Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ja es pot consultar la versió digital del tercer volum de la 'Història de la Conca de Barberà'

El nou títol està dedicat a la cultura popular i tradicional

Imatge de la portada de la versió digital del tercer volum de la 'Història de la Conca de Barberà' Imatge de la portada de la versió digital del tercer volum de la 'Història de la Conca de Barberà' CCCB
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 20 Octubre 2020 22:58

El catàleg digital de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili incorpora des d’aquesta setmana un nou títol sobre la Conca de Barberà. Es tracta de la 'Història de la Conca de Barberà. Cultura tradicional i popular', coordinada per Joan Fuguet i Carme Plaza. Aquesta obra, editada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà amb el suport de la Diputació de Tarragona, repassa diferents aspectes de les festes, la vida associativa, i la llengua oral i escrita a la comarca, a través d'apartats temàtics i fotografies.

Aquesta publicació digital ha estat incorporada al portal de libres d'accés obert de Publicacions URV i pot descarregar-se de forma totalment gratuïta. D’aquesta manera es posen aquests llibres a l’abast dels estudiosos i de totes les persones interessades.

El llibre

Aquest llibre està organitzat en tres grans apartats que tenen com a línia argumental les diferents expressions culturals de pertinença a una comunitat, articulades en diferents camps: les festes, la vida associativa i la llengua. En el primer apartat, dedicat a les festes, es comença per les tradicionals que segueixen el cicle de l’any, des de Nadal a les Festes Majors, de les celebracions consuetudinàries de pobles, com els aplecs i romiatges a les més recents que, tanmateix, han adquirir el caràcter tradicional tot i ser de nova creació, com, per exemple, la Festa de la Llegenda de Sant Jordi.

El segon apartat està dedicat a la vida associativa, ja que s'entén que la cultura popular s’articula a través de la vida social. Els jocs, els balls i les orquestres, els grups de teatre d’aficionats són manifestacions que defineixen i alhora cohesionen els pobles.

El tercer apartat està dedicat a la llengua. Tots sabem que la llengua és el principal factor de cohesió i d’identitat d’una comunitat. Serveix per comunicar-nos, per saber qui som, quin és el el nostre entorn, i ens permet transmetre uns coneixements i una visió dels mon a través de contes, rondalles i llegendes. No creiem en una separació llengua oral i llengua escrita, ni en la dicotomia literatura tradicional / literatura culta; ans al contrari, ambdues es retroalimenten. Per aquest motiu, s'ha introduït un apartat sobre la literatura escrita per autors de la Conca des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies.

Amb aquest nou llibre ja sumen un total de sis el nombre de publicacions sobre la Conca de Barberà que es poden consultar o descarregar des de la web de Publicacions URV. Està previst que en un futur proper es vagin incorporant a la col·lecció la resta de publicacions del Consell Comarcal que conformen la col·lecció dels premis Aires de la Conca, de recerca comarcal sobre la Conca de Barberà, que encara no estan digitalitzades.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: