Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els Pastorets de Montblanc suspenen les representacions programades per Nadal

Enguany, s’haurien complert 81 anys ininterromputs, d’escenificació de Pastorets

Els Pastorets de Montblanc s'han representat durant 80 anys de forma ininterrompuda Els Pastorets de Montblanc s'han representat durant 80 anys de forma ininterrompuda ARXIU / PASTORETS DE MONTBLANC
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 20 Octubre 2020 08:17

L’Associació Els Pastorets de Montblanc ha decidit per unanimitat suspendre les representacions inicialment programades per a les properes festes de Nadal i Cap d’Any.

Després d’avaluar pros i contres- i ateses les insalvables dificultats per complir les normatives sanitàries vigents, a causa de la Covid-19 en els espais on es mouen habitualment les actrius i actors, tramoia, l’equip de maquillatge, etc..., tant als assajos com a les funcions s’acordava, "amb tristesa però amb convicció", que queden suspeses fins a l’any proper les representacions del tradicional text de Folch i Torres.

Més de 80 anys de Pastorets

A Montblanc, enguany, s’haurien complert 81 anys ininterromputs, d’escenificació de Pastorets. És a dir, des de 1939 fins ara. Majoritàriament, el text representat ha estat el de Josep Maria Folch i Torres ('Els Pastorets, o l’Adveniment del Nen Jesús'). Però, els primers anys, també foren escenificades les obres d’altres autors coneguts com 'La Venjança de Jesús', d’Albanell i Rosés; 'L’Estel de Natzaret', de Ramon Pàmies; 'Els Pastorets', de Mossèn Josep Domingo i Ardèvol, i 'La Llum de l’Establia', de Tubau i Vinyeta.

Cal desteacar, com a curiositat, que l’any 1939 l’elenc pastorívol estava integrat totalment per homes, atès que les dones tenien prohibida l’activitat teatral. Mossèn Lluís Rubinat i Pau, plebà llavors, es va negar en rodó, a que el paper de la Verge Maria l’encarnés un home transvestit de dona. I, finalment, el paper l'afrontà amb total solvència una nena d’onze anys aleshores, avui encara supervivent: la senyora Montserrat Balanyà i Moix. D’aquell jove elenc en sobreviu, també encara joiosament, el montblanquí Ramon Requesens i Queralt, de 96 anys, nebot carnal de mossèn Pau Queralt i cap visible dels Pastorets durant molts anys.

Per tot plegat, des de l'Associació vol agrair als dos supervivents "la fita d’haver representat l’obra 80 anys ininterromputs".

A Montblanc, però, ja s’havien fet pastorets a les darreries del segle XIX, època en la que els havia escomès el grup de 'l’Artesana'.

L'alternativa, a les xarxes socials

Per no perdre l’essència dels Pastorets durant les festes de Nadal, des del grup de teatre s’impulsaran iniciatives a les xarxes socials per fer, de manera adaptada, els #pastoretsmontblanc2020.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: