Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

S'inicia el muntatge de les lluminàries musicals que inauguraran les Decennals 2021+1

L'espectacle 'Omega' de la companyia italiana MarianoLight, que inaugurarà les festes el 28 de gener, es podrà gaudir cada dia amb diferents versions

Inici del muntatge de les lluminàries musicals de les Festes Decennals 2021+1 de Valls Inici del muntatge de les lluminàries musicals de les Festes Decennals 2021+1 de Valls DECENNALS 2021+1
Cultura Redacció Infocamp
Dissabte, 11 Desembre 2021 17:18

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 de Valls tindran la llum com a gran eix de les celebracions, amb les lluminàries ornamentals dissenyades per la prestigiosa firma italiana Mariano Sceneographic Light Sculpture. Aquest mes de desembre s'ha iniciat ja el muntatge, en concret amb una gran bastida que sobresurt al passeig President Tarradellas del barri del Fornàs, una estructura metàl·lica de 25 metres d'alçària que en els últims dies ha construït l’empresa catalana Foreseny i sobre la que s'implementaran, en les properes setmanes, les lluminàries musicals dissenyades per a les Decennals de Valls.

Lucio Mariano, conegut com “l'escultor de la llum” i propietari de la centenària firma de Corigliani d’Otranto, de la regió de la Pulla al sud d'Itàlia, ha visitat avui l'espai i ha destacat l'envergadura del projecte, no només de les lluminàries musicals del Fornàs, sinó també de les ornamentacions lumíniques al centre històric que convertiran Valls en un autèntic passeig per la llum durant les Decennals. El barri del Fornàs acollirà “Omega”, l'espectacle de lluminàries musicals que serà una de les grans novetats de les festes, mentre que al nucli antic -al carrer de la Cort i a les places del Blat i el Pati - s'instal·laran les ornamentacions lumíniques patrimonials recuperades en les darreres Decennals.

Les lluminàries musicals del Fornàs s'estrenaran el 28 de gener, amb un recorregut que abans arrencarà al centre històric amb la cavalcada màgica i lluminosa a càrrec de la Compagnie des Quidams (França) i els seus deu imponents cavalls d'ivori que conduiran fins al passeig Tarradellas per a l'espectacle inaugural dissenyat per MarianoLight. Per primer cop en la història, el muntatge de les lluminàries musicals es podrà veure en sis variants diferents durant els deu dies de els Decennals, una cinquantena de passis, tots de caràcter gratuït, que s'alternaran en la programació de les festes.

Enguany com a novetat i coincidint amb el centenari de les lluminàries elèctriques, que es van poder veure per primer cop el 1921 en substituir les anteriors de gas, aquestes seran amb la més avançada tecnologia LED, més eficient i sostenible. En total, hi haurà més de 350.000 llums al muntatge del Fornàs i 400.000 a les ornamentacions lluminoses del centre històric. Es tracta d’un nou format que sumarà encara més impacte artístic a les instal·lacions lumíniques. L'aplicació de l'última tecnologia LED permetrà una notable reducció del consum energètic, en xifres superiors al 60% respecte a fa deu anys, i serà més respectuosa amb el medi ambient.

L'alcaldessa, Dolors Farré, s'ha reunit avui amb Lucio Mariano, de Mariano Lights, i el director artístic de les Decennals 2021+1, Jordi Bertran: 

Dolors Farré i lluminàries

MarianoLight, d'Itàlia a arreu del món

MarianoLight, firma fundada el 1898, ha transformat les il·luminacions en autèntiques arquitectures i estructures lleugeres, admirades arreu del món. Han treballat en les celebracions festives més importants d’Itàlia i en països com Egipte, Estats Units, França, Alemanya, Holanda, Japó, Kazakhstan, Kuwait, Lituània, Mònaco, Polònia, Regne Unit, Tailàndia o la Xina, entre molts d’altres. També han fet muntatges per marques prestigioses com Bulgari –a Milà, Nova York, París, Roma, Tokyio, Pequín i Xangai–, Dior, Dolce & Gabbana, Ikea, Intimissimi, Kenzo, Louis Vuitton, Mercedes Benz; festivals d’espectacles com el Festival de la Cançó Itailana a San Remo o el Festival de la Notte de la Taranta a Melpignano –ambdós a Itàlia–; Skyway Festival a Polònia, dedicat a la ciència i l’astronomia a Torum, la ciutat nadiua de Niccolo Copernico, així com en celebracions patrimonials com el Carnaval de Venècia, Light Festival de la Basílica La Madonna de Molfetta, el Ramadà a Doja –Qatar– o les Falles de València, Patrimoni Immaterial de la Humanitat segons la UNESCO. Mariano Light també ha dissenyat les lluminàries a la ciutat italiana de Matera, que el 2019 va ser Capital Europea de la Cultura, just abans de la pandèmia. També ha generat projectes solidaris com el de cirurgia pediàtrica de la Fundació IRCCS Policlínico San Matteo di Pavia, junt amb la marca Carrefour.

Al Centre Històric s’instal·larà la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals seguint les fotografies antigues del fotògraf vallenc Pere Català Pic i altra documentació històrica. Es tracta d’unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica patrimonial que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011, però en aquesta edició amb uns dissenys nous i renovats. A la plaça del Blat s’instal·laran 9 canelobres tridimensionals, al carrer de la Cort es podran veure 24 arcs de tipologia ‘Stella’, és a dir, estel·lar, que juga amb el vers del Virolai vallenc, que diu que la Mare de Déu de la Candela és "de la ciutat estel". I el Pati, lluirà la instal·lació ‘Barrocco Luminaria’. Les lluminàries s'encendran cada dia durant les Decennals a les sis de la tarda, i funcionaran diàriament fins a la 1 de la matinada i els divendres i les vigílies de festa fins a les 2 h.

Una mica d'història

La difusió de les lluminàries en l'arc mediterrani va tenir lloc en el segle XIX, quan les bastides que els servien de suport majoritàriament van ser separades de les façanes dels edificis i, seguint la morfologia dels arcs triomfals que es construïen arreu d'Europa per les visites de grans personalitats, van començar a ser estructures autònomes, alimentades per gas. El 1868 se sap que aquest producte era usat en les lluminàries festives de Mataró, i el 1881 consta que a Valls en alguns carrers s’hi van fer arcades amb globus de gas. Posteriorment, el 1921 el gas és substituït pel llum elèctric. De les làmpades de carbur a l'electricitat, de les bombetes per incandescència, blanques o de vidres de colors, a la llum dels leds, les lluminàries han esdevingut veritables arquitectures de llum.

A Catalunya, durant el segle XIX i el segle XX foren especialment reconegudes les lluminàries als carrers i als edificis de la ciutat de Valls, cada deu anys amb motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Mereixen un esment especial les dels anys 1921 -quan com a detall significatiu fou il·luminat el campanar de l'església de Sant Joan i, alhora, al cèntric espai del Pati s'instal·là un engraellat de fusta aferrat als arbres i folrat de bombetes, per encerclar la part interior de la plaça-, i les festes de 1931, conegudes com les “Decennals de les lluminàries” per la seva vistositat excepcional fruit de la recent inauguració de la Cooperativa Elèctrica. El 2011 la ciutat de Valls va recuperar les Lluminàries instal·lades sobre antenes de fusta, seguint la tècnica anterior a la guerra civil espanyola.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: