de la gent, tothom amb mascareta i amb molta responsabilitat". En declaracions a InfoCamp, l'alcaldessa ha convidat a tothom "que vingui a Valls a gaudir de les Festes de la Llum, només passejar pel carrer ja és un espectacle", a més del conjunt de 525 actes culturals i litúrgics programats. 

Dolors Farré també s'ha referit a la nombrosa presència de gent d'arreu del territori i del país que ha assistit a la jornada inaugural: "Jo estic convençuda que durant aquests deu dies serà molta la gent del país i de fora del país que ens visitarà". L'alcaldessa ha conclòs: "les Decennals no es poden explicar, s'han de viure....".

lluminàries passadís Decennals

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: