Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Emotiu i sentit homenatge a Montserrat Carulla en l’acte inaugural del FIC-CAT

El festival de cinema arrenca amb l’estrena ‘Tocats pel foc’ en una edició híbrida que projectarà 92 produccions

Imatge de l’actriu Mercè Arànega durant l’homenatge a Montserrat Carulla en l’acte inaugural del FIC-CAT Imatge de l’actriu Mercè Arànega durant l’homenatge a Montserrat Carulla en l’acte inaugural del FIC-CAT MAR ROVIRA / ACN
Cultura ACN
Diumenge, 06 Juny 2021 00:05

El FIC-CAT, el Festival Internacional de Cinema en Català - Costa Daurada, ha arrencat aquest dissabte la 13a edició amb un emotiu i sentit homenatge a Montserrat Carulla, qui va morir el novembre passat. Companys de professió, amics i familiars han recordat anècdotes de l’actriu i han lamentat el “gran buit” que ha deixat l’artista. En l’acte inaugural, s’ha estrenat 'Tocats pel foc', del director Santi Lapeira i coproduïda per TV3. Fins diumenge vinent, es projectaran 92 produccions en un format híbrid. Les sessions presencials es limitaran a un únic llargmetratge de ficció al dia al pavelló de Roda de Berà (Tarragonès) que s’ha habilitat per a l'ocasió. La resta de cintes es podran veure a través de la plataforma TV3 a la carta.

Jordi Cadellans, Belén Fabra, Mercè Arànega, Isona Passola, Ivana Miño, Roger Peña, Maria Molins o Marc Parrot són alguns dels actors i directors de cinema que han trepitjat la catifa vermella del FIC-CAT en l'acte inaugural que s'ha fet aquest dissabte al vespre al pavelló poliesportiu de Roda de Berà. Després de fotografiar-se, els artistes han participat en l'acte d'homenatge a Montserrat Carulla, qui va ser membre del jurat des de la primera edició del certamen i presidenta d'honor.

La majoria dels que han intervingut en l'acte de record opinen que és un reconeixement "merescut" i han expressat la seva profunda admiració cap a l'artista. "Era una dona amb força, inspiradora i fidel als seus principis", ha afirmat l'actriu Sílvia Aranda. "La trobo molt a faltar, ha estat una mestra com a actriu i m'ha fet de mare moltes vegades; hi ha gent que no s'oblida mai", ha assegurat l'actriu Montse Guallar.

També hi han participat altres companys de professió a través d'un vídeo que ha clos la seva filla Vicky Peña. En l'homenatge, hi han assistit el seu fill i net i Mario Gas, gendre i director de cinema. Tots tres han agraït l'escalf rebut i han recalcat que la Carulla "s'estimava amb bogeria" el FIC-CAT. "Des de la primera edició no ens va voler deixar, va estar a primera fila, mirant pel·lícules i opinant fins al final, vam crear un vincle professional i d'amistat enorme", ha destacat Barrero.

92 produccions que es projectaran en un format híbrid

A banda de l'homenatge, també s'ha estrenat 'Tocats pel foc', una pel·lícula coproduïda per TV3 i dirigida per Santi Lapeira. "L'estrena d'avui és interessantíssima, una novel·la negra que fa un retrat molt acurat", ha opinat Barrero. Segons ell si l'edició de l'any passat no s'hagués suspès per la situació pandèmica moltes de les cintes d'aquesta edició s'haguessin estrenat llavors. "Han perdut una mica d'actualitat, malgrat tot contínua sent una proposta interessant perquè la major part d'elles no han tingut un recorregut normal", ha explicat el director del certamen.

Enguany, el FIC-CAT projectarà de 92 produccions, de les quals 65 formen part de la selecció oficial del certamen. El festival manté l'objectiu de reactivar la cultura, incentivar la indústria audiovisual del país i donar visibilitat al cinema que es produeix en català. "Sabia de celebrar si o si, teníem una mina de rau-rau terrible, perquè aquesta selecció és la que teníem feta si s'hagués celebrat l'any passat; necessitàvem fer-la per tornar a emprendre de nou una propera amb noves bases i nous treballs", ha sostingut Barrero.

Amb la represa del certamen, els organitzadors han apostat per un format híbrid. Així, cada dia hi haurà una projecció presencial d'un llargmetratge de ficció a les vuit del vespre al pavelló municipal i les altres produccions es podran veure en línia. De fet, una de les novetats d'aquest any, és que TV3 es converteix en la plataforma digital del FIC-CAT i posa a disposició del públic 56 produccions audiovisuals.

"La pandèmia ens ho ha capgirat tot, però ens ha aportat una finestra nova, que és el digital, afortunadament hem trobat TV3 a La Carta, així tot allò que no podem viure aquí al pavelló es pot veure durant tota la setmana de forma interrompuda a través d'aquesta plataforma", ha dit. A més, Barrero confia que el format híbrid es mantingui en les pròximes edicions.

El festival clourà amb una gala a càrrec de la companyia de cabaret Els Capdevila diumenge vinent. La cloenda es farà a les set de la tarda al pavelló poliesportiu de Roda de Berà.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: