Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva del Vendrell

És el primer projecte d’aquestes característiques que es fa a Catalunya

Imatge de l'escaneig d'una figura: el Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa Imatge de l'escaneig d'una figura: el Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa BESTIARI FESTIU
Cultura Redacció Infocamp
Divendres, 07 Mai 2021 07:39

L'Ajuntament del Vendrell i l’Agrupació del Bestiari signaran un conveni, aquest divendres 7 de maig, per a l’escaneig en 3D de totes les figures d’imatgeria festiva de la ciutat.

L’acte començarà a les 18.30 hores a la plaça Vella i comptarà amb la presència de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; el 1r tinent d’alcalde i regidor de Festes, Christian Soriano; la regidora de Cultura, Silvia Vaquero; i el president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres. També hi assistiran els representants de les diferents entitats de cultura popular a les quals pertanyen les figures.

Durant l’esdeveniment es donaran a conèixer els detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya amb el qual es podrà preservar i difondre el patrimoni festiu del Vendrell i s’obrirà la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D.

La imatgeria festiva

Les imatges festives que s’escanejaran són: el Drac Tallot del Vendrell, el Borinot de Foc del Vendrell, la Mulassa Feixuga del Vendrell, el Bou de Foc del Vendrell, el Drac del Vendrell, la Víbria del Vendrell, el Cabrot i el Cabrot petit del Vendrell, el Lleó i el Lleonet del Vendrell, l’Àliga i l’Aligueta del Vendrell, el Caramot i les Puces del Vendrell, els Cavallets, la Patatuf, els Gegants del Vendrell Teresa i Salvador, els Gegants Jaume i Montserrat, els Gegantons i els Nans.

Dos objectius: preservar i difondre

L’any 2019 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va impulsar un projecte que avui segueix en curs per digitalitzar en 3D les figures de bestiari festiu de la federació. El projecte, que ha tingut molt d’èxit, s’ha ampliat i des d’aquest any 2021 l’Agrupació del Bestiari també ha començat a oferir l’escaneig 3D a ajuntaments i entitats de cultura popular que hi estiguin interessades.

El primer gran objectiu de la proposta és obtenir fitxers digitals que permetin contribuir a la pervivència del patrimoni material. D’aquesta manera, gràcies a l’escaneig en 3D, es poden recuperar o reproduir amb el màxim de detall les imatges festives en cas que es perdin o es malmetin.

L’altre gran objectiu és el de la difusió. Els arxius 3D ofereixen un gran ventall de possibilitats. Es poden inserir en aplicacions de realitat virtual o realitat augmentada, se’n poden fer petites reproduccions perquè les utilitzin les escoles o les comunitats de makers i es poden crear exposicions virtuals.

Tot plegat són exemples de les sortides que té la tecnologia 3D i que permeten apropar la cultura popular a nous públics.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: