Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els Tres Tombs de Valls s'adapten a la pandèmia amb una passejada simbòlica del carro de Sant Antoni

Els organitzadors esperen celebrar la festivitat més endavant, quan la situació epidemiològica millori

Imatge del carruatge de Sant Antoni entrant a la plaça del Blat en la passejada simbòlica per celebrar els Tres Tombs de Valls Imatge del carruatge de Sant Antoni entrant a la plaça del Blat en la passejada simbòlica per celebrar els Tres Tombs de Valls MAR ROVIRA / ACN
Cultura ACN
Diumenge, 17 Gener 2021 14:15

Els tradicionals Tres Tombs de Valls s'han transformat aquest diumenge en una passejada simbòlica del carro de Sant Antoni que ha recorregut diversos carrers del barri Antic del municipi. La comitiva, integrada per la imatge del sant i quatre genets, s'ha aturat davant de l'església de Sant Antoni, on han rebut la benedicció. "Enguany és un any diferent, s'ha fet per devoció, tradició i perquè no sigui dit que no es va beneir en l'any de covid", ha afirmat el vicepresident de la Societat de Sant Antoni Abat de Valls, Marc Buqué. L'organització no renuncia a celebrar la festivitat més endavant, quan la situació sanitària millori, i apunta diverses dates, com ara la Firagost.

Aquest any, els carrers de Valls no s'han omplert de centenars de persones, com és habitual, per veure i aclamar els carruatges i cavalls engalonats dels Tres Tombs. Amb tot, ha aplegat alguns veïns en diversos punts del recorregut que no s'han volgut perdre la passejada simbòlica. La comitiva estava integrada per la imatge del sant i quatre genets amb cavalls de muntura, que han portat la bandera i el penó de l'associació - els elements més simbòlics de la festa.

Tot ells han marxat des del Kursaal fins a la porta de l'església de Sant Antoni, on el mossèn Joan Àguila els ha esperat a la porta de la parròquia per beneir la comitiva. "Valls igual que moltes altres poblacions ens hem vist obligats a fer un acte simbòlic perquè no sigui dit que ni la covid va deixar el sant tancat a casa", ha expressat Buqué. Enguany, els organitzadors han decidit ajornar la convocatòria pública per beneir els animals domèstics per evitar aglomeracions, donades les restriccions i la situació sanitària.

Després de la benedicció, el carruatge i els genets han recorregut el carrer de sant Antoni fins al carrer Major, passant per la plaça del Blat, on un grup de joves, asseguts a les escales, han aplaudit el pas de la comitiva. Es tracta d'un dels punts més populars del recorregut per la seva dificultat.

genet carrer de la Cort de Valls

És la segona vegada que s'ajorna la celebració, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional. L'any 2011 es va posposar la festivitat perquè no coincidís amb els preparatius de les darreres Festes Decennals –també ajornades aquest any per la pandèmia. A més, els Tres Tombs de Valls és una de les celebracions més matineres del calendari català i es van recuperar fa 42 anys.

"Esperem poder celebrar els Tres Tombs quan tot estigui una mica més relaxat. Si tenim l'oportunitat de celebrar-los al maig, els farem al maig, si no al juliol o si no els farem coincidir amb la Firagost; a Valls tenim festes molt boniques", ha destacat el vicepresident de la Societat. Malgrat aquestes possibles dates, Buqué no ha descartat que la festa se celebri més endavant, durant els mesos de tardor.

Pel que fa a l'activitat de l'agrupació, Buqué ha assegurat que es troben "lligats de mans i peus", ja que no tenen els recursos anuals ni els ingressos que obtenen dels actes als quals assisteixen. "Tot ho fem pel sentiment i devoció a la festa; seguirem lluitant", ha tancat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: