Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ponsa recorda el llegat de Robert Gerhard en l'acte central de l'any dedicat al compositor de Valls

El Govern el considera un dels músics més importants del segle XX a Catalunya

Un moment de l'acte central de l'any d'homenatge al compositor musical Robert Gerhard, celebrat a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, el 30 de novembre del 2020 Un moment de l'acte central de l'any d'homenatge al compositor musical Robert Gerhard, celebrat a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, el 30 de novembre del 2020 DEPARTAMENT DE CULTURA
Cultura ACN
Dilluns, 30 Novembre 2020 23:06

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha recordat aquest dilluns el llegat de Robert Gerhard en l'acte central de l'any dedicat al compositor de Valls. L'acte s'ha desenvolupat a l'Auditori Eduard Toldrà, de Vilanova i la Geltrú, i ha comptat amb l'actuació del Quartet Gerhard i de la Camerata Eduard Toldrà. Ponsa ha destacat la importància de recordar trajectòries com les de Gerhard ja que, tal com ha declarat "només un país que coneix i estima el seu patrimoni, en aquest cas, el musical, serà un país fort, articulat, cohesionat i culte". El Govern considera que la solidesa de la seva obra i la transcendència de la seva evolució fan de Robert Gerhard un dels compositors més importants del segle XX a Catalunya.

El Govern de la Generalitat va aprovar la commemoració oficial, l'any 2020, del cinquantenari de la mort del músic i compositor Robert Gerhard Ottenwaelder (Valls, 1896 – Cambridge, 1970), que coincideix, l'any 2021, amb el 125 aniversari del seu naixement. Aquest doble aniversari, afirma el Departament de Cultura, ha de servir per "posar en valor una de les personalitats musicals més importants del segle XX a Catalunya i arreu del món".

Cultura afegeix que Gerhard és considerat singular en molts aspectes, ja que la seva obra "suposa la transició" entre la música primerenca del segle XX i l' experimentació sonora a partir de la creació dodecatònica. Gerhard va ser deixeble d'Arnold Schönberg, de qui a més fou col·laborador i amic, cosa que el va portar la dècada dels anys 60 del segle passat a treballar amb l'experimentació electrònica.

També és destacable l'interès que va mostrar per la música catalana del segle XVIII –amb transcripcions d'obra d'Antoni Soler, Domènec Terradellas i Josep Pla– i la participació en la recerca a l'entorn de la música tradicional catalana, que en alguns casos va incorporar a les seves composicions.

La commemoració de l'any Gerhard inclou tot un complet programa de propostes per aproximar-se a la seva trajectòria, la seva obra i a la seva vida i està comissariada per Edmon Colomer. Els objectius de l'any són divulgar el llegat del compositor a través de la difusió i interpretació de les seves obres, l'incentiu a l'edició de partitures, edicions crítiques i nous enregistraments discogràfics i audiovisuals.

També hi haurà exposicions com 'Tot escoltant Gerhard: un Quixot amb noblesa d'esperit', de la qual n'és comissari el musicòleg Oriol Pérez i Treviño, actualment exhibida a la delegació del Govern davant de la Unió Europea a Brussel·les. Arribarà a Valls a principis de l'any vinent.

La commemoració de l'Any Gerhard també es relaciona amb la posada en marxa del projecte 'Música i exili', que recorda grans personalitats catalanes que van haver de marxar del país. El programa és obert i de moment recull les figures de l'activista i música Teresa Rebull, del músic i director Pau Casals, del mateix Gerhard, del poeta Josep Carner i de l'actriu Margarida Xirgu.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: