Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Es presenta a Cambrils el llibre 'Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743)'

L'historiador i autor de l’obra, Jaume Borràs, presentarà el volum aquest divendres 25 de setembre, a les 20h, al Centre Cultural

Detall de la portada del llibre 'Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743)', de Jaume Borràs Galceran Detall de la portada del llibre 'Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743)', de Jaume Borràs Galceran CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dijous, 24 Setembre 2020 17:21

El llibre 'Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743)', de Jaume Borràs Galceran, es presentarà aquest divendres 25 de setembre, a les 20h, al Centre Cultural de Cambrils. A l'acte hi intervidran Ignasi Martí, historiador i membre de Revista Cambrils; Manuel Rivera Moral, editor; i Jaume Borràs, historiador i autor de l’obra.

Lo Carrasclet. Crònica d'un irreductible 1687-1743 (Silva Editorial)

Si Catalunya fos un país normal, Carrasclet gaudiria d’un lloc de privilegi en els llibres de la nostra història propera. Amb aquest perfil biogràfic es vol corregir aquest oblit, explicant fil per randa el paper cabdal del Coronel Barceló, fill de Capçanes, en la lluita contra l’absolutisme de Felip Vè. En l’actual cruïlla que vivim, cal ara reivindicar més que mai el seu testimoni de coratge i compromís. Tot un exemple d’irreductible fidelitat a les llibertats catalanes i una icona de la resistència popular a l’opressió borbònica. Aquesta obra, 'Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743)', del professor Jaume Borràs Galceran, per la seva documentació, la seva anàlisi ­­i el seu caràcter narratiu, constitueix una nova i singular aportació a la història de l’edat moderna, a la política del nostre país i, també, a la literatura èpica i romàntica.

Redescobrint de manera raonada certs episodis com la Guerra de Successió i altres pàgines viscudes per aquest heroi mític, representant de la rebel·lió rural, podem desfer mistificacions importants de la història catalana i europea que han divulgat certs relats dominants i burgesos, en concret els que afecten a Pere Antoni Veciana —fundador dels Mossos d’Esquadra— i Rafael Casanova ­—darrer conseller en cap de Barcelona (1713-1714), figura homenatjada per la Diada de l’Onze de Setembre.

L'autor

Jaume Borràs i Galceran, fill de Montbrió del Camp (1962), és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomat en Ciències Religioses per l’Institut Sant Fructuós de Tarragona. Treballa en l’ensenyament secundari des de 1990 i actualment és catedràtic de Socials a l’Institut Antoni Ballester de Mont-roig del Camp.

Ha participat i col·laborat en nombroses iniciatives culturals i de divulgació històrica. Al Priorat va dirigir la tertúlia de Ràdio Falset, L’hora del vermut, impulsor dels Estudis Prioratins del Centre d’Estudis Falsetans i cofundador de la revista cultural comarcal Lo Violí. Al Baix Camp col·labora des de fa més de vint anys amb la Revista Cambrils, també forma part de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Montbrió del Camp. Participa en l’Aula de la Gent Gran de la Universitat Rovira i Virgili. Porta molts anys impartint xerrades i conferències per les comarques del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Priorat, Conca de Barberà i Baix Penedès sobre diversos temes d’interès.

Va publicar l’any 2013 el seu primer llibre El dit a l’ull (Silva Editorial), una sel·lecció escollida dels seus articles a la Revista Cambrils. En aquesta obra, Lo Carrasclet. Crònica d’un irreductible (1687-1743), presenta una biografia del prioratí Pere Joan Barceló, el resistent austriacista de Capçanes i enemic públic del règim borbònic de Felip Vè.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: