Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Ajuntament de Roda de Berà proposa l'ús de pirotècnia menys sorollosa per Sant Joan

Amb el lema “Més llum, menys soroll”

El lema de la campanya és “Més llum, menys soroll” El lema de la campanya és “Més llum, menys soroll” CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 23 Juny 2021 01:01

Roda de Berà es va convertir al setembre de 2020 en el primer municipi de Catalunya en aprovar l’ús de pirotècnia silenciosa o menys sorollosa. Així ho va decidir el Ple, per majoria, a través d’una moció presentada pel grup Junts per Roda, amb la qual es va aprovar que en tots els actes organitzats per l’Ajuntament en els que es faci ús de pirotècnia i focs artificials, s’usarà aquest tipus de pirotècnia respectuosa. També es podrà optar per espectacles visuals amb làser, piromusicals amb aquesta pirotècnia, o amb drons, com ja està planificant la regidoria de Festes de cara a la Festa Major de Sant Bartomeu.

L’objectiu és aconseguir que aquests tipus d’espectacles siguin més inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals i que els veïns i veïnes que mai assisteixen a aquest tipus d’esdeveniments hi puguin acudir i gaudir d’ells com la resta de la ciutadania.

“La pirotècnia i els focs artificials formen part de la nostra cultura i tradició, però tenim l’obligació moral d’evolucionar, de fer del nostre municipi un lloc més respectuós i cívic per a tothom. És per això que demanem que en la revetlla de Sant Joan els rodencs redueixin l’ús de la pirotècnia més sorollosa que pot danyar tant a persones com als animals, i alhora de comprar es decantin per aquella que aporti més llum i color, i menys soroll”, assegura l'alcalde.

Els efectes de la pirotècnia en les persones amb TEA i amb malalties mentals i en els animals

A les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), les explosions dels petards els causen un gran patiment, podent generar crisis de plors, autolesions i actituds agressives, entre d’altres conseqüències. A les persones amb Fonofòbia, Alzheimer, vertígens i altres malalties mentals, els pot provocar estrès, desorientació i nerviosisme. També hi ha estudis que demostren que la pirotècnia convencional té efectes en els nadons que poden arribar a provocar brunzits i pèrdua de l’audició, en algunes ocasions temporals i d’altres irreversibles.

El soroll de la pirotècnia pot tenir efectes negatius també en els animals. Degut a la seva sensibilitat auditiva, els sorolls forts poden causar-los pànic i provocar en ells conductes no habituals com fugir i perdre’s, autolesions, o fer mal als seus amos. A més, poden patir palpitacions, taquicàrdies, falta d’aire, tremolors i fins i tot els pot provocar la mort.

Per tot això, les empreses pirotècniques, coneixedores de les noves sensibilitats de la societat, ja ofereixen alternatives menys sorolloses, amb una mitjana de sonoritat per sota del límit fixat per l’Organització Mundial de la Salut.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: