Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es publica un llibre sobre l'Edat Moderna a Albinyana i Les Peces

El llibre de l'historiador local Marc Casellas Sequera es presentarà el 24 d'agost a la Societat d'Albinyana i el 29 a la Societat de Les Peces

Portada del  llibre, titulat 'Albinyana i Les Peces a l’Edat Moderna', de Marc Casellas Sequera Portada del llibre, titulat 'Albinyana i Les Peces a l’Edat Moderna', de Marc Casellas Sequera CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 17 Agost 2021 20:04

Després de gairebé quatre anys de recerca, l'historiador i activista cultural de Les Peces (Albinyana), Marc Casellas Sequera, publica el seu tercer llibre, aquest cop sobre una temàtica poc estudiada fins ara: L'Edat Moderna.

El llibre, titulat 'Albinyana i Les Peces a l’Edat Moderna', explora per primer cop com era la vida a Albinyana i Les Peces en els segles XVI, XVII i XVIII, el que es coneix com l'edat moderna i s'intenta respondre algunes preguntes com: Qui hi vivia? Com era el poble? Com era viure en aquella època? El treball fa un recorregut per aquell període històric tot explicant l'origen de moltes cases, masies i famílies. A més, s'explica quins eren els usos i costums de la societat d'aquell temps. Tot plegat un calaix de sastre on el lector viatjarà a les arrels d'Albinyana i Les Peces i coneixerà la gent que va anar construint el poble i el paisatge que ha arribat fins avui dia.

Els Capbreus d'Albinyana

Aquest estudi ha estat possible gràcies a la troballa de tres documents essencials que expliquen bona part de la història del llibre. Aquests són els Capbreus d'Albinyana de 1694, 1723 i 1750, dels quals se'n desconeixia l'existència fins ara. L'únic Capbreu d'Albinyana que es coneixia era una còpia del que es va realitzar l'any 1562. Els Capbreus eren unes escriptures notarials on es feia un inventari i relació de les propietats rústiques, urbanes, manufactureres i altres existents en un municipi. Els declarants reconeixien els drets que tenien els Senyors sobre les propietats que els declarants tenien en domini útil, i per les quals es pagaven uns censos. Per això en aquests documents trobem informació històrica de diverses generacions de famílies, informació urbanística, agrària, econòmica i molt més.

El professor i historiador Santolivenc Joan Latorre i Solé, autor del pròleg del llibre, va donar notícia de l'existència dels capbreus a l'autor del llibre. A partir d'aquí, va començar una profunda recerca en diversos arxius del país per tal de poder construir una història més o menys completa de l'Edat Moderna a Albinyana, ja que bona part del fons històric d'aquest municipi va ser destruït en les successives guerres del passat, perdent així, moltes fonts d'informació. Amb tot, després d'anys de treball ha estat possible explicar de forma acurada com era Albinyana i Les Peces segles enrere, quan després de l'edat mitjana va començar a formar-se el poble tal com el coneixem avui.

Presentacions del llibre

La presentació del llibre s'emmarcarà en les festes majors d'Albinyana i Les Peces. La primera presentació es durà a terme el proper 24 d'agost, a les 20 h, a la Societat d'Albinyana. El dia 29 d'agost es farà la segona presentació a les 19 h a la Societat de Les Peces. Qui ho vulgui podrà comprar el llibre a les presentacions o a les oficines de la Cooperativa d'Albinyana per 15 €.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: